Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie?

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie?

Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie? Het merendeel van de vrouwen gaat er vanuit dat je niet zwanger kunt worden als je ongesteld bent. Het tegendeel is echter waar. Theoretisch gezien kan een vrouw zwanger worden tijdens deze periode. Eerst even een stukje uitleg over de ovulatie en de levensduur van de zaadcellen om beter te kunnen begrijpen waarom je zwanger kunt raken als in deze periode geslachtsgemeenschap hebt.

Het enige moment waarop een vrouw zwanger kan raken is tijdens de ovulatie. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld gezien zo’n 28 dagen. Er zijn vrouwen met een langere cyclus maar zeker ook met een kortere cyclus. De ovulatie vind meestal plaats zo’n veertien dagen voor de menstruatie. Een zaadcel in optimale conditie kan redelijk lang in het lichaam van een vrouw overleven. De levensduur van een zaadcel is ongeveer twee tot zeven dagen. Om deze reden is de zaadcel in staat om een eicel te bevruchten als er een aantal dagen voor de ovulatie geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden.

Zwanger worden als je ongesteld bent?

Situaties: wanneer zwanger worden tijdens menstruatie

We geven je hieronder een drie concrete voorbeelden van verschillende situaties.

Korte cyclus

Je hebt een korte cyclus van éénentwintig dagen. De ovulatie vind plaats rond de zevende dag van de cyclus. Dit is vaak maar een paar dagen na de menstruatie. Als je geslachtsgemeenschap hebt tijdens je menstruatie, kun je zwanger raken. De zaadcellen kunnen eventueel in leven blijven tot het moment van de ovulatie en vervolgens de eicel bevruchten.

Lang durende menstruatiebloeding

Je menstruatiebloeding duurt lang, zo’n acht dagen. Je hebt de ovulatie rond dag veertien, want je hebt een normale menstruatiecyclus van achtentwintig dagen. Als je geslachtsgemeenschap hebt op dag zeven en je partners zaadcellen erg sterk zijn, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de eisprong. De kans dat de zaadcellen zeven dagen overleven is niet zo groot, maar wel aanwezig.

Ontregelde cyclus

Een cyclus kan om verschillende redenen wel eens in de war zijn. Het kan dus wel eens voorkomen dat je ovulatie veel eerder is dan normaal. Heb je in dit geval sex terwijl je ongesteld bent, kan er een bevruchting plaatsvinden op het moment van de vervroegde ovulatie.

Conclusie

Mits je geen zeer korte cyclus hebt, is de kans op effectief zwanger worden tijdens de menstruatie
aanwezig, maar niet zo groot. Het komt wat vaker voor dat een vrouw zwanger wordt van een vrijpartij tijdens de menstruatie, terwijl de bevruchting pas na de menstruatie plaats vind.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

32 reacties

 1. Hallo iedereen, ik ben een meisje van 19 jaar maar heb seks gehad met mijn vriend, heb een app waar ik altijd alles in opslaag en heb altijd een regelmatige cyclus, de 4 de van de maand vond mijn ovulatie plaats en heb seks gehad de 13 van de maand wel onbeschermd maar nie klaargekomen in mij, normaal krijg ik mijn regels rond de 23-24 deze keer waren ze er de 18 is er een kans om zwanger te zijn?

 2. Ik ben zondag nacht 1 januari 2017 ongesteld geworden maar ik heb maandag 2januari onveilig sex gehad en mijn ongesteldheid is vrijwel gestopt. Ben ik dan zwanger of is dit gewoon puur toeval?

 3. Hallo, ik heb 5 weken geleden sex gehad met mijn vriend de laatste dag van mijn ongesteldheide, ik haf nog wel bloeding maar niet zo heel veel, ik ben al 1 week te laat met mijn ongesteldheid, maar ik voel mij niet misselijk, maar ik heb wel onder in mijn buik pijn. Kunnen jullie mij helpen? Alvast bedankt

  • hallo,
   mijn vriendin van 17 is ook zwanger en had wel buikpijn onder in haar buik
   maar ik zal toch voor de zekerheid naar de dokter gaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *