Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Innesteling en innestelingsbloeding; antwoord op de meest gestelde vragen

Innesteling en innestelingsbloeding; antwoord op de meest gestelde vragen

Ben je bezig met zwanger worden? Dan wil je vast alles weten over de innesteling en de innestelingsbloeding. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is de innesteling?

Vlak na de bevruchting begint de eicel zich te delen. Het nieuw gevormde klopmje cellen verplaatst zich langzaam richting de baarmoeder met behulp van de trilhaartjes die aan de wanden van de eileider vastzitten. Eenmaal daar aangekomen, graaft het zich langzaam in het slijmvlies van de wand van de baarmoeder in om vervolgens uit te groeien tot een voldragen baby. Dit proces heet de innesteling.


Wanneer is de innesteling?

De innesteling vindt ongeveer 8 dagen na de ovulatie plaats. Als de innesteling een feit is, gaat het embryo het zwangerschapshormoon hCG aanmaken. Door de aanwezigheid van dit hormoon kun je je plots anders gaan voelen en één of meerdere van de vroege zwangerschapsverschijnselen gaan waarnemen.

innesteling van de bevruchte eicel

Wat zijn de symptomen van een innesteling?

Behalve de innestelingsbloeding zijn er verder geen andere wetenschappelijk bewezen symptomen van een innesteling. Toch zijn er genoeg meldingen van vrouwen die de innesteling voelen. Ook vrouwen die hun cyclus bijhouden door elke morgen op het zelfde tijdstip de basale lichaamstemperatuur op te meten, ook wel bekend als de temperatuurmethode, melden soms een dip in de temperatuur tijdens de innesteling. Het blijft een feit dat de meeste vrouwen geen innestelingssymptomen hebben en er verder helemaal niets van merken.

 • Innestelingsbloeding

  Tijdens de innesteling kan er een klein bloedvaatje geraakt worden. Daardoor kun je wat bloed verliezen. Dit bloedverlies wordt ook de innestelingsbloeding genoemd. Zo’n bloeding komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Een innestelingsbloeding is dus meer uitzondering dan regel. Een innestelingsbloeding wordt soms wel eens verward met een menstruatie, omdat deze bloeding vaak rond deze periode plaatsvind. 

 • Innestelingsbloeding herkennen

  Het is niet altijd even makkelijk om een innestelingsbloeding te herkennen. Het is over het algemeen niet vergelijkbaar met een menstruatie, want de hoeveelheid bloedverlies is beduidend minder en de bloeding duurt ook veel korter.

  Hoeveel innestelingsbloed kun je verliezen?

  Hoeveel innestelingsbloed er vrijkomt, is per vrouw verschillend: variërend van een paar druppels tot enkele inlegkruisjes vol. Maandverbanden zijn zelden nodig.

  Hoe ziet innestelingsbloed eruit?

  De kleur van het innestelingsbloed varieert. Sommige vrouwen verliezen wat helderrood bloed of oud, bruin bloed terwijl anderen enkel wat roze of paarsachtig slijm verliezen.

  Hoe lang duurt een innestelingsbloeding?

  Een innestelingsbloeding duurt over het algemeen gezien niet lang; hooguit een dag of twee.

Is er altijd een innesteling na een bevruchting?

Na de bevruchting vind er niet altijd een innesteling plaats. Sterker nog, het gebeurt regelmatig dat het vruchtje niet in kan nestelen en wordt afgestoten. Omdat dit vaak rondom de menstruatiedag gebeurt, lijkt het alsof je ongesteld bent. In feite is er sprake van een zeer vroege miskraam.

Waarom mislukt de innesteling soms?

Je vraagt je nu misschien af waarom de eicel niet in kan nestelen of waarom de innesteling mislukt. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Toch valt de oorzaak meestal niet te achterhalen.

 • Fout tijdens de celdeling

 • Direct na de conceptie gaat de bevruchte eicel zich delen. Dit proces mislukt nogal eens. Een vruchtje met een aanlegfout kan zich niet innestelen.

 • Baarmoederslijmvlies is te dun

 • Het hormoon progesteron zorgt er voornamelijk na de eisprong voor dat het baarmoederslijmvlies verdikt. Als er sprake is van een progesterontekort, kan het baarmoederslijmvlies niet genoeg verdikken. Het is dan uiteindelijk te dun waardoor het eitje niet kan innestelen. De dikte van het baarmoederslijmvlies moet tussen de 7 en 13 millimeter zijn. Dit wordt vaak opgemeten bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Een tekort aan progesteron kan opgelost worden door extra progesteron in te nemen. Dit is op voorschrift verkrijgbaar onder de merknaam Utrogestan. 

 • Aanwezigheid van een vleesboom

 • Een vleeesboom is een gezwel van spierweefsel in de baarmoeder. Dit gezwel is goedaardig. Een vleesboom kan in de weg zitten als een bevruchte eicel zich in gaat nestelen. Een vleesboom verdwijnt vaak vanzelf, maar ook met behulp van medicijnen of een ingreep. 

 • Ontstoken baarmoederslijmvlies

 • De innesteling kan mislukken als het baarmoederslijmvlies ontstoken is. Ontstoken baarmoederslijmvlies treedt heel soms op na een curettage na een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap of na een keizersnede. 

 • Traag werkende schildklier (hypotyreoïdie)

 • Door een traag werkende schildklier (hypotyreoïdie) of door de ziekte van Hashimoto – een auto-immuunziekte waardoor de schildklier traag gaat werken – kunnen er problemen onstaan bij de innesteling. Dit probleem kan opgelost worden door dagelijks een juiste dosis schildklierhormonen te slikken. 

 • Endometriose

 • Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich op andere plekken in het lichaam hecht, bijvoorbeeld op de eileiders en eierstokken. Ook in de baarmoeder zelf kan het gaan woekeren en voor verklevingen zorgen. Aanwezige verklevingen in de baarmoeder bemoeilijken de innesteling en is een reden waarom de innesteling mislukt.

Zijn er tips om de innesteling bevorderen?

Als je je afvraagt of je er iets aan kunt doen om de innesteling te bevorderen of te beïnvloeden, lees dan vooral de onderstaande tips. 

 • Tip 1: Acupunctuur

 • Voor een goede innesteling is het belangrijk dat je baarmoeder goed doorbloed is. Een slechte doorbloeding noemt men in de Chinese en alternatieve geneeskunde een koude baarmoeder. Door een koude baarmoeder kan het vruchtje moeite hebben met zich te nestelen. Een natuurgeneeskundige kan de innesteling bevorderen door zich te richten op een goede doorbloeding. Dit kan bijvoorbeeld door de combinatie van acupunctuur, kruiden en een aangepast voedingsadvies. Een paar andere tips tegen koude in de baarmoeder: zorg ervoor dat je geen koude voeten en een koud hoofd krijgt. Loop niet teveel op blote voetjes tijdens de koude periodes van het jaar en droog je natte haren nadat je ze gewassen hebt. 

 • Tip 2: Tarwekiemolie

 • Een andere tip om de innesteling te bevorderen is het gebruik van tarwekiemolie. Tarwekiemolie wordt gemaakt van de kiemen van tarwekorrels. Het is verkrijgbaar in capsules waar de olie in verwerkt is. Tarwekiemolie staat erom bekend dat het de vruchtbaarheid verhoogt, want het heeft effect op de dikte van het baarmoederslijmvlies waar de eicel zich in vast gaat zetten. Het gebruik van tarwekiemolie kun je overwegen als je denkt dat je problemen hebt bij de innesteling of dat door gynaecologisch onderzoek bekend is geworden dat je baarmoederslijmvlies te dun is.

Zwanger

Wanneer de innesteling heeft plaatsgevonden, begint je lichaam met het aanmaken van het hormoon HCG oftewel het zwangerschapshormoon. Je bent nu dan ook echt zwanger, maar op dat moment weet je dat zelf nog niet. Je moet ongeveer nog een week geduld opbrengen om een zwangerschapstest te kunnen doen. Ben je wat minder geduldig van aard, dan kun je met een vroege zwangerschapstest al een aantal dagen eerder testen.


 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

178 reacties

 1. Voor het eerst proberen we zwanger te worden. Nu ongeveer 5 tot 10 dagen voor ik normaal ongesteld zou worden had ik flinke krampen en de hoeveelheid bloed dat ik verlies is veel meer dan dat ik normaal verlies als ik ongesteld ben. Dat is nu al drie dagen zo, al zijn de krampen wel weg na dag 2. Nu zal het vast normaal zijn als het innestelen mislukt, maar zo heftig ben ik nooit ongesteld geweest. Stopt het bloeden ook snel of moet ik rekening houden met een lange tijd? Normaal ben ik een dag of 5 ongesteld. Maar dit is duidelijk geen normale. Maak me een heel klein beetje zorgen…

  • HOI Anne, heb je inmiddels een test kunnen doen? Een innestelingsbloeding is normaal gesproken een stuk minder hevig als een menstruatie. Bij een instellingsbloeding verlies je enkel maar een paar druppels. De meeste vrouwen hebben het niet eens door omdat het zeer licht van kleur is.
   Spannende tijd, heel veel succes.
   Groet, Sharon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *