Ovulatie Berekenen

Ovulatie en vruchtbare dagen en periode berekenen bij zwanger worden

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / De invloed van je leeftijd op de vruchtbaarheid

De invloed van je leeftijd op de vruchtbaarheid

De laatste jaren is het aantal vrouwen dat op een latere leeftijd aan kinderen begint aanzienlijk gestegen. Steeds meer vrouwen krijgen hun eerste kindje na hun 35e levensjaar. Helaas neemt de vrouwelijke vruchtbaarheid met de jaren af. Ongeveer één derde van de vrouwen boven de 35 krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen.

De vruchtbaarheid neemt af met de jaren

Puur biologisch gezien is het het beste om voor je 35e jaar aan kinderen te beginnen. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar als ze in de twintig zijn. Naarmate je ouder wordt – ongeveer vanaf het dertigste levensjaar- nemen de zwangerschapskansen steeds een beetje meer af. De maandelijkse kans om zwanger te worden is ongeveer 20% per cyclus op die leeftijd, maar vanaf dan wordt dit steeds een beetje minder.

Minder en minder goede eicellen

Als je ouder wordt, neemt de hoeveelheid en de kwaliteit van de eicellen af. Het risico op onvruchtbaarheid wordt groter, omdat er minder eicellen in de eierstokken aanwezig zijn dan toen je jonger was. En de overgebleven eicellen krijgen over het algemeen vaker te kampen met chromosomale problemen. Veel van deze abnormale eicellen worden niet bevrucht. Indien dat wel gebeurt, hebben ze vaak problemen met de innesteling, waardoor de zwangerschap eindigt in een vroege miskraam. Tevens kan een onregelmatige menstruatiecyclus en ovulatie – waar ook de kans op toeneemt naarmate je ouder wordt – tot vruchtbaarheidsproblemen leiden.

Hou ouder, hoe meer risico op een miskraam

Als gevolg van de verminderde kwaliteit van de eicel stijgt het risico op een miskraam met de leeftijd. Tot en met het 35e jaar bedraagt de kans ongeveer 10% dat een zwangerschap eindigt met een miskraam. Tussen het 35e en 40e jaar is dit percentage al behoorlijk gestegen, zo’n 40% ongeveer.

Conclusie

Zoals je hebt kunt lezen neemt de vrouwelijke vruchtbaarheid met de jaren af. Maak je echt niet ongerust wanneer je de dertig al gepasseerd bent en graag (nog) een kindje wilt. De kans dat zwanger worden wat langer duurt en het risico op een miskraam ligt inderdaad wat hoger. Toch vormt je ietwat hogere leeftijd op zich geen obstakel om zwanger te worden. Hoe hoog jouw zwangerschapskansen zijn, is nog van andere factoren afhankelijk.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

9 reacties

  1. Ik wil eigenlijk over twee jaar zwanger worden van vier kinderen maar ik heb geen baan en ik wil wel rond komen en gaan werken voor de kinderen naar de geboorte groeten van a

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *