Ovulatie Berekenen

Ovulatie en vruchtbare dagen en periode berekenen bij zwanger worden

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Cervixslijm: herken je afscheiding of slijm tijdens de cyclus

Cervixslijm: herken je afscheiding of slijm tijdens de cyclus

Tijdens de menstruatiecyclus verandert het cervixslijm – ook wel baarmoederhalsslijm, afscheiding of gewoon slijm genoemd – dat uit je vagina komt. Het slijm verandert van kleur en samenstelling als de vruchtbare dagen en de eisprong nadert. Met een beetje oefening kun je aan het cervixslijm zien wanneer je vruchtbaar bent. Deze methode heet de Billings Ovulatiemethode en is een handig hulpmiddel bij het zwanger worden. Als je je cervixslijm elke dag even onderzoekt, zul je al gauw een patroon ontdekken en je vruchtbare dagen er zo uit kunnen halen.


Veranderingen van het cervixslijm tijdens de cyclus

Zoals je misschien wel al eens opgemerkt hebt, is het vaginale slijmverlies niet altijd hetzelfde gedurende de cyclus. Vlak na de menstruatieperiode verlies je maar weinig afscheiding. Hoe dichter je bij de eisprong komt, hoe meer slijmverlies je hebt. Na de eisprong is er ook weer minder slijm of afscheiding.

De beste omgeving voor zaadcellen
Rond het moment van de eisprong maakt de eicel een grote hoeveelheid van het hormoon oestrogeen aan. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de veranderingen van het cervixslijm. Het cervixslijm wordt heel helder, dun en glibberig als je vruchtbaar bent. Dit is een optimale omgeving voor zaadcellen. Ze kunnen ontzettend goed voortbewegen in dit slijm en er met gemak meer dan 48 uur overleven. De hoeveelheid oestrogeen daalt als de ovulatie heeft plaatsgevonden. Daarmee verandert het cervixslijm ook weer en wordt ontoegankelijk voor zaadcellen. De verandering van het cervixslijm tijdens de cyclus verloopt zowat bij elke vrouw volgens volgend patroon:

veranderingen cervixslijm cyclus

Slijm uit vagina vlak na de menstruatie

Na de menstruatie is er weinig slijm of afscheiding aanwezig. Je hebt eerder een droog gevoel. Naarmate de vruchtbare dagen naderen, wordt de afscheiding langzaam zichtbaar en kun je een wat vochtiger gevoel hebben. Het slijm ziet er dan als volgt uit: troebel, wit, of gelig, dik, brokkelig, romig of kleverig en is niet doorzichting, elastisch of rekbaar.

Slijm uit vagina tijdens de vruchtbare dagen

Als de vruchtbare dagen aangebroken zijn, wordt het slijm uit je vagina glashelder, doorzichtig en erg elastisch. Het voelt nat en glibberig aan van onderen. De aanwezigheid van dit vruchtbaar slijm, zoals het ook wel eens genoemd wordt, is één van de vele ovulatie symptomen. Over hooguit twee, drie dagen heb je je eisprong.

Afscheiding na eisprong

Het slijm of afscheiding na de eisprong vermindert qua hoeveelheid, en wordt weer troebel of klonterig. Het is ook niet meer rekbaar zoals tijdens de vruchtbare dagen. Vlak voor de menstruatie is er meestal geen slijm zichtbaar en kun je een droog gevoel hebben.

Cervixslijm tijdens vruchtbare dagen rekbaar en doorzichtig

Cervixslijm onderzoeken

Het is helemaal niet moeilijk om het cervixslijm te onderzoeken. Je doet dat als volgt:

Zet je ene been wat hoger dan de andere, bijvoorbeeld op de rand van het bad. Je brengt dan twee schone, droge vingers in je vagina en plaatst ze zo dicht mogelijk tegen de baarmoedermond. Vervolgens druk je er wat slijm uit. Terwijl je je vingers uit je vagina haalt, hou je ze bij elkaar. Als ze eruit zijn, trek je ze voorzichtig uit elkaar.

Bekijk nu het slijm dat tussen je vingers zit. Ziet het er doorzichtig uit en is het rekbaar, dan ben je vruchtbaar en is het een perfect moment om te vrijen. Hoe rekbaarder het slijm is, hoe vruchtbaarder je bent en hoe dichter je bij de ovulatie bent. Als de rekbaarheid afneemt, kun je stellen dat je de eisprong hebt gehad.

Controleer je cervixslijm niet vlak na een vrijpartij of als je opgewonden bent. Dit geeft een onbetrouwbaar resultaat.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

59 reacties

  1. Ik zit met een vraag , op 11 mei had ik heel doorzichtig reukloos afscheiding , vandaag opeens een dikke witte crème afscheiding.
    Kan dit betekenen dat mijn zwemmer het heeft gered naar de eicel en dat daarom de afscheiding een paar dagen later zo je lichaam verlaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *