Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Wat is een ovulatiebloeding?

Wat is een ovulatiebloeding?

De natuur heeft het mooi geregeld. Het vrouwelijke lichaam geeft een aantal duidelijke signalen af van zodra de vruchtbare dagen en de ovulatie naderen. Sommige vrouwen hebben zo nu en dan wat last van licht bloedverlies. Deze lichte bloeding, ook wel een ovulatiebloeding of spotting genoemd, gaat soms gepaard met ovulatiepijn.


Ooorzaak ovulatiebloeding

Tot op heden is er nog niet veel bekend over de precieze oorzaak van een ovulatiebloeding. Een paar theorieën over de mogelijke oorzaak zijn er echter wel:

  • Specialisten denken dat wanneer de follikel barst om de eicel vrij te laten dit eventueel gepaard kan gaan met een lichte bloeding.
  • Een andere verklaring is dat de ovulatiebloeding te wijten is aan de verandering in de hormoonspiegels vlak voor en tijdens de eisprong en dan met name de plotselinge toename van het hormoon oestrogeen.

Wanneer ovulatiebloeding

Een ovulatiebloeding vind normaal gezien net voor, tijdens of direct na de eisprong plaats. Het is niet meer dan een lichte bloeding of een bruin- of paarskleurige afscheiding en is soms vermengd met wat glibberig slijm. Er zijn andere redenen voor een bloeding halverwege de menstruatiecyclus, maar als je ineens wat bloed verliest rond de tijd dat je je eisprong verwacht, dan is de kans zeer groot dat het om een ovulatiebloeding gaat.

Vruchtbaar tijdens ovulatiebloeding

De meeste vrouwen hebben hun eisprong kort na de ovulatiebloeding. Deze bloeding duurt meestal niet langer dan één of twee dagen. Sommige vrouwen hebben een bloeding vlak na de eisprong. Indien je een ovulatiebloeding en/of ovulatiepijn opmerkt, inclusief glibberig en glad slijmverlies dat eruitziet als rauw eiwit en eventueel zere borsten en een verhoogd libido hebt, zet je dan maar schrap, want dan ben je erg vruchtbaar. Tijdens deze eisprong symptomen is het de perfecte timing om een baby te verwekken!


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

3 reacties

  1. Ik heb nooit eerder last gehad van een ovulatiebloeding en nu afgelopen maand wel eenmalig een héél klein beetje, is dat toch mogelijk ondanks dat je er nooit eerder last van gehad hebt in het verleden?

  2. Hallo allemaal,

    Ook ik had deze maand iets wat ik nog nooit gehad heb. Wij zijn al bijna een jaar bezig met zwanger worden. Op dag 12 had ik een ovulatie bloeding, nu heb ik dat wel vaker, maar op dag 14 kreeg ik constant menstruatie krampen en lage rugpijn wat nu al zo’n 4 dagen aanhoudt. Op dag 10 hebben wij voor het laatst geklust. Normaal krijg ik ook direct na de ovulatie pijnlijke borsten ook dat is nu niet. Iemand dezelfde ervaring gehad? En zo ja wat was de uitkomst. Ik kan iig weer niet wachten tot we weer mogen testen, is toch elke maand weer hopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *