Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Eisprong herkennen: zo weet je dat je ovulatie eraan komt

Eisprong herkennen: zo weet je dat je ovulatie eraan komt

Een vrouw kan maar enkele dagen per menstruatiecyclus zwanger worden. Deze dagen, ook wel vruchtbare dagen of vruchtbare periode genoemd, zijn een aantal dagen voor de eisprong tot en met de dag erna. De eisprong (ovulatie), is het cruciale moment in de cyclus waarop er een rijpe eicel uit één van je eierstokken vrijkomt. Als deze eicel bevrucht wordt door een zaadcel en zich vervolgens in de wand van de baarmoeder nestelt, ben je zwanger. Zonder eisprong kun je niet zwanger worden. Daarom is de eisprong herkennen zo belangrijk, want deze enige kans om zwanger te raken wil je natuurlijk niet missen.


De eisprong herkennen, een aantal signalen van je lichaam

Je kunt je kans op een zwangerschap verhogen als je rond het moment van de ovulatie vrijt. Moeder natuur helpt jou daarbij een handje, want je lichaam geeft een aantal signalen af op het moment dat je vruchtbaar bent en je ovulatie nadert. Deze symptomen noemen we ook wel de eisprong of ovulatie symptomen. Door de veranderingen van je lichaam goed in de gaten te houden, weet je op een gegeven moment precies wanneer je vruchtbaar bent. Je eisprong herkennen is met een beetje oefening helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Eisprong symptomen

Het belangrijkste vruchtbaarheidsteken is dat de afscheiding, witte vloed of slijm (cervixslijm) die je gewend bent om te verliezen ineens een pak meer wordt. Het verandert ook van kleur en van samenstelling. En dat is niet voor niets. Je lichaam zorgt op deze manier voor een perfecte omgeving voor zaadcellen.

Hoeveelheid, kleur en samenstelling afscheiding verandert vlak voor de eisprong

Misschien is het je al wel eens opgevallen dat je afscheiding er niet altijd hetzelfde uitziet. Voor je menstruatie verlies je niet zoveel witte vloed. Maar van zodra je vruchtbare dagen en de eisprong eraan komen, wordt er onder invloed van hormonen veel meer slijm aangemaakt. Dit slijm heet cervixslijm en buiten de vruchtbare dagen om is het weinig toegankelijk voor zaadcellen.

Slijm tijdens vruchtbare dagen en ovulatie
Tijdens de vruchtbare dagen en eisprong noemen we de afscheiding ook wel vruchtbaar slijm: het is elastisch, doorzichtig en lijkt op rauw eiwit of een snottebel. Het kan flink glibberig en nat aanvoelen ‘down under’. Als je wat van dit slijm tussen je vingers zou nemen, kun je er een lange sliert van maken. Deze afscheiding is erg specifiek en daaraan kun je herkennen dat je vruchtbaar bent.

Na de eisprong heb je ineens weer minder afscheiding, het wordt wit, gelig, brokkelig of plakkerig. Net zoals de periode vlak na je ongesteldheid.

Pijn eisprong: de eisprong voelen

Er zijn vrouwen die de eisprong voelen; ze hebben buikpijn tijdens de eisprong. Ze spreken van een zeurende pijn of scherpe steken onder in de buik ter hoogte van de eierstokken. Deze eisprong pijn wordt in medisch jargon ook wel ovulatiepijn genoemd.

Eisprong pijn duurt niet zo lang; van een paar uur tot een dag. Het kan samengaan met bekkenpijn of lage rugpijn ter hoogte van het stuitje.

Hou het eens in de gaten of jij je ovulatie kunt voelen. Probeer bij ovulatiepijn zo snel mogelijk te vrijen. De eiel die vrijkomt heeft maar een korte levensduur van ca. 12 tot 24 uur.

Positie en consistentie van de baarmoedermond verandert

Je kunt je eisprong herkennen aan de stand en de consistentie van de baarmoedermond; door aan de baarmoedermond te voelen kun je bepalen of je vruchtbaar bent.

Misschien heb je je baarmoedermond wel al eens gevoeld. Het is een rond en glad uitsteeksel diep in je vagina. De stand en de consistentie van je baarmoedermond verandert tijdens je cyclus. Tijdens je niet-vruchtbare dagen ligt de baarmoedermond in zijn oorspronkelijke positie, laag in de baarmoeder waardoor je hem makkelijk kunt aanraken met je vingers. Hij voelt hard aan en is gesloten.

Baarmoedermond tijdens vruchtbare dagen en ovulatie
Tijdens je vruchtbare dagen en ovulatie komt de baarmoedermond hoger in de vagina te liggen en voelt zacht aan. Er ontstaat een kleine opening. Door deze opening kunnen de zaadcellen via de baarmoedermond en baarmoederhals de baarmoeder binnendringen.

Na de eisprong sluit de baarmoedermond zich en verplaatst zich weer in de oorspronkelijke positie.

Bloeding tijdens de eisprong; ovulatiebloeding

Sommige vrouwen verliezen wat bloed vlak voor, tijdens of net na de eisprong. Vaak is het niet meer dan wat spotting, een zeer lichte bloeding en soms wat bruinige of paarskleurige afscheiding. Aan dat bloedverlies kunnen vrouwen hun eisprong herkennen. Het wordt ook wel een ovulatiebloeding genoemd.

Positieve ovulatietest

Met een ovulatietest kun je te weten komen of je eisprong eraan komt. Het volstaat om de test even in de urinestraal te houden of in een schoon bakje met urine te houden. De test spoort verhoogde concentraties van het LH hormoon op. Dit hormoon stijgt explosief vlak voor de eisprong. Na een positieve ovulatietest volgt je eisprong binnen 24 – 36 uur. Vrijen doe je op de dag van de positieve ovulatietest en de dag erna om zoveel mogelijk kans te maken op een zwangerschap.

Nog meer symptomen om de eisprong te herkennen:
Een verhoogde basale lichaamsteperatuur en een verhoogd libido, waardoor je veel meer zin hebt om te vrijen zijn ook symptomen van een eisprong net als de volgende klachten die wel eens door vrouwen gemeld worden: gevoelige baarmoeder of gevoelige baarmoedermond, gevoelige tepels, pijnlijke, gevoelige borsten, wat last van moodswings, puistjes, (lage) rugpijn, een opgeblazen gevoel. Deze klachten zijn natuurlijk per vrouw verschillend. Het kan zijn dat jij helemaal niets voelt.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *