Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Eerste zwangerschapsverschijnselen. Ben ik zwanger of niet ?

Eerste zwangerschapsverschijnselen. Ben ik zwanger of niet ?

Wachten op je menstruatiedag is behoorlijk stressy als je zo graag een kindje wilt. Ben ik zwanger of niet? Dat is wat je jezelf misschien steeds afvraagt. De vroege eerste zwangerschapsverschijnselen onthullen je wat meer…

Wanneer de eerste zwangerschapsverschijnselen verschijnen

De eerste zwangerschapsverschijnselen komen soms al een ruime week na de de bevruchting opzetten, wanneer de innesteling een feit is. Het embryo begint dan het zwangerschapshormoon hCG aan te maken. En daar kan een reactie van je lichaam op komen in de vorm van verschillende kleine kwaaltjes: de vroege eerste zwangerschapsverschijnselen. Wel met de nadruk op KAN, want misschien merk je helemaal niets of heb je nergens last van.

Ben ik zwanger of niet?

Ben ik zwanger of niet? Voel ik al iets? Het zijn van die vragen die regelmatig door je hoofd spoken tijdens het tweede gedeelte van je cyclus. Geef maar toe, je bent je nog nooit zo bewust geweest van je lichaam als nu. Elk pijntje, krampje, misselijk gevoel link je direct aan een zwangerschap. Zou het? Zo zijn er heel wat bekende zwangerschapsverschijnselen, maar ook een paar waarvan je vast niet weet dat ze door een zwangerschap komen.

Overzicht vroege zwangerschapsverschijnselen

Hieronder staat een lijstje met deze eerste zwangerschapsverschijnselen die je kunt ervaren in week 3, week 4 en week 5 van de zwangerschap. Sommige vrouwen ervaren al vroeg een hele waslijst. Bij anderen gaan alarmbellen pas gaan rinkelen als ze niet ongesteld zijn geworden.

Zwangerschapsverschijnselen week 3

De volgende zwangerschapsverschijnselen kunnen al in week 3 van de zwangerschap (de week na de eisprong) voorkomen.

Veranderingen aan de borsten:

 • Pijnlijke borsten

  Onder invloed van het zwangerschapshormoon wordt de bloedtoevoer naar de borsten verhoogd en daar kun je erg gevoelige, gespannen, opgezwollen en/of pijnlijke borsten of stekende tepels aan overhouden. Deze verandering aan je borsten is over het algemeen één van de eerste en meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen. Eens je lichaam aan de toename van dit hormoon gewend is geraakt, zal dat vervelende gevoel minder worden. Sommige vrouwen hebben zo’n last gevoelige borsten, dat de minste aanraking of het dragen van een BH enorm veel pijn doet.

 • Verandering aan de tepelhof

  Rond de tepelhof zitten kleine, witte bultjes; de kliertjes van Montgomery. Deze kliertjes zitten er niet voor niets, ze scheiden namelijk een soort olie af, waardoor de tepels soepel blijven en niet uitdrogen. Al pril in de zwangerschap kunnen deze bultjes in aantal toe nemen en wat groter worden dan normaal. De tepelhof zelf kan ook wat donkerder kleuren.

 • Blauwe aderen op de borsten

  De blauwe aderen die over de huid van je borsten lopen, kunnen plotseling veel duidelijker aanwezig zijn. Door de verhoogde bloedtoevoer zetten de aders wat uit en komen dichter aan het oppervlak van de huid te liggen. Daardoor vallen ze meer op. Om deze reden kunnen de schaamlippen en vagina er ook ineens wat paarsig gaan uitzien.

Zwangerschapsverschijnselen week 4

In de week voor je ongesteld moet worden, dus officieel gezien in week 4 van de zwangerschap, kunnen de volgende kwaaltjes al op komen zetten:

Licht bloedverlies en/of krampjes

Een van de zwangerschapssymptomen die voor wat verwarring kan zorgen: licht bloedverlies en/of krampjes. Sommige vrouwen merken een paar dagen voordat ze ongesteld moeten worden wat licht bloedverlies op. Dit wordt vaak onterecht aangezien als het begin van een nieuwe cyclus. Dit lichte bloedverlies – licht paars of licht bruin gekleurd bloed of slijmverlies – heeft hier niets mee te maken. De verklaring hiervoor is een innestelingsbloeding, welke op kan treden wanneer de eicel een plekje zoekt in het baarmoederslijmvlies om daar uit te groeien tot een baby. Ook zijn krampjes en het ongesteldsheidsgevoel een teken van een zwangerschap en zijn te wijten aan een groeiende baarmoeder. Dat gevoel hoort bij een prille zwangerschap.

Ochtendmisselijkheid

Alhoewel ochtendmisselijkheid vaak pas begint zo rond de zesde week van de zwangerschap, willen we deze toch vermelden als één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Er zijn namelijk veel vrouwen die zich een aantal dagen voor de menstruatie weeïg of licht misselijk beginnen te voelen. Ondanks de naam ochtendmisselijkheid, kan deze vervelende kwaal je niet alleen ’s morgens teisteren, maar zelfs de hele dag. Je kunt zelfs continue het gevoel hebben dat je moet overgeven. Met een beetje geluk behoor jij tot de ca. 20% van de vrouwen die totaal geen last hebben van (ochtend)misselijkheid.

Vermoeidheid

Voel je je moe? Of nee… beter gezegd uitgeput? In het begin van een zwangerschap is dit helemaal normaal. Het lichaam van een zwangere vrouw krijgt het ineens zwaar te verduren, want zo’n klein wondertje dat in de buik groeit is van begin af aan een heuse energievreter. Probeer steeds wat te rusten wanneer de mogelijkheid zich aandient. Doe bijvoorbeeld een middagdutje of ga extra vroeg naar bed. Je zult zien dat de vermoeidheid als sneeuw voor de zon verdwijnt eens je het eerste trimester gepasseerd bent.

Vaker plassen

Door de combinatie van hormonen, een hoger bloedvolume en je nieren die extra hard werken, kun je het gevoel hebben dat je steeds moet gaan plassen. En eenmaal op het toilet, krijg je er nauwelijks wat uit. Veel zwangere dames zullen dit kunnen beamen! Hou wel in de gaten dat je geen pijn krijgt wanneer je plast, want dan kun je er bijna donder op zeggen dat je geteisterd word door een urineweginfectie. Veel plassen is een typische zwangerschapskwaal waar bijna alle zwangere vrouwen over klagen.

Verandering van geur en smaak

Het kan gebeuren dat je ineens een vreselijke afkeer hebt van koffie, omdat je het zo vind stinken. Je heerlijke boterham met chocoladepasta lust je plotseling niet meer, terwijl je hier anders nooit geen problemen mee hebt. Het kan natuurlijk ook andersom. Iets wat je eerst niet te eten vond, blijkt nu ineens super lekker. Rare vogels, die hormonen!

Zwangerschapsverschijnselen week 5

In week 5 van de zwangerschap (de week na je verwachte menstruatiedag) kunnen de volgende symptomen voorkomen:

Verhoogde lichaamstemperatuur

Als je je tijdens de cyclus bezig hebt gehouden met de temperatuurmethode, zul je merken dat je lichaamstemperatuur niet omlaag gaat aan het einde van je cyclus zoals wel het geval is als je ongesteld word. Als je zwanger bent, blijft je basale lichaamstemperatuur namelijk hoog.

Meer afscheiding / witte vloed

Meer witte vloed of afscheiding is zo’n kwaaltje waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Het kan ook een vroeg teken zijn van een zwangerschap, maar dat hoeft niet. Vaker begint de verhoogde productie van afscheiding een aantal weken later.

Vieze smaak in de mond

Sommige vrouwen ervaren een vieze smaak in de mond, zoals een metaal- of ijzersmaak. Deze smaak kan na het eten optreden of soms zelfs een hele dag aanwezig zijn.

Een van de duidelijkste zwangerschapsverschijnselen: overtijd zijn

Een van de belangrijkste zwangerschapsverschijnselen is het feit dat je niet ongesteld bent geworden en dus overtijd bent. Het is nu dan ook tijd om een zwangerschapstest te doen om er achter te komen of je zwanger bent! Voor diegenen die hun nieuwsgierigheid echt niet in bedwang kunnen houden, zijn er extra vroege zwangerschapstesten op de markt. Deze testen detecteren een lagere hoeveelheid zwangerschapshormoon dan de reguliere testen en kun je – naar gelang de test – ongeveer een dag of vier, vijf voor de menstruatie al uitvoeren.

Aanbevolen producten

Zwanger en Kids Uiterst Gevoelige Zwangerschaptest 3 stuks

Zwanger en Kids Uiterst Gevoelige Zwangerschaptest 3 stuks Met zijn gevoeligheid van 10 mIU/mL kun je deze uiterst gevoelige zwangerschapstest al gebruiken vanaf 6 dagen voor de verwachte menstruatie. De 3 gratis actie is inmiddels afgelopen.

Bestellen bij Zwangerenkids.nl

€ 6,95

Bestel Hier

Wat denk je? Ben je zwanger of niet? Wij zijn benieuwd naar jouw zwangerschapsverschijnselen! Laat het ons hieronder weten in een reactie.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

84 reacties

 1. Hallo allemaal,

  Ik heb momenteel witte bultjes op mijn tepels
  Last van krampen en steken in mijn buik.
  Voel al een week van alles in mijn buik wat ik niet kan beschrijven.
  ook last van steken in mijn borsten en tepels gehad
  Ik heb nog geen idee of ik zwanger ben.
  Maandag zou ik ongesteld moeten worden.
  zou het zo zijn :):)

  Ik hoop het…

 2. Ik ban al 10 dagen overtijd…

  Lichamelijk is er niet veel veranderd, de pijntjes rond mijn maag en darmen heb ik altijd al gehad… En verder
  ben ik niet misselijk geen veranderingen of symptomen…

  En 2 negatieve testen.

  …. wat zou er toch kunnen zijn …

 3. Hoi,
  Ik ben een week overtijd, heb pijn aan men tepels en loop met reflux en ben misselijk, kheb hoofdpijn,…. Als ik thuis kom van het werk val ik onmiddelijk in slaap. Ook op men vrije dag moet ik in de namiddag 2u slapen om niet uitgeput te zijn. Ik heb meermaals getest maar altijd negatief. Weten jullie raad? Of beeld ik me alles in?

  • Het kan zijn dat je in de eerste week over tijd nog niet genoeg hcg produceert om positief te testen. Je zou een clearblue early test kunnen doen of over een week nogmaals testen. Je symptomen lijken of zwangerschap.

 4. hallo dames,
  ik ben volgens mij overtijd., ik zou normaal ongesteld moeten zijn eind novenmber en eindigt begin december.,
  wat ik wel voel is opgezette buik, gevoelige borsten, vandaag getest (eigenlijk was ochtend het beste maar ja ik was te nieuwsgierig). het was negatief !!. paar dagen nog maar een keer proberen. hopen op positief 🙂

 5. Hoi allemaal,
  Ik heb een hele rare cyclus maar ik had 2 dagen terug heel heel klein beetje bloedverlies. En nu niks meer. Wanneer ik tegen me borsten duw doet dit wel een beetje pijn. En ik voel me behoorlijk moe de laatste paar dagen. Ik wacht deze week nog even af of ik nog ongi word voor ik een test doe.
  Spannend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *