Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Ik ben zwanger / HCG waarden tabel: interpreteer het hCG hormoon in je bloed

HCG waarden tabel: interpreteer het hCG hormoon in je bloed

Veel aanstaande mama’s willen aan de hand van hun hCG waarden weten of hun zwangerschap verloopt zoals het hoort. In dit artikel lees je meer over de verschillende hCG waarden per week en kun je met behulp van de tabel jouw waarden interpreteren.

hCG: humaan choriongonadotrofine

hCG of humaan choriongonadotrofine wordt vanaf de innesteling van een bevruchte eicel aangemaakt. De waarde van dit hormoon in het bloed (Béta Hcg) verdubbelt elke twee a drie dagen tijdens de eerste 8 weken van de zwangerschap. HCG bereikt zijn maximale waarde tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek. Dit noemt ook wel de hCG piek. Daarna zakt de waarde, maar blijft stabiel tot het einde van de zwangerschap.

Het teststaafje van een zwangerschapstest reageert op de aanwezigheid van een bepaalde hoeveelheid hCG hormoon in de urine, afhankelijk van de gevoeligheid van de test.

Lees ook: wanneer zwangerschapstest doen

hCG bloedtest

Een positieve zwangerschapstest bevestigt dat je zwanger bent, maar geeft je geen enkele verdere informatie. De waarde van het Béta Hcg in het bloed doet dit wel. De hCG waarde vertelt je zo ongeveer hoe lang zwanger je bent en onthult ook het verloop van de zwangerschap als je een aantal dagen later een tweede bloedtest doet. In het geval van een miskraam zakt de hcg waarde. En tussen de 9e en 11e week van de zwangerschap kan men onder andere aan de hand van de hCG waarden het risico op een baby met trisomie 21 inschatten.

HCG waarden tabel per week

De onderstaande hCG hormoon tabel geeft de gemiddelde hCG waarden weer.

Vanaf de conceptie Vanaf laatste menstr. HCG mIU/ML
1 week 3 weken 0 tot 5
2 weken 4 weken 3 tot 426
3 weken 5 weken 18 tot 7,340
4 weken 6 weken 1080 tot 56,500
5 – 6 weken 7 – 8 weken 7,650 tot 229,000

Normale hCG waarden

Een zwangerschap verloopt goed als de hCG waarden elke twee à drie dagen verdubbelen. De piek ligt rond de 10e week van de zwangerschap en vanaf dan zal het hCG dalen tot de 16e week. Vanaf dan blijven de hCG waarden constant.

Lage hCG waarden

Een lage hCG waarde voor de duur van je zwangerschap is op zich geen reden tot paniek. Je kunt eventueel iets minder lang zwanger zijn dan dat je denkt. Het is eerder de regelmatige stijging van het zwangerschapshormoon dat je vertelt dat je zwangerschap normaal verloopt. Als het hCG niet binnen de twee of drie dagen verdubbelt, dan kan er mogelijk sprake zijn van een miskraam.

Lees ook: Symptomen van een miskraam

Hoge hCG waarden

Soms is het hCG ‘abnormaal’ hoog. Je kunt eventueel langer zwanger zijn dan je denkt. Is dit uitgesloten, dan zou je kunnen denken aan een tweeling (of meerling). Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de aanleiding zijn van hoge hCG waarden.

Soms zijn de waarden hoog of laag zonder aanwijsbare reden. Iedere vrouw is anders en het verloop van de hCg waarden ook.

Invloeden op de hCG waarden

Sommige medicijnen die bij vruchtbaarheidsbehandelingen worden voorgeschreven bevatten hCG en kunnen logischerwijs de hCG waarden beïnvloeden. Als je zo’n medicijn gebruikt, overleg dan met je behandelend arts in hoeverre dit invloed heeft op de uitslag van een zwangerschapstest.


 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

14 reacties

 1. Dag dames,
  Afgelopen december heb ik een miskraam gehad. Met behulp van medicijnen is het vruchtje half december eruit gekomen. Nu heb ik begin januari m’n HcG laten meten (bloed prikken) en die was goed gedaald naar 190. Nu ben ik gisteren weer geweest (17-2) om te checken of het HcG nu minimaal zou zijn, maar het HcG is nu 5000, echo gehad maar waarschijnlijk nog te klein om het hartje te zien kloppen.
  Ben toch wel erg bang dat het weer niet goed zit, maar over 2 wkn weten we dat zeker. Tot die tijd blijf ik toch een beetje zenuwachtig.

  Maar goed, de vraag: een waarde van 5000 op hoeveel wkn zou ik dan zitten? Is 3-4 wkn mogelijk met deze waarden?

  P.s. Ik heb een prachtige zoon van bijna 3 jaar. Ik mag me gelukkig prijzen met 1 geweldig kind!

 2. geachte ,
  Ik zou nu 5 weken zwanger moeten zijn volgens bloedwaarde sta ik op 21
  maar urinetesten blijven negatief
  kan ik dan toch echt nog zwanger zijn of loopt het fout ??

 3. vergeten bij vermelden dat de 5 weken wel vanaf de laatste menstruatie geteld is dus eigenlijk maar 3 weken echt zwanger vanaf bevruchting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *