Ovulatie Berekenen

Ovulatie en vruchtbare dagen en periode berekenen bij zwanger worden

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie of ongesteldheid?

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie of ongesteldheid?

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie? Het merendeel van de vrouwen gaat er vanuit dat je niet zwanger kunt worden als je ongesteld bent. Het tegendeel is echter waar. Theoretisch gezien kan een vrouw zwanger worden tijdens deze periode van ongesteldheid (of je regels, zoals ze in België zeggen). Eerst even een stukje uitleg over de ovulatie en de levensduur van de zaadcellen om beter te kunnen begrijpen waarom je zwanger kunt raken als in deze periode geslachtsgemeenschap hebt.Het enige moment waarop een vrouw zwanger kan raken is tijdens de ovulatie. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld gezien zo’n 28 dagen. Er zijn vrouwen met een langere cyclus maar zeker ook met een kortere cyclus. De ovulatie vind meestal plaats zo’n veertien dagen voor de menstruatie. Een zaadcel in optimale conditie kan redelijk lang in het lichaam van een vrouw overleven. De levensduur van een zaadcel is ongeveer twee tot zeven dagen. Om deze reden is de zaadcel in staat om een eicel te bevruchten als er een aantal dagen voor de ovulatie geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.

Zwanger worden als je ongesteld bent?

Situaties: wanneer zwanger worden tijdens menstruatie

We geven je hieronder een drie concrete voorbeelden van verschillende situaties.

Korte cyclus

Je hebt een korte cyclus van éénentwintig dagen. De ovulatie vind plaats rond de zevende dag van de cyclus. Dit is vaak maar een paar dagen na de menstruatie. Als je geslachtsgemeenschap hebt tijdens je menstruatie, kun je zwanger raken. De zaadcellen kunnen eventueel in leven blijven tot het moment van de ovulatie en vervolgens de eicel bevruchten.

Lees ook: ongesteld en toch zwanger

Lang durende menstruatiebloeding

Je menstruatiebloeding duurt lang, zo’n acht dagen. Je hebt de ovulatie rond dag veertien, want je hebt een normale menstruatiecyclus van achtentwintig dagen. Als je geslachtsgemeenschap hebt op dag zeven en je partners zaadcellen erg sterk zijn, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de eisprong. De kans dat de zaadcellen zeven dagen overleven is niet zo groot, maar wel aanwezig.

Ontregelde cyclus

Een cyclus kan om verschillende redenen wel eens in de war zijn. Het kan dus wel eens voorkomen dat je ovulatie veel eerder is dan normaal. Heb je in dit geval sex terwijl je ongesteld bent, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de vervroegde ovulatie.

Conclusie

Mits je geen zeer korte cyclus hebt, is de kans op effectief zwanger worden tijdens de menstruatie aanwezig, maar niet zo groot. Het komt wat vaker voor dat een vrouw zwanger wordt van een vrijpartij tijdens de menstruatie, terwijl de bevruchting pas na de menstruatie plaats vind.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

33 reacties

  1. Ik heb sex gehad terwijl ik menstrueerde. 2 dagen erna stopte mijn metruatie. Mijn cyclus duurde 26 dagen zou ik zwanger kunnen worden zijn?

  2. Goedemorgen had een vraagje ik ben bijna 2weken ongsteld maar heb gisteren sex gehad tydens ongsteld kun je dsn zwanger raken ik bloed nu niet zo veel meer

  3. Hoi ik heb een vraagje ik ben 19 weken zwanger maar weet nu niet van wie ik zwanger ben. Ik ben 29 -12 ongesteld geworden 3jan klaar. Ik heb 1 januari niet echt sex gehad met een jongen ivm ongesteld heid. 6 januari 7 wel 11 12 ook van wie ben ik nu zwanger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *