Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Ongesteld en toch zwanger. Is dat mogelijk?

Ongesteld en toch zwanger. Is dat mogelijk?

Ongesteld en toch zwanger zijn. Zwanger en ongesteld zijn is zo’n combinatie waarvan we je kunnen vertellen dat die niet samengaat. Je kunt niet én je menstruatie hebben en tegelijkertijd zwanger zijn. We leggen je hieronder uit waarom dat is. Ook vertellen we je waarom er vrouwen zijn die toch het idee hebben dat ze hun menstruatie hebben gekregen tijdens de zwangerschap.


Ongesteldheid, een menstruatie of je regels hebben is geen algemene term voor bloedverlies uit de vagina. Omdat het meestal wel op die manier gebruikt wordt, ontstaat er vaak verwarring en zeggen zwangere vrouwen dat ze toch ongesteld zijn geworden tijdens hun zwangerschap, terwijl dat helemaal niet kan.

Om meer duidelijkheid te scheppen waarom ” ongesteld en toch zwanger zijn ” helemaal niet samen gaat, vertellen we je eerst wat een menstruatie of ongesteld zijn precies is.

Wat is een menstruatie of ongesteld zijn

Een menstruatie is het bloedverlies dat ontstaat door het afstoten van het baarmoederslijmvlies van de wand van de baarmoeder. Dat gebeurt ongeveer twee weken nadat de eicel die tijdens de ovulatie of eisprong vrijkwam niet bevrucht werd.

Zowat elke maand bereidt de baarmoeder zich voor op een zwangerschap. Het baarmoederslijmvlies dat aan de wand van de baarmoeder zit, wordt tijdens de eerste helft van de menstruatiecyclus dikker. Dit is noodzakelijk, want daar zal de bevruchte eicel zich gaan innestelen, groeien en verder overleven.

Lees ook: zwanger of ongesteld

Heeft er die bewuste maand geen bevruchting plaatsgevonden, laat dit baarmoederslijmvlies los, want het is totaal overbodig geworden. Er is namelijk geen bevruchte eicel om te verwelkomen. Het slijmvlies komt dan samen met bloed door de vagina naar buiten: dit noemen we de menstruatie, ongesteld zijn of de menstruatiebloeding. Daarom is het niet mogelijk om je menstruatie te hebben en toch zwanger te zijn. Er is geen zwangerschap ontstaan, want er is geen sprake van een bevruchte eicel.

Indien de eicel wel bevrucht wordt, volgt er een innesteling. Het slijmvlies blijft op zijn plaats zitten en komt niet naar buiten. Er ontstaat geen menstruatiebloeding.

Vermoed je toch dat toch zwanger bent ondanks het feit dat je je menstruatie hebt gekregen? Dan heeft het bloedverlies wellicht een andere oorzaak of je bent echt niet zwanger.

Ongesteld zijn of een menstruatie is het afstoten van baarmoederslijmvlies als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt niet tijdens de zwangerschap. Een vrouw kan niet ongesteld en tegelijkertijd toch zwanger zijn.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Waarom zijn er dan toch vrouwen die vertellen dat ze ongesteld zijn geworden tijdens de zwangerschap terwijl dit helemaal niet mogelijk blijkt te zijn? Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan wél en dat komt ook vrij vaak voor. Het wordt nogal eens verward met een menstruatie.


Innestelingsbloeding

Er zijn vrouwen die wat bloed verliezen nog voor ze ongesteld moeten worden en ook tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Deze bloeding wordt heel vaak voor een menstruatie aangezien, maar dat is het niet. Het gaat om een innestelingsbloeding. Het ontstaat nadat de bevruchte eicel een klein bloedvaatje raakt, terwijl het zich ingraaft in de wand van de baarmoeder. Het bloedverlies is meestal niet heftig. Maandverband of tampons zijn zelden nodig. Een innestelingsbloeding is vaak één van de eerste zwangerschapsverschijnselen.

Gesprongen bloedvaatje

Het gebeurt regelmatig dat een zwangere wat bloed verliest door een gesprongen bloedvaatje. Dit komt door een verhoogde druk en een betere doorbloeding van de vagina. Na het vrijen of na een vaginaal onderzoek kan er een vaatje knappen en wat bloedverlies ontstaan.

Pseudo-menstruatie

Je hebt vast wel al eens gehoord at iemand niet wist dat ze zwanger was, omdat ze de hele zwangerschap ongesteld bleef. Het gaat hier om een pseudo-menstruatie. Dat is een (maandelijkse) bloeding zonder dat er een eisprong aan vooraf is gegaan. Weinig aanmaak van het hcg hormoon veroorzaakt een psuedo-menstruatie tijdens de zwangerschap. En aantal vrouwen die nog nooit van een pseudo-menstruatie hebben gehoord, denken dat ze ongesteld en toch zwanger zijn.

Blaasonsteking

Een blaasontsteking geeft niet alleen een brandering gevoel bij het plassen, maar kan ook wat bloedverlies veroorzaken. Een blaasontsteking verdwijnt meestal niet vanzelf. Je hebt antibiotica nodig om ervan te genezen.

Bloedverlies door ernstige complicaties of een miskraam

Ongeveer één op tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Krampen in de onderbuik en bloedverlies zijn de belangrijkse symptomen. Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij het vruchtje niet in maar buiten de baarmoeder groeit of een mola zwangerschap kan reden zijn van bloedingen.


Meiden die eerst dachten dat ze ongesteld waren en toch zwanger bleken? Laat het weten in de reacties!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

70 reacties

  1. Wat is het als je denk dat je je menstruatie heb maar blijkt dat je zwanger bent dan krijg je een hevige pijn en daarna is de pijn helemaal weg

  2. Het kan je heb namelijk twee eierstokken had. Had mijn zus ook kwam pas met 3 maanden achter de ze zwanger was
    Vraag altijd om echo weet wat der in je buikspeeld

  3. Ik ben ong 10 dagen overtijd geweest en na 3 zwangerschapstests die negatief waren, gister “ongesteld” geworden met hevige pijn. Pijn die ik al jaren niet meer zo heftig heb gehad. Ik voel mij al echter ruim 2 weken misselijk, gevoelige borsten en ze zijn ook wat groter/opgeblazen?
    Nu ik dit type, ligt er een kruik op mijn buik omdat ik last heb van misselijkheid en krampen. Ik word er gek van!! Ik voel mij zo zwanger, ben ik het dan toch echt niet???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *