Ovulatie Berekenen

Ovulatie en vruchtbare dagen en periode berekenen bij zwanger worden

Home / Zwanger worden / Zwangerschapstesten informatie / 3 verklaringen voor een licht streepje op je zwangerschapstest

3 verklaringen voor een licht streepje op je zwangerschapstest

licht streepje zwangerschapstest

Alhoewel er digitale zwangerschapstesten bestaan waarbij je een digitale plus of een lachende smiley ziet of waarbij zelfs het woordje zwanger verschijnt bij een positief resultaat, moet je bij de meeste testen nog gewoon streepjes aflezen. En dit blijkt soms nogal eens verwarrend te zijn en dan vooral als er een licht streepje op de zwangerschapstest verschijnt.

Licht streepje zwangerschapstest

Wat betekent nu eigenlijk een licht of vaag streepje of lijntje op de zwangerschapstest? Ben je dan zwanger of is het toch een negatieve test?

Een licht streepje, zwanger of niet?

Als je de zwangerschapstest goed hebt uitgevoerd (zie de controle lijn op de test) en de test afleest binnen de tijd die er op de gebruiksaanwijzing staat, betekent een licht streepje of een vaag streepje dat je een positieve zwangerschapstest hebt. Je bent dan zwanger!

3 redenen waarom er een lichte streep kan verschijnen

Nu zul je je vast afvragen hoe het komt dat het streepje zo vaag en ietwat onduidelijk kan zijn. Daar zijn verschillende verklaringen voor:

1. Er is nog niet zo veel van het zwangerschapshormoon hCG in je urine aanwezig, maar nét voldoende om het streepje op de test licht te laten doen uitvallen. Dit gebeurt vaak als je te vroeg test.

2. Je hebt getest met een zwangerschapstest die niet zo gevoelig is. De meeste testen op de markt detecteren de aanwezigheid hCG tussen de 10 mIU/mL (extra gevoelige zwangerschapstest) en 50 mIU/mL. Hoe minder gevoelig je zwangerschapstest is, hoe lichter het streepje kan zijn.

3. Je hebt teveel gedronken voordat je de zwangerschapstest hebt gedaan, is een andere reden van een licht streepje op de zwangerschapstest. Je urine is dan verdund en bevat minder hCG – de reden waarom het aangeraden wordt om ochtendurine te gebruiken.

vaag licht lijntje zwangerschapstest
Een voorbeeld van zo’n lichte streep

Lees de zwangerschapstest niet meer af als de tijd is verstreken, want de kans is groot dat je begint te twijfelen door het mogelijke indrooglijntje dat je ziet. Zo’n indrooglijntje is in geen enkel geval een positief resultaat! Als je over een week nog eens een testje doet, zul je merken dat de streep veel donkerder zal zijn.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

64 reacties

  1. Ik slik de pil, voel me al tijdje misselijk ochtends.

    Nu heb ik getest met de etos test en ik krijg een heel dun streepje te zien. Ik slik de pil dus dat zou niet moeten kunnen. Ben ik zwanger?

  2. Ik denk dat als je hcg positief test en dus een lichte streep hebt dat je dan toch echt zwanger bent. Je kunt door de pil heen zwanger worden, zou even contact opnemen met je ha.

  3. Vandaag getest en heb een licht tweede streepje nog net duidelijk genoeg om te zien. ben ik echt zwanger na 2,5 jaar proberen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *