De menstruatiecyclus berekenen en leren kennen

De menstruatiecyclus begrijpen

Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd begint elke menstruatiecyclus met een bloeding oftewel de menstruatie. Ondertussen groeit en rijpt er onder invloed van het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) dat in de hypofyse wordt aangemaakt, één of meerdere eicellen in de eierstok. Deze periode heet de folliculaire fase en eindigt als de eicel (of soms meerdere) eicellen vrijgelaten worden tijdens de eisprong of ovulatie. Vervolgens start de luteale fase, de fase waarin het follikelstimulerend hormoon de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken stimuleert. Oestrogeen zorgt voor de verdikking van het baarmoederslijmvlies, zodat er een optimale omgeving voor een mogelijke innesteling van de bevruchte eicel gecreëerd wordt. Naast oestrogeen gaan de eierstokken nu ook het hormoon progesteron aanmaken. Progesteron voorziet het baarmoederslijmvlies van genoeg voedingsstoffen. Hierdoor kan een bevruchte eicel goed groeien. Als de eicel niet bevrucht werd, daalt het niveau oestrogeen en progesteron in het bloed, waardoor het lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies na ongeveer 14 dagen afstoot en er een bloeding optreedt. De menstruatie is een feit. En daarmee begint ook een nieuwe menstruatiecyclus, van voor af aan. Bij de meeste vrouwen duurt de cyclus zo’n 28 dagen.

normale 28 daagse menstruatiecyclus

Je cycluslengte berekenen

Nu je de fases van de menstruatiecyclus kent, is het ook wel handig dat je weet hoe lang je cyclus duurt. Zo kun je de lengte menstruatiecyclus berekenen: De eerste dag van je menstruatiecyclus is de dag waarop je je menstruatie krijgt. De laatste dag van je menstruatiecyclus is de dag voor je weer opnieuw ongesteld wordt. Tel het aantal dagen vanaf de eerste dag van je menstruatie tot en met de dag voor je nieuwe menstruatie. Dit is je cycluslengte.

Voorbeeld lengte menstruatiecyclus berekenen: Je wordt ongesteld op 1 november en op 27 november weer opnieuw. 1 november is dag 1 van je menstruatiecyclus, 26 november is de laatste dag. Je cycluslengte is dan 26 dagen.

Het juiste moment om zwanger te worden

Per menstruatiecyclus ben je maar een aantal dagen vruchtbaar; de 5-6 dagen voorafgaand aan de eisprong tot en met de dag erna. De eisprong valt bij de meeste vrouwen zo’n 14 dagen voor de menstruatie, ongeacht de lengte van de cyclus. Bij vrouwen met een cycluslengte van 28 dagen is dit dus rond de 14e dag. Bij een cyclus van 32 dagen valt de eisprong ongeveer op dag 18. Toch kan het moment van de ovulatie per cyclus variëren. Het gebeurt regelmatig dat deze een paar dagen eerder of zelfs later komt dan verwacht. De eisprong is het belangrijkste moment in de menstruatiecyclus, want zonder eisprong kunt je niet op een natuurlijke manier zwanger worden. Wist je dat mannelijke zaadcellen een aantal dagen in de eileiders kunnen overleven, waar ze als het ware de vrijkomende eicel opwachten? Daarom ben je in de dagen voor je eisprong ook al vruchtbaar. En geslachtsgemeenschap na de eisprong kan ook tot een zwangerschap leiden, want de eicel blijft hierna nog ongeveer 24 uur in leven.

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt (een cyclus die elke maand even lang is), kun je de vruchtbare dagen en ovulatie berekenen met de ovulatie calculator,

De ovulatie bij een onregelmatige menstruatiecyclus

Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is het vrij lastig om het moment van de eisprong te bepalen. Je weet immers niet wanneer je volgende menstruatie zich weer aandient. Indien je een onregelmatige cyclus hebt, wat wil zeggen dat je cycluslengtes grote verschillen vertonen, overweeg dan eens om te beginnen met ovulatietesten of leer de ovulatie symptomen te herkennen, zodat je zeker weet wanneer je ovuleert en de kans op een zwangerschap kan vergroten.

tip badge

 
 bestel hier voordelige ovulatietesten 
 

Invloeden op de menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus lijkt zo gewoon, maar eigenlijk is het een heel complex gebeuren. Het kan ook gemakkelijk beïnvloed of verstoord worden. Denk daarbij aan een ongezonde leefstijl, stress, bepaalde soorten medicatie, ziekte of schildklierproblemen. Grote onregelmatigheden in de cyclus kunnen mogelijk op een probleem wijzen, zoals PCOS. In zulke gevallen neem je beter even contact op met je huisarts. En dat advies geldt ook als je cyclus langer dan 6 weken duurt.
Misschien wil je dit ook lezen...

76 Reacties

  1. amelia boer schreef:

    mijn dochter en ik
    gaan van de zomer vaklantie naar spanje
    wij wilen vragen dat wij in die dagen ook ongesteld worden
    18 augustus tot 29 augustus zitten wij in spanje zijn geworden ongesteld 4 mei tot 9 mei en 20 mei tot 25 mei hoop kunnen jullie ons helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *