Ovulatie Berekenen

Ovulatie en vruchtbare dagen en periode berekenen bij zwanger worden

Home / Zwanger worden / Cyclus berekenen met behulp van een menstruatiekalender

Cyclus berekenen met behulp van een menstruatiekalender

Bij het zwanger worden is het handig om te weten wat de lengte van jouw menstruatiecylcus is. Niet alleen om te voorspellen wanneer je opnieuw ongesteld moet worden, maar ook op welke dagen je vruchtbaar bent. Door het berekenen van je cyclus en bijvoorbeeld een menstruatiekalender bij te houden, krijg je wat meer inzicht in je menstruatiecyclus.

De menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus is een steeds terugkerende periode waarin je lichaam zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap, net zolang tot je zwanger raakt. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar natuurlijk is dat per vrouw verschillend. Het is perfect mogelijk dat jij een kortere of een langere cyclus hebt. Een cycluslengte tussen 21 en 35 dagen is normaal. De cyclus verloopt elke keer volgens hetzelfde patroon:

menstruatie – (folliculaire fase) – ovulatie – (luteale fase) – menstruatie

Lees ook: de verschillende fasen van je menstruatiecyclus

Je cyclus begint, net zoals bij elke andere vrouw, altijd met een menstruatie, op het moment dat je ongesteld wordt. Ondertussen rijpen er een paar eicellen in je eierstokken. Tijdens de eisprong of ovulatie komt daar meestal één van vrij. Het baarmoederslijmvlies verdikt in de aanloop naar de eisprong. Dit is noodzakelijke etappe voor de eventuele innesteling van het eitje na de bevruchting.

Een rijpe eicel kan pas bevrucht worden als er op dat moment zaadcellen in de buurt zijn. Daarom is het belangrijk dat je rond het moment van je ovulatie vrijt om de kans op een zwangerschap te vergroten. Als er geen bevruchting is geweest, wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgestoten en er ontstaat een bloeding: je menstruatie. Een nieuwe cyclus begint.

Cyclus berekenen

De lengte van jouw menstruatiecyclus is het aantal dagen tussen twee menstruaties. Je cyclus berekenen kun je als volgt. Tel het aantal dagen vanaf de eerste dag van je menstruatie (vanaf het moment dat het bloeden werkelijk begint, en niet vanaf het moment van de bruine afscheiding) tot en met de dag voor je nieuwe menstruatie. Het aantal dagen dat je geteld hebt, is de duur of de lengte van jouw menstruatiecylcus.

Eisprong of ovulatie

Bij het zwanger worden draait het allemaal om de eisprong. Het is het moment suprême van de cyclus, want geen eisprong hebben, betekent dat je niet op de natuurlijke manier zwanger kunt raken.

Per menstruatiecyclus heb je maar een aantal dagen waarop je zwanger kunt worden; de 5-6 dagen voor de ovulatie tot de dag erna. Deze dagen noemen we de vruchtbare dagen; de periode waarin een zaadcel de mogelijkheid heeft om een eicel te bevruchten.

Vlak na de ovulatie sterft de eicel. Dat is al na 12 tot 24 uur ongeveer. Je kunt dan niet meer zwanger raken. Mannelijke zaadcellen hebben een langere levensduur. Ze houden het gemiddeld zo’n drie tot vier dagen uit in jouw lichaam en kunnen een eicel bevruchten als er in de tussentijd één vrij zou komen. De levensduur van zaadcellen is dan ook de reden waarom je in de dagen voor de eisprong al vruchtbaar bent.

Wanneer zijn mijn vruchtbare dagen?

Bij de meeste vrouwen is de eisprong zo’n twee weken (14 dagen) voor de aankomende menstruatie. Bij vrouwen met een cycluslenge van 28 dagen is dit rond de 14e dag. Bij een cyclus van 30 dagen valt de eisprong ongeveer op dag 16. Je ziet dus dat de eisprong dus naar voor of naar achteren opschuift naar gelang de lengte van de menstruatiecyclus.

Ik heb een regelmatige cyclus

Om te weten wanneer jij vruchtbaar bent, moet je de duur van je cylcus berekenen als je deze nog niet wist (zie hierboven). Vervolgens kun je gebruik maken van een ovulatie calculator om je vruchtbare periode en ovulatie te berekenen. Dat kan trouwens alleen maar je een cyclus hebt die elke keer even lang is (regelmatige menstruatiecylcus).

Lees ook: ovulatie berekenen (calculator)

Ik heb onregelmatige cyclus

Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is het berekenen van je ovulatie niet betrouwbaar. Dat komt omdat je ovulatie steeds eerder of later komt. Aangezien je bij een onregelmatige menstruatie steeds op een ander moment ongesteld wordt, schuift het moment van de eisprong ook op.

Indien je altijd eerder of later ongesteld wordt dan verwacht, wat het geval is bij een cyclus die elke keer verschilt in lengte, kun je overwegen om ovulatietesten te gaan gebruiken. Dat is een hulpmiddel waarmee je je vruchtbare dagen kunt opsporen. Je kunt ook leren de eisprong herkennen aan de hand van de natuurlijke tekenen van je lichaam om je kans op een zwangerschap te vergroten.

Een menstruatiekalender bijhouden

Met een menstruatiekalender kun je jouw cyclus berekenen en bijouden. Op deze manier krijg je meer inzicht en kun je mogelijke onregelmatigheden vaststellen. Een simpele tip: gebruik de agenda van je telefoon om je eigen menstruatiekalender te maken. Geef steeds aan op welke dag je ongesteld wordt en eventueel de dag van je ovulatie, mocht je dat weten. Tel vervolgens de dagen tussen de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor je nieuwe menstruatie om je cycluslengte te kennen.

De eerste dag van je laatste menstruatie is sowieso een dag om te onthouden. Mocht je zwanger raken, dan wordt deze dag gebruikt om jouw uitgerekende bevallingsdatum mee te bepalen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *