Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / De bevruchting (conceptie) van een eicel door een zaadcel

De bevruchting (conceptie) van een eicel door een zaadcel

de bevruchting conceptie

De bevruchting ook wel conceptie genoemd, is het moment waarop een mannelijke zaadcel de vrouwelijke eicel binnendringt. Deze twee cellen smelten samen tot één nieuwe cel die gedurende de tijd verandert van embryo naar foetus en uiteindelijk uitgroeit tot een baby.

Een lange weg

Terwijl jij elke maand maar één eisprong hebt, waarbij meestal maar één eicel vrijkomt, komt er bij een ejaculatie ongeveer 20 miljoen zaadcellen vrij. Ze proberen zich een weg te banen door het aanwezige cervixslijm. Als je niet vruchtbaar bent, is het cervixslijm dik en taai. De zaadcellen kunnen er zich amper in voortbewegen en sterven. Enkele dagen voor de eisprong wordt het slijm gladder en doorzichtiger; dé perfecte omgeving. Het gladde slijm, wat overigens één van de eisprong symptomen is, helpt met de verplaatsing door de baarmoederhals.

Van 20 miljoen naar enkele honderden

Eenmaal in de baarmoeder aangekomen, bewegen de zaadcellen zich gestaag voort op zoek naar de eicel die ondertussen is vrijgekomen uit de eierstok en werd opgevangen door de eileider. Maar… dan moeten ze zich wel richting de juiste eileider voortbewegen!  Sommige zaadcellen gaan voor de rechter eileider, anderen voor de linker.

Ondanks dat hun hoeveelheid serieus geslonken is in vergelijking met de hoeveelheid net na de ejaculatie, omdat ze sterven, de weg kwijt raken of de vagina al verlaten hebben, zijn er zeker nog en honderdtal die de eicel kunnen bevruchten. De eerste zaadcel bereikt de eicel ongeveer een half uur na de geslachtsgemeenschap.

Levensduur zaadcellen en eicellen

Er wordt geschat dat een zaadcel ongeveer 3 dagen in leven kan blijven en in de meest optimale condities wel een dag of 6, terwijl de eicel maar een maximale levensduur heeft van 12 – 24 uur. Dit wil zeggen er al een bevruchting kan ontstaan door een vrijpartij van maximaal 3 tot 6 dagen voor de ovulatie.

Het moment van de bevruchting of conceptie van een eicel

Op het moment dat één van de zaadcellen met zijn kop het pantser van de eicel doorboort en binnendringt, spreken we van een bevruchting of conceptie. Zijn staart valt direct af en de eicel wordt op haar beurt ontoegankelijk voor de andere zaadcellen. De kern van de zaadcel en de eicel smelten samen, waarbij het erfelijk materiaal van jou en je partner ook samensmelt. In de tussentijd begint deze nieuw gevormde cel zich te delen en zet zijn reis verder richting de baarmoeder.

Innesteling

Het baarmoederslijmvlies dat aan de wand van de baarmoeder vast zit is ondertussen erg dik geworden. Het klompje nieuw gevormde cellen zet zich daar ongeveer 5 tot 8 dagen na de ovulatie in vast. Dit is de innesteling.

Zwanger

Na een geslaagde innesteling, ben je officieel zwanger. Alleen weet je dit nog niet. Het embryo begint nu met de productie van het zwangerschapshormoon hCG. De eerste zwangerschapsverschijnselen kunnen nu langzamerhand de kop op gaan steken.

Een conceptie leidt niet altijd tot een zwangerschap. Soms gaat er iets fout tijdens of met na de innesteling. De bevruchte eicel wordt dan afgestoten en het lijkt dan alsof je je menstruatie krijgt, terwijl je eigenlijk een vroege miskraam doormaakt.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

13 reacties

 1. Hallo Muts,

  8 weken van 21 sept af halen komt neer op 10 juli. Nou dat klopt toch met wanneer jij ongi bent geworden.

  Ik weet niet hoe je cyclus is? Regelmatig en met hoeveel dagen?

  Officieel ben jij pas (GROFWEG) 2 weken na je ongi zwanger geraakt, omdat dan pas je eisprong plaats heeft gevonden.

  Als jij op 2 juni met hem sex hebt gehad, dat is 5 weken en 3 dagen voordat jij ongesteld werd op 11 juli, dan kun jij nooit op 21 sept 8 weken zwanger zijn.

  Ik heb nu te weinig informatie om te „kijken” of het zou kunnen dat jij misschien al veel langer zwanger bent dan dat je denkt.

  Heb je al een echo gehad of iets?

  Groetjes en succes.

 2. Hallo ik heb een vraagje, de laatste menstruatie was 27 sep 2015 begonnen, nu zou ik dit weekend eigelijk ongesteld moeten worden maar tot de dag van vandaag nog nix. Ben ik dan overtijd? Wanneer zou ik dan het beste een test kunnen doen? Mvg sanne

 3. ik ben nu 12 weken en 6 dagen zwanger vandaag echo gehad was aan de pil en toch zwanger geraakt op welke datum ben ik ongeveer zwanger geraakt. Weet niet precies wie de vader is. Relatie met vriend laatste weekend van juli verbroken.

 4. Hoi ik heb een vraag mijn eerste dag van menstruatie was 1 juli en mijn ovulatie was op 15 juli en ben zwanger geraakt maar ik heb sex gehad op 9 juli en op 13 juli van welke keer ben ik dan zwanger geraakt

 5. Dag lieve dames , ik heb een vraagje ik gebruikte de prikpil , en werd 1 jaar niet ongesteld en sinds 1 januari ben ik terug ongesteld . We zijn van plan voor het 1 ste kindje maar ik weet nie of ik wel terug normaal bevruchbaar ben kan iemand mij helpen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *