Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Ovulatietesten informatie / Ovulatietest: test wanneer je vruchtbaar bent

Ovulatietest: test wanneer je vruchtbaar bent

Je hebt besloten om zwanger te worden. De ovulatietest is daarbij een zeer handig hulpmiddel. Omdat je met een ovulatietest je vruchtbare dagen en je eisprong kun vaststellen, helpt het gebruik ervan de kansen vergroten op een zwangerschap.

De ovulatietest om je zwangerschapskans te verhogen

Een vrouw heeft elke menstruatiecyclus zo ongeveer 25% kans op een zwangerschap. Om zwanger te raken, moet je uiteraard vrijen met je partner of je laten insemineren. En dat ook nog eens op de juiste dagen. Het beste moment is net voor de eisprong, welke – afhankelijk van de lengte van de cyclus – ongeveer tussen de 11e en 18e dag van de menstruatiecyclus plaatsvindt.

Wanneer de eicel tijdens de eisprong vrij komt, heeft ze niet lang meer te leven. Ongeveer 12 tot 24 uur na de eisprong is het niet meer mogelijk om zwanger te raken. Zaadcellen daarentegen kunnen het langer uithouden. Ze overleven gemiddeld gezien 72 uur oftewel 3 dagen na de zaadlozing.

De vruchtbare periode is dus maar kort: de drie, vier dagen voorafgaand aan de ovulatie tot en met 12 tot 24 uur erna. Het zou jammer zijn als je deze belangrijke dagen zou missen. Daarom zijn ovulatietesten zo handig.

Hoe werkt de ovulatietest ?

Het hormoon dat verantwoordelijk is voor de rijping van de eicel, het luteïniserend hormoon (LH), stijgt van minder dan 10 UI/ml in het begin van de menstruatiecylus tot soms wel 70 UI/ml vlak voor de ovulatie. Deze stijging van het LH hormoon noemt ook wel de LH piek. Met een ovulatietest kun je vaststellen wanneer de productie van dit luteïniserend hormoon het hoogst is; de ovulatietest zal dan positief zijn.

Wanneer beginnen met ovulatietesten ?

Je begint met testen op de dag dat aangegeven staat op de bijsluiter van het doosje met ovulatietesten. Deze dag hangt af van de lengte van je menstruatiecyclus. Meestal is dat een dag of vier voor je vermoedelijke ovulatiedatum. Vervolgens doe je elke dag een nieuwe test. Het is belangrijk dat je dat elke dag min of meer op hetzelfde tijdstip doet. Bijvoorbeeld elke morgen na het ontbijt of na je lunch. Bij ovulatietesten gebruik je beter geen ochtendurine.

Een positieve ovulatietest

Je gaat door met testen tot je een positieve ovulatietest hebt. Dit betekent dat de LH piek gedetecteert is en dat de eisprong snel volgt. Dat is ongeveer 24 tot 36 uur nadat je positief test. Als je binnen de 48 uur na de positieve ovulatietest vrijt, heb je de meeste kans om zwanger te worden.

Betrouwbaarheid ovulatietest

Een ovulatietest is meer dan 99% betrouwbaar. Er is geen andere manier dat zo nauwkeurig is bij het vaststellen van de eisprong. Let wel: dit bekent niet dat je diezelfde kans hebt om zwanger te raken.

Verschillende merken

Clearblue ovulatietest

clearblue digital ovulatietest

De Clearblue ovulatietest ook bekend onder de naam Clearblue digital ovulatietest, is de meest gebruiksvriendelijke test die momenteel te koop is. Dit komt omdat deze veel makkelijker af te lezen is dan andere testen. Een paar minuten nadat je op het teststaafje hebt geplast of deze in een potje urine hebt gehouden, verschijnt in het testvenster een lachende smiley als de ovulatietest positief is. Omdat je voor gebruiksgemak betaalt, is dit bekende merk duurder dan andere merken.

10 Clearblue ovulatietesten voor 24,95
20 Clearblue ovulatietesten voor 40,99

Op werkdagen voor 21 uur besteld, de andere dag in huis (Nederland en België) Prijs inclusief gratis verzending naar beide landen.

Sensitest ovulatietest
sensitest ovulatietest De Sensitest ovulatietest dipstick is één van de bestverkochte ovulatietesten. De teststrip hou je enkele seconden in een potje met urine. Daarna lees je het resultaat af. De LH piek is gevonden als de teststreep (T) even donker of zelfs donkerder is als de controlestreep (C).

12 Sensitest ovulatietesten voor 11,38
24 Sensitest ovulatietesten voor 23,99

Op werkdagen voor 22 uur besteld, de andere dag in huis (Nederland en België). Exclusief verzendkosten.

Action ovulatietest
De Action ovulatietest is een midstream test (die je in de urinestraal kan houden) en vind je bij de Action winkel in de schappen bij de cosmetica. De testen zitten verpakt in een doosje met 5 testen. Je betaalt hier 2,95 voor, wat natuurlijk spotgoedkoop is. De bedoeling van de Action ovulatietest is precies hetzelfde als elke andere ovulatietest: het opsporen van de LH piek.

Natuurlijk zijn er nog meer merken in verschillende prijsklassen, bijvoorbeeld de kruidvat ovulatietest, etos ovulatietest of predictor ovulatietest. Deze testen werken allemaal via hetzelfde principe.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

8 reacties

  1. kan je ovulatietest positief testen door beinvloeding van reeds een bevruchting?

    vind zo raar. had positieve test duiavonds terug een lichte streep dus ik dacht piek is gepasseerd nu gemeenschap hebben de avond daarop doe ik voor zekerheid nog een test en deze is dan weer volledig positief. ben er helemaal in de war van

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *