Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Menstruatiecyclus leren kennen en begrijpen + cyclus berekenen

Menstruatiecyclus leren kennen en begrijpen + cyclus berekenen

Elke vrouw zou moeten weten hoe haar menstruatiecyclus werkt. En zeker vrouwen die zwanger willen worden. In dit artikel lees je alles over de menstruatiecyclus; over de verschillende fases en processen van de vrouwelijke cyclus, hoe je de cyclus berekenen kunt, wat het juiste moment is om zwanger te worden,

Menstruatiecyclus onder de loep

De menstruatiecyclus, ook wel eens vruchtbaarheidscyclus genoemd, is een ingewikkeld lichaamsproces waar veel hormonen voor moeten samenwerken. Dit verloopt in verschillende fasen en begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de eerste dag van de volgende menstruatie.

De gemiddelde cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar verschilt van vrouw tot vrouw. Niet elke vrouw heeft dezelfde cycluslengte. En veel vrouwen hebben zelfs een onregelmatige menstruatiecyclus waarbij de ene maand de cyclus langer of korter duurt dan de andere.

De menstruatiecyclus is gevoelig voor veranderingen. Ziekte, vermoeidheid, stress, voeding, gewicht en bepaalde gewoontes zoals roken, druggebruik en alcohol drinken kunnen de cyclus beïnvloeden.


Verschillende fasen van de menstruatiecyclus

Elke vrouwelijke cyclus verloopt volgens hetzelfde patroon. Het begint met de menstruatie, vervolgens komt de folliculaire fase gevolgd door de eisprong of ovulatie en als laatste de luteale fase.

Menstruatie

De menstruatiecyclus begint bij elke vruchtbare vrouw met een bloeding; je wordt ongesteld of in andere woorden: je hebt je menstruatie. Voordat je ongesteld wordt, heb je al verschillende fasen en hormonale processen doorgemaakt.

Handig om te weten – Het begin van de menstruatie noem je de eerste dag van je menstruatiecyclus. Deze term zul je vaker tegenkomen bij het zwanger worden, bijvoorbeeld als je de cyclus wilt berekenen. Maar ook later als je wilt weten hoe lang zwanger je al bent. De eerste dag van je menstruatiecyclus begint op het moment dat je helderrood bloedverlies hebt en je maandverband of een tampon nodig hebt om het bloedverlies op te vangen; het bruinverlies voorafgaand aan de menstruatie dat sommige vrouwen hebben, telt niet als eerste dag.

normale 28 daagse menstruatiecyclus

Folliculaire fase

Direct na de menstruatie groeit en rijpt er onder invloed van het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) dat in de hypofyse wordt aangemaakt, enkele follikels (eicellen) die al vanaf de geboorte opgeslagen zijn in de eierstokken. De onrijpe follikels zijn niet groter dan enkele tienden van een millimeter en groeien uit tot ongeveer 20 millimeter tegen het einde van de folliculaire fase.

Vruchtbare dagen

Veel vrouwen die graag een baby willen, vragen zich af wanneer de vruchtbare dagen zijn. De vruchtbare dagen zijn de 5 tot 6 dagen en de dag van de ovulatie zelf. Wanneer je tijdens de vruchtbare dagen vrijt, kun je zwanger worden.

Lees ook: wanneer ben ik vruchtbaar

Een belangrijk signaal dat de vruchtbare periode is aangebroken is dat het baarmoederhalsslijm verandert van samenstelling en van kleur. De afscheiding of slijm, ook wel cervixslijm genoemd, word dunner, rekbaar en doorzichtig. Het helpt de zaadcellen om zich voort te bewegen richting de eicel. Het rekbare slijm dat je kunt opmerken tijdens de vruchtbare dagen is één van de eisprong kenmerken. De aanwezigheid van dit slijm wil zeggen dat het moment van de ovulatie nog slechts een kwestie van enkele dagen is.

Ovulatie

Aan het eind van de folliculaire fase, wanneer de eicellen voldoende gegroeid en rijp zijn, begint de ovulatiefase. Zo’n 24 tot 36 uur voor de ovulatie stijgt het luteïniserend hormoon. Als de stijging van dit hormoon zijn hoogtepunt bereikt, spreken we van de LH piek en is een vrouw op haar vruchtbaarst. Door de LH piek barst het omhulsel van één follikel (en soms twee of uitzonderlijk drie). De eicel komt vrij, verlaat de eierstok en wordt opgevangen door de eileider.

De ovulatie of eisprong is het vrijkomen van een rijpe eicel uit de eierstok. Om de eicel te kunnen bevruchten, moeten er net voor of net na de ovulatie zaadcellen aanwezig zijn. De eicel kan maar maximaal 12 tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Na die tijd is zwanger worden niet meer mogelijk tot het moment van de ovulatie in de volgende menstruatiecyclus.
Luteale fase

De luteale fase is de laatste periode van de menstruatiecyclus en duurt bij elke vrouw ongeveer even lang, ongeveer 10 tot 16 dagen. Het is de tijd tussen de ovulatie en de menstruatie. Deze periode is vernoemd naar het omhulsel van de eicel dat na de ovulatie in de eierstok achterblijft; het corpus luteum oftewel het gele lichaam. Het gele lichaam begint na de ovulatie het hormoon progesteron te produceren, wat nodig is om de baarmoeder voor te bereiden op de komst van een bevruchte eicel en de zwangerschap in stand te houden. Door progesteron wordt het baarmoederslijmvlies dikker; dit is een optimale omgeving voor de innesteling van de eicel.

 • Geen bevruchting

  Wanneer de eicel niet bevrucht word, dalen de oestrogeen en progesteron waarden in het bloed. Het opgebouwde baarmoederslijmvlies waar een bevruchte eicel zich in zou moeten nestelen als er wel een bevruchting had plaatsgevonden, heeft nu verder geen functie meer; het wordt afgestoten en laat los. Er ontstaat een menstruatiebloeding. Deze menstruatiebloeding, welke uit stukjes baarmoederslijmvlies, bloed en vaginaal vocht bestaat, volgt bij elke vrouw ongeveer 14 dagen na haar ovulatie. De menstruatie is het begin van een nieuwe cyclus. Bij de meeste vrouwen duurt de gehele cyclus met al zijn fasen zo’n 28 dagen.

 • Bevruchting

  Als de eicel bevrucht word door een zaadcel, begint deze zich onmiddellijk te delen en verplaatst zich door de eileider met behulp van de trilhaartjes die daar aan de wand vastzitten. Na enkele dagen komt de eicel aan in de baarmoeder en zoekt een plekje in het baarmoederslijmvlies dat tijdens de luteale fase van de menstruatiecyclus onder invloed van het hormoon progesteron werd opgebouwd.

bevruchting innesteling

Ondertussen blijft het gele lichaam dat in de eierstok is achtergebleven progesteron aanmaken, waardoor het baarmoederslijmvlies van genoeg voedingsstoffen voorzien wordt. De ingenestelde eicel heeft die voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien.

Er is sprake van een zwangerschap als de bevruchte eicel zich ingenesteld heeft in de wand van de baarmoeder.

Cyclus berekenen

Nu je de fases van de menstruatiecyclus kent, is het ook wel handig dat je weet hoe lang jouw cyclus duurt. Zo kun je de lengte van je cyclus berekenen: Tel het aantal dagen vanaf de eerste dag van je menstruatie tot en met de dag voor je nieuwe menstruatie. Dit is je cycluslengte. De eerste dag van je menstruatiecyclus is de dag waarop je je menstruatie krijgt. De laatste dag van je menstruatiecyclus is de dag voor je weer opnieuw ongesteld wordt.

Voorbeeld cycluslengte berekenen: Je wordt ongesteld op 1 november en op 27 november weer opnieuw. 1 november is dag 1 van je menstruatiecyclus, 26 november is de laatste dag. Je cycluslengte is dan 26 dagen.

Het juiste moment om zwanger te worden

Per menstruatiecyclus ben je maar een aantal dagen vruchtbaar; de 5-6 dagen voorafgaand aan de eisprong tot en met de dag erna. De eisprong valt bij de meeste vrouwen zo’n 14 dagen voor de menstruatie, ongeacht de lengte van de cyclus. Bij vrouwen met een cycluslengte van 28 dagen is dit dus rond dag 14. Bij een cyclus van 32 dagen valt de eisprong ongeveer op dag 18. Toch kan het moment van de ovulatie per cyclus variëren. Het gebeurt regelmatig dat deze een paar dagen eerder of zelfs later komt dan verwacht.

De eisprong is het belangrijkste moment in de menstruatiecyclus, want zonder eisprong kunt je niet op een natuurlijke manier zwanger worden. Wist je dat mannelijke zaadcellen een aantal dagen in de eileiders kunnen overleven, waar ze als het ware de vrijkomende eicel opwachten? Daarom ben je in de dagen voor je eisprong ook al vruchtbaar. En geslachtsgemeenschap na de eisprong kan ook tot een zwangerschap leiden, want de eicel blijft hierna nog maximaal 24 uur in leven.

Ovulatie Calculator

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt (een cyclus die elke maand even lang is), kun je de cyclus berekenen (vruchtbare dagen en ovulatie) met onze ovulatie calculator.

Ovulatie berekenen met ovulatie calculator

Ovulatie bij een onregelmatige menstruatiecyclus

Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is het vrij lastig om het moment van de eisprong te bepalen. Je weet immers niet wanneer je weer ongesteld wordt. Indien je een onregelmatige cyclus hebt, wat wil zeggen dat je cycluslengtes grote verschillen vertonen, overweeg dan eens om te beginnen met ovulatietesten of leer de ovulatie symptomen te herkennen, zodat je zeker weet wanneer je ovuleert en de kans op een zwangerschap kan vergroten.

Lees ook: Onregelmatige menstruatie en zwanger worden

Invloeden op de menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus lijkt zo gewoon, maar eigenlijk is het een heel complex gebeuren. Het kan ook gemakkelijk beïnvloed of verstoord worden. Denk daarbij aan een ongezonde leefstijl, stress, bepaalde soorten medicatie, ziekte of schildklierproblemen.

Problemen met de menstruatiecyclus

Grote onregelmatigheden in de cyclus kunnen mogelijk op een probleem wijzen, zoals PCOS. In zulke gevallen neem je beter even contact op met je huisarts. En dat advies geldt ook als je cyclus langer dan 6 weken duurt.


 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

76 reacties

 1. mijn dochter en ik
  gaan van de zomer vaklantie naar spanje
  wij wilen vragen dat wij in die dagen ook ongesteld worden
  18 augustus tot 29 augustus zitten wij in spanje zijn geworden ongesteld 4 mei tot 9 mei en 20 mei tot 25 mei hoop kunnen jullie ons helpen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *