Ovulatie Berekenen

Ovulatie en vruchtbare dagen en periode berekenen bij zwanger worden

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Stoppen met de pil om zwanger te worden (ontpillen)

Stoppen met de pil om zwanger te worden (ontpillen)

De anticonceptiepil bevat hormonen die de eisprong onderdrukt. De kans dat je zwanger wordt is daardoor heel klein, want zonder eisprong kun je niet zwanger worden. Als je wilt stoppen met de pil om zwanger te worden of net gestopt bent, dan lees je hier alles wat je moet weten.


Stoppen met de pil

Wanneer je graag zwanger wilt worden, moet je uiteraard stoppen met de pil. Maar wanneer moet je dan stoppen? Dat ligt eigenlijk helemaal aan jezelf. Je kunt op ieder gewenst moment stoppen met de pil. Bijvoorbeeld als je strip nog niet helemaal op is, of gewoon na het opmaken van je strip. Na het stoppen met de pil, krijg je zoals gewoonlijk een onttrekkingsbloeding. Het is belangrijk om foliumzuur te slikken van zodra je stopt, want dit verkleint het risico op een kindje met afwijking zoals een open ruggetje, open schedel of hazenlip.

Moet ik wachten met zwanger worden?

Het is niet nodig om een wachtperiode in te lassen na het stoppen met de pil, ook niet als je de pil heel lang hebt geslikt. Je kunt gewoon veilig zwanger worden van zodra je deze niet meer gebruikt. Het geeft geen enkel risico voor jezelf of voor je kindje. De meeste huisartsen adviseren vaak wel om een menstruatie af te wachten. De reden hiervoor is om de verstoorde hormoonspiegels de kans te geven om weer in balans te raken. Maar medisch gezien is er geen enkel bezwaar om direct zwanger te worden na de pil.

Ontpillen – wanneer weer vruchtbaar?

Na het stoppen met de pil kan het wel even duren voordat je lichaam weer voor een eisprong zorgt en je weer vruchtbaar bent. In de volksmond wordt dit ook wel ontpillen genoemd. Je lichaam was al die tijd gewend aan de hormonen van de pil die de eisprong onderdrukten. Vanaf nu moet je lichaam hard aan het werk om zelf de hormonen te produceren die nodig zijn voor een ovulatie; de eierstok moet door de hormonen in werking worden gezet om een eicel te laten rijpen en vrij te laten.

Sommige vrouwen hebben geluk en ovuleren binnen 1 of 2 weken, terwijl het bij anderen enkele maanden duurt. De eisprong kan wat langer op zich laten wachten wanneer je voor het pilgebruik een onregelmatige menstruatiecyclus had. Hét teken dat je weer geovuleerd hebt, is dat je weer ongesteld bent geworden. Een menstruatie ontstaat ongeveer 14 dagen na de eisprong; de niet bevruchtte eicel word dan samen met het baarmoederslijmvlies afgestoten.

Hoe lang duurt het ontpillen? Gemiddeld duurt de periode van ontpillen ongeveer één tot drie maanden. In die tijd krijgt een vrouw weer een eisprong en is ze weer vruchtbaar. Soms komt de eisprong wat eerder na het stoppen met de pil, soms kan het langer duren.

Een uitblijvende menstruatie

Bij een uitblijvende menstruatie – in medische termen amenorroe genoemd – is een zwangerschap het eerste wat in je opkomt. Als je na een tijdje na het stoppen met de pil nog niet ongesteld bent geworden, let er dan eens op of je misschien één of meerdere zwangerschapsverschijnselen hebt. Misschien ben je wel zwanger? Zelfs als je nog geen menstruatie gehad hebt na het stoppen met de pil, is er een kans dat je zwanger bent. Je ovulatie komt namelijk voor je menstruatie, en je weet niet of je al een eisprong hebt gehad. Een zwangerschapstest kan je vertellen of je zwanger bent of niet. Een negatieve zwangerschapstest – zeker als deze een week later nog eens herhaald word – betekent gewoonlijk dat je niet zwanger bent. Als dat het geval is.

De kans op een zwangerschap verhogen na het stoppen met de pil

Om je kansen op een zwangerschap te verhogen na het stoppen met de pil, kun je de volgende dingen doen:

 • hou de ovulatie symptomen in de gaten
 • of beter nog, maak gebruik van ovulatietesten om er zeker van te zijn dat je deze belangrijke dag niet mist
 • vrij regelmatig; om de dag tijdens je vruchtbare dagen en op de dag van de ovulatie een keer extra
 • lees onze tips om zwanger te worden ook eens door

Naar de dokter?

Als je na een drietal maanden nog steeds niet ongesteld bent geworden of je een een zeer lange en onregelmatige cyclus hebt, kun je beter langs de huisarts gaan. De dokter kan dan een medicijn voorschrijven om je cylcus op gang te brengen.


 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

11 reacties

 1. Ik ben in de 2e week van de strip gestopt. Ik was dus al ongesteld geweest. Twee week later heb ik gedurende ongeveer 4 dagen een hele lichte bloeding gehad, met kleverig, lichtroze slijm waar ik sliertjes kon maken. 6 dagen na de eerste dag van deze bloeding heb ik gedurende 2 dagen lichtroze bloeding gehad. Vandaag ben ik een dag over tijd, maar de test was negatief. Was mij eerste bloeding dan toch menstruatie i.p.v. eisprong? Maar wat verklaart dan de andere lichte bloeding van 2 dagen?

 2. Ik ben vorige week woensdag gestopt met de pil mij 2de week en zaterdag had ik al bloedverlies maar plaste geen bloed maandagavond al gedaan is dit dan ontrekkingsbloed of wat is het dan kan ik direct zwanger worden want ben nog maar 4 weken half bezig met de pil na bijna een jaar spiraal

 3. Ik ben al 20 maanden geleden gestopt met de pil. 16 maanden later ben ik eindelijk zwanger geraakt maar het was in de 5e week afgebroken helaas… Heb er nog steeds ergens moeite mee ik weet niet of dat raar is… Mijn menstruatie is heel raar aan het worden. Terwijl ik eerder voordat ik aan de pil ging nooit problemen heb gehad met mijn menstruatie. En nadat ik gestopt was met de pil heb ik ook geen problemen gehad. Dan ga ik jullie een voorbeeld geven misschien dat jullie raad weten voor me. Ik moest 16 mei 2016 ongesteld worden, maar werd op 6 juni 2016 ongesteld, het was een bloeding wat ik niet gewend was. Het begon lichtjes en het werd wel een beetje erger maar de bloeding zag eruit net als de vierde dag van je ongi. Ik hoop dat jullie raad hebben voor mij…

  Xx

 4. ik ben een week gestopt met de pil de tweede dag beetje slijmvlies met beetje beetje bloed dan niets meer ik denk dat ik al te lang de pil neem moet ik iets nemen van medikatie ?

 5. Hallo, ik heb een vraag, zou graag zwanger worden maar is stom, maar zou graag maar bevallen vanaf de maand februari, wanneer raden jullie mij dan aan om te stoppen met de pil?

  Groeten,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *