Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Ovulatiepijn

Ovulatiepijn is één van de duidelijkste signalen die je lichaam kan afgeven als de eisprong eraan komt. Redelijk wat vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Als je hier ‘gezegend’ mee bent, weet je dat het je vruchtbaarste moment is. Misschien heb je het wel al eens gevoeld of ben je aan het twijfelen of de buikpijn die je voelt te wijten is aan je ovulatie. Daarom proberen we hieronder wat meer uitleg te geven over deze specifieke pijn.

Hoe voelt dat, ovulatiepijn?

Het is lastig te omschrijven hoe deze ovulatiepijn aanvoelt. Het is min of meer een scherpe, stekende menstruatie-achtige pijn onder in de buik ter hoogte van de linker of rechter eileider die uit kan stralen naar de rug. Dit kan behoorlijk pijn doen! Het kan zijn dat de pijn een paar uur voor de ovulatie begint en stopt als het eitje eenmaal vrijgekomen is. Over het algemeen duurt de ovulatiepijn niet langer dan een paar uur. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen. Sommigen hebben er zelfs een hele dag last van of zelfs een meer dan één dag. Trouwens, ovulatiepijn is niet altijd een terugkerend fenomeen. Er zijn vrouwen die elke maand hun eisprong voelen, terwijl dit bij andere vrouwen eerder occasioneel is.

De mogelijke oorzaken van de ovulatiepijn

Op dit moment weet men nog steeds niet precies  waardoor ovulatiepijn veroorzaakt word. Er zijn wel een paar mogelijke verklaringen voor:

 • Bij de ovulatie barst in de eierstok een rijpe follikel open en komt er een eicel vrij. Net voordat de follikel de eicel als het ware loslaat, rekt deze wat uit op de oppervlakte van de eileider. Dat zou de pijn kunnen geven.
 • Wat bloedverlies of vloeistof dat vrijkomt tijdens de eisprong zou irritatie kunnen geven in de buikholte. Dit kan pijnklachten geven. Dit bloedverlies wordt ook wel een ovulatiebloeding genoemd.

Een klein rekensommetje

Ongeveer 14 dagen na de ovulatie wordt je ongesteld. Als je denkt dat de buikpijn die je hebt -al dan niet in combinatie met de andere eisprong symptomen– ovulatiepijn is, begin je vanaf deze dag te tellen. Tel deze dag als dag 1. Op dag 14 dient normaal gezien je menstruatie zich aan. Hier kan eens een dagje verschil in zitten. Als je niet ongesteld geworden bent en de twee volgende dagen ook niet, dan is er een grote kans dat je zwanger bent of de pijn die je voelde was niet te wijten aan je eisprong.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

123 reacties

 1. Zijn er nog mensen onder jullie die tijdens de eiersprong enorm misselijk zijn en krampen hebben ? Ik ben een beetje radeloos aan het worden..

  • Ja ik…sinds kort….en ben ook een week yit de running door pijn, krampen en misselijkheid en last van m’n darmen
   Heb nooit last gehad maar nu sinds een maand of 4 ineens 😐 waardeloos!

  • Hoi ik ben 46 en voel mijn eisprong pas een jaar. Ik dacht telkens dat ik blaasontsteking kreeg
   Ik heb het niet elke maand. Nu ik weet wat het is maak ik me er niet zo druk om
   .beter dat het is zo dan dat het vage klachten zijn en je niet weet wat je hebt.

 2. Hoi Annelies
  Toevallig zat ik deze week ook in mijn ovulatieperiode. Voorheen voelde ik mijn ovulatie nooit, maar ik slik sinds een maand de Etos Zwanger Worden pillen en heb mijn ovulatie dus wel gevoeld. Ik heb krampen, last van mijn darmen, licht gevoelige borsten en af en toe een beetje een misselijk gevoel. Kan niet zeggen dat ik blij ben met de symptomen maar het is voor mij een bevestiging dat de pillen dan ook werken. Groetjes

   • Hoi Natascha,

    Ze heten Etos Zwanger Worden pillen. Het zijn pillen die je kunnen helpen om je menstruatie regelmatig te maken, voor zij die een zwangerschapswens hebben en geen regelmatige menstruatie hebben. Ook dient het als multivitamine voor zij die zwanger willen worden. Met de pillen heb ik ook voor het eerst mijn ovulatie gevoeld, waaronder de eerder genoemde symptomen. Maar de vraag ging niet over de pillen, maar over ovulatie symptomen. Verdere info kan je Googelen of ff kijken bij de Etos…..

  • Ik heb ook heel erg last van die symptomen is dat wel normaal of kan ik zwanger zijn ofs ? Heb het wel altijd veilig gedaan en pas morgen is Mn ovulatie maar heb die symptonen erg

  • En hebben die pillen gewerkt ?
   Ik gebruik ze ook en ook hele erge last nu Van me buik ook me darmen en rond me eierstok

   Groetjes

   • Hoi Brenda,

    Mijn menstruatie werd regelmatig en mijn cyclus werd korter, het ging van 36 dagen naar 29 en ik raakte binnen 3 maand zwanger. Ik gebruik de pillen nog steeds om mijn menstruatie regelmatig te houden. In het begin had ik ook last van krampen maar dat was met de tijd gestopt. Ik slik er 1 smorgens en 1 voor het slapen.

    • Hai ariane

     Ik heb ook last van me darmen door die pillen zit zo vaak op de wc hahaha maar nu me eisprong eraan moest komen voelde ik geen ovulatie pijn zonder die pillen wel 🤔😜 mijn cyclus is ook korter voorheen 28 dagen nu 25 dagen heel vreemd …. Nou ben erg benieuwd of ze bij mij ook werken is nu 3 maanden na me miskraam
     Groetjes

 3. Hoi Brenda,

  Mijn menstruatie werd regelmatig en mijn cyclus werd korter, het ging van 36 dagen naar 29 en ik raakte binnen 3 maand zwanger. Ik gebruik de pillen nog steeds om mijn menstruatie regelmatig te houden. In het begin had ik ook last van krampen maar dat was met de tijd gestopt. Ik slik er 1 smorgens en 1 voor het slapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *