Ovulatie Berekenen

Ovulatie en vruchtbare dagen en periode berekenen bij zwanger worden

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Innesteling en innestelingsbloeding

Innesteling en innestelingsbloeding

In dit artikel vertellen we je alles over de innesteling en over de innestelingsbloeding. Dat is een specifieke bloeding die ontstaat door door de innesteling van een bevruchte eicel in het slijmvlies van de baarmoederwand. Wanneer is de innestelingsbloeding, hoe lang duurt de innestelingsbloeding en hoe kun je de innestelingsbloeding herkennen? De klachten, symptomen, de kleur van het innestelingsbloed, en het verschil met een menstruatie. En natuurlijk lees je ook alles over innesteling zelf.


Wat is de innesteling?

Zowat direct na de bevruchting begint de eicel zich te delen. Eerst in twee verschillende cellen, vervolgens in vier, acht, … enzovoorts. Het nieuw gevormde klompje cellen verplaatst zich langzaam richting de baarmoeder met behulp van de trilhaartjes die aan de wanden van de eileider vastzitten. Eenmaal in de baarmoeder aangekomen, graaft het klompje cellen zich langzaam in het slijmvlies van de wand van de baarmoeder in om vervolgens uit te groeien tot een voldragen baby. Dit proces heet de innesteling.

Wanneer is de innesteling?

Meestal vind de innesteling 8 tot 9 dagen na de ovulatie plaats, maar dat kan op zijn vroegst ook al na 7 dagen (vroege innesteling) en op zijn laatst na 12 dagen (late innesteling). Eenmaal vastgeankerd, gaat het embryo het zwangerschapshormoon hCG aanmaken. Door de aanwezigheid van dit hormoon kun je je plots anders gaan voelen en één of meerdere van de vroege zwangerschapsverschijnselen gaan waarnemen.

innesteling van de bevruchte eicel

Hoe lang duurt de innesteling?

Het duurt ongeveer 3 tot 5 dagen voordat het embryo volledig ingenesteld is. Eens de innesteling voltooid is, sluit de baarmoedermond zich af met een prop van taai slijm. Deze slijmprop vormt een barrière zodat de baarmoeder en de baby geen gevaar lopen op een infectie van buitenaf.

Sympomen innesteling: wat zijn de symptomen van een innesteling?

Behalve de innestelingsbloeding zijn er verder geen andere wetenschappelijk bewezen symptomen van een innesteling. Toch zijn er genoeg meldingen van vrouwen die innestelingspijn hebben en de innesteling voelen. Ook vrouwen die hun cyclus bijhouden door elke morgen op het zelfde tijdstip de basale lichaamstemperatuur op te meten, ook wel bekend als de temperatuurmethode, melden soms een dip in de temperatuur tijdens de innesteling. Het blijft een feit dat de meeste vrouwen geen innestelingssymptomen hebben en er verder helemaal niets van merken.

 • Innestelingsbloeding

  Tijdens de innesteling kan er een klein bloedvaatje geraakt worden. Daardoor kun je wat bloed verliezen. Dit bloedverlies wordt ook de innestelingsbloeding genoemd. Zo’n bloeding komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Een innestelingsbloeding is dus meer uitzondering dan regel. Innestelingsbloed wordt soms wel eens verward met een menstruatie, omdat deze bloeding vaak rond deze periode plaatsvind. 

 • Wanneer innestelingsbloeding

  De innestelingsbloeding is meestal rond de menstruatie of in ieder geval in de week voordat je menstratie verwacht. Het is ook perfect mogelijk dat je op de dag waarop je eigenlijk ongesteld moet worden en/of de dagen daarna wat bloed verliest wat (nog) door de innesteling komt.

  Innestelingsbloeding herkennen? innestelingsbloeding of menstruatie?

  Een innestelingsbloeding herkennen is niet altijd een eenvoudige opgave. Gaat het nu om een innestelingsbloeding of een menstruatie. Dat er om wat bloedverlies zoveel twijfel kan ontstaan! Laten we stellen dat het innestelingsbloedverlies niet vergelijkbaar is met een menstruatie, want de hoeveelheid bloedverlies is beduidend minder en de duur van de bloeding ook veel korter.

  Hoelang duurt de innestelingsbloeding

  De duur van de innestelingbloeding verschilt van vrouw tot vrouw. Over het algemeen duurt een een innestelingsbloeding niet lang; hooguit een dag of twee, maar het kan ook 3 of 4 dagen duren. Het blijft daarom lastig om er een exact tijdsduur op te plakken. Geen enkele vrouw is hetzelfde. Een lange innestelingsbloeding van 5 dagen of meer is eerder een uitzondering.

  Hoeveel innestelingsbloed je kunt verliezen

  Hoeveel innestelingsbloed er vrijkomt, is per ook weer per vrouw verschillend: variërend van een paar druppels tot enkele inlegkruisjes vol. Maandverbanden zijn eigenlijk zelden nodig.

  De kleur van het innestelingsbloed

  Wat betreft de kleur van het bloedverlies: helderrood bloed of oud, bruin bloed, roze of paarsachtig slijm; het kan allemaal een innestelingbloeding zijn.

  Heb je in de periode rond je menstruatie kortdurend, licht bloedverlies dat er helderrood, bruin, roze of paarsachtig uitziet en dat variërend van enkele druppels tot enkele volle inlegkruisjes: het zou dan zeker om innestelingsbloed kunnen gaan!

 • Innesteling voelen: innestelingspijn

  De innesteling gaat bij de meeste vrouwen onopgemerkt voorbij. Toch zijn er zeker vrouwen die ‘iets’ lijken te voelen. En ondanks dat er nog geen wetenschappelijk bewijs voor innestelingspijn is, waarom zou het niet gevoeld kunnen worden? De eicel, hoe miniscuul ook op dat moment, moet zich wel in het baarmoederslijmvlies graven. Als dit bloedverlies kan veroorzaken, dan misschien ook wel innestelingspijn, hoe licht dat ook mag zijn.

  Innestelingspijn dat gemeld werd door de groep vrouwen die later ook zwanger bleken te zijn zijn lichte steekjes of krampjes onder in de buik en/of menstruatie-achtige pijn.
Is er altijd een innesteling na een bevruchting?

Na de bevruchting vind er niet altijd een innesteling plaats. Sterker nog, het gebeurt regelmatig dat het vruchtje niet in kan nestelen en wordt afgestoten. Omdat dit vaak rondom de menstruatiedag gebeurt, lijkt het alsof je ongesteld bent. In feite is er sprake van een zeer vroege miskraam.

Waarom mislukt de innesteling soms?

Je vraagt je nu misschien af waarom de eicel niet in kan nestelen of waarom de innesteling mislukt. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Toch valt de oorzaak meestal niet te achterhalen.

 • Fout tijdens de celdeling

 • Direct na de conceptie gaat de bevruchte eicel zich delen. Dit proces mislukt nogal eens. Een vruchtje met een aanlegfout kan zich niet innestelen.

 • Baarmoederslijmvlies is te dun

 • Het hormoon progesteron zorgt er voornamelijk na de eisprong voor dat het baarmoederslijmvlies verdikt. Als er sprake is van een progesterontekort, kan het baarmoederslijmvlies niet genoeg verdikken. Het is dan uiteindelijk te dun waardoor het eitje niet kan innestelen. De dikte van het baarmoederslijmvlies moet tussen de 7 en 13 millimeter zijn. Dit wordt vaak opgemeten bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Een tekort aan progesteron kan opgelost worden door extra progesteron in te nemen. Dit is op voorschrift verkrijgbaar onder de merknaam Utrogestan. 

 • Aanwezigheid van een vleesboom

 • Een vleeesboom is een gezwel van spierweefsel in de baarmoeder. Dit gezwel is goedaardig. Een vleesboom kan in de weg zitten als een bevruchte eicel zich in gaat nestelen. Een vleesboom verdwijnt vaak vanzelf, maar ook met behulp van medicijnen of een ingreep. 

 • Ontstoken baarmoederslijmvlies

 • De innesteling kan mislukken als het baarmoederslijmvlies ontstoken is. Ontstoken baarmoederslijmvlies treedt heel soms op na een curettage na een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap of na een keizersnede. 

 • Traag werkende schildklier (hypotyreoïdie)

 • Door een traag werkende schildklier (hypotyreoïdie) of door de ziekte van Hashimoto – een auto-immuunziekte waardoor de schildklier traag gaat werken – kunnen er problemen onstaan bij de innesteling. Dit probleem kan opgelost worden door dagelijks een juiste dosis schildklierhormonen te slikken. 

 • Endometriose

 • Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich op andere plekken in het lichaam hecht, bijvoorbeeld op de eileiders en eierstokken. Ook in de baarmoeder zelf kan het gaan woekeren en voor verklevingen zorgen. Aanwezige verklevingen in de baarmoeder bemoeilijken de innesteling en is een reden waarom de innesteling mislukt.

Kun je de innesteling bevorderen?

Vrouwen die al wat langer bezig zijn met zwanger worden, kunnen misschien een aantal dingen doen om de innesteling te bevorderen. Acupunctuur en fertiliteitsmassages schijnen te helpen om een innesteling te bevorderen, en door tarwekiemolie en het medicijn Utrogestan (progesteron, wat alleen op voorschrift verkrijgbaar is) verdikt het baarmoederslijmvlies, waardoor de eicel beter kan innestelen. Het is belangrijk dat je niet zelf gaat zitten dokteren en altijd advies in wint bij je huisarts.

 • Innesteling bevorderen met acupunctuur

 • Voor een goede innesteling is het belangrijk dat je baarmoeder goed doorbloed is. Een slechte doorbloeding noemt men in de Chinese en alternatieve geneeskunde een koude baarmoeder. Door een koude baarmoeder kan het vruchtje moeite hebben met zich te nestelen. Een natuurgeneeskundige kan de innesteling bevorderen door zich te richten op een goede doorbloeding. Dit kan bijvoorbeeld door de combinatie van acupunctuur, kruiden en een aangepast voedingsadvies. Een paar andere tips tegen koude in de baarmoeder: zorg ervoor dat je geen koude voeten en een koud hoofd krijgt. Loop niet teveel op blote voetjes tijdens de koude periodes van het jaar en droog je natte haren nadat je ze gewassen hebt. 

 • Innesteling bevorderen met tarwekiemolie

 • Een andere tip om de innesteling te bevorderen is het gebruik van tarwekiemolie. Tarwekiemolie wordt gemaakt van de kiemen van tarwekorrels. Het is verkrijgbaar in capsules waar de olie in verwerkt is. Tarwekiemolie staat erom bekend dat het de vruchtbaarheid verhoogt, want het heeft effect op de dikte van het baarmoederslijmvlies waar de eicel zich in vast gaat zetten. Het gebruik van tarwekiemolie kun je overwegen als je denkt dat je problemen hebt bij de innesteling of dat door gynaecologisch onderzoek bekend is geworden dat je baarmoederslijmvlies te dun is.

 • Innesteling bevorderen met Utrogestan

 • Utrogestan is een medicijn met het bestanddeel progesteron. Het wordt onder andere voorgeschreven aan vrouwen die er niet in slagen om voldoende progesteron te produceren om zwanger te worden. Progesteron is een belangrijk hormoon, want het speelt een grote rol bij de voortplanting. Het bereidt het lichaam voor op een bevruchting, de innesteling van de eicel en het zorgt er voor dat de zwangerschap in stand gehouden blijft.

  Een progesteron tekort is soms de reden dat je maar niet zwanger wordt of de reden dat je steeds weer een miskraam krijgt. Het embryo kan zich niet goed innestelen als het baarmoederslijmvlies te dun is. Door de progesteron wordt het baarmoederslijmvlies dikker.

  Utrogestan wordt vaak voorgeschreven aan vrouwen die de vruchtbaarheidsbehandelingen IVF, ISCI en IUI ondergaan ter bevordering van de innesteling.

Zwanger

Wanneer de innesteling heeft plaatsgevonden, begint je lichaam met het aanmaken van het hormoon HCG oftewel het zwangerschapshormoon. Je bent nu dan ook echt zwanger, maar op dat moment weet je dat zelf nog niet. Je moet ongeveer nog een week geduld opbrengen om een zwangerschapstest te kunnen doen. Ben je wat minder geduldig van aard, dan kun je met een vroege zwangerschapstest al een aantal dagen eerder testen.


 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

179 reacties

 1. Voor het eerst proberen we zwanger te worden. Nu ongeveer 5 tot 10 dagen voor ik normaal ongesteld zou worden had ik flinke krampen en de hoeveelheid bloed dat ik verlies is veel meer dan dat ik normaal verlies als ik ongesteld ben. Dat is nu al drie dagen zo, al zijn de krampen wel weg na dag 2. Nu zal het vast normaal zijn als het innestelen mislukt, maar zo heftig ben ik nooit ongesteld geweest. Stopt het bloeden ook snel of moet ik rekening houden met een lange tijd? Normaal ben ik een dag of 5 ongesteld. Maar dit is duidelijk geen normale. Maak me een heel klein beetje zorgen…

  • HOI Anne, heb je inmiddels een test kunnen doen? Een innestelingsbloeding is normaal gesproken een stuk minder hevig als een menstruatie. Bij een instellingsbloeding verlies je enkel maar een paar druppels. De meeste vrouwen hebben het niet eens door omdat het zeer licht van kleur is.
   Spannende tijd, heel veel succes.
   Groet, Sharon

 2. Inmiddels al 1.5 jaar bezig met zwanger worden. Zelfs al 2x icsi gevolgd maar helaas geen resultaat zelfs niet met 9 eitjes geen 1 bevruchting geweest. Nu al eind april in de rust maar vorige maand was ik ineens 39 dag en ipv 30 dag en. Ik ben altijd 30 dagen geweest zelfs na mijn icsi behandelingen. Toen hevige pijn en veel bloed verloren. Nu al een week last van hevige krampen en zere borsten. Vandaag op dag 34 beetje bloed verloren donker zelf beetje paars van kleur al met al een theelepeltje vol. Maar blijf heftige buikkrampen houden. Zelfs dat ik PCM slik omdat het niet dragelijk is. Zou het innestelingpijn en bloedverlies zijn?? Beetje met mezelf aan wat ik nu moet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *