Ovulatie Berekenen

Ovulatie en vruchtbare dagen en periode berekenen bij zwanger worden

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Ovulatie symptomen – klachten en kenmerken van een naderende eisprong

Ovulatie symptomen – klachten en kenmerken van een naderende eisprong

Wat heeft moeder natuur het goed geregeld. Het aanbreken van de vruchtbare dagen en de ovulatie gaat samen met een aantal duidelijke symptomen en signalen: de ovulatie symptomen of ook wel de eisprong klachten genoemd. Ze vertellen je dat het beste moment om zwanger te worden is aangebroken, dat de eisprong nadert.

Zwanger worden

Als je zwanger probeert te worden, ben je waarschijnlijk op zoek naar die verschillende ovulatie symptomen waaraan je kunt merken dat je vruchtbaar bent. De meeste van deze lichamelijke klachten zijn per vrouw verschillend. Als je je cyclus bijhoudt, weet je op een gegeven moment wat voor jou normaal is. Van zodra je de symptomen van de ovulatie hebt waargenomen, kun je vrijen en hopelijk leidt het tot een zwangerschap.

Hou wel in gedachten dat wanneer je ovuleert, je niet meer dan 24 uur hebt om zwanger te worden voordat de eicel afsterft. Daarom is het belangrijk om je cyclus te begrijpen symptomen van de ovulatie te herkennen om je kansen op een bevruchting maximaal te benutten.

Lees ook: ovulatie berekenen

Belangrijkste ovulatie of eisprong symptomen

Veranderingen aan de baarmoedermond

Je zult je baarmoedermond vast wel al eens gevoeld hebben. Het ronde, gladde uitsteeksel (diep) in je vagina verandert tijdens de menstruatiecyclus van de positie en consistentie. Dit is één van de symptomen van de ovulatie die je zelf kunt leren ontdekken. Je kunt de baarmoedermond voelen met je vinger(s) en zo bepalen of je vruchtbaar bent.

Eens de ovulatie nadert, verandert de stand van de baarmoedermond. Hij komt nu hoger in de vagina te liggen en voelt zacht aan. Er is een kleine opening ontstaan om de zaadcellen te “helpen” om de baarmoeder binnen te dringen. Na de eisprong sluit de baarmoedermond en begeeft zich weer in de oorspronkelijke positie.

Een harde, gesloten en makkelijk bereikbare baarmoedermond betekent dat je niet vruchtbaar bent.

Hoeveelheid afscheiding verandert vlak voor de eisprong

Tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid en structuur van de afscheiding, slijm of witte vloed dat uit de vagina komt (cervixslijm). Net na de menstruatie is er meestal niet zoveel slijmverlies. Naarmate de eisprong nadert, verlies je meer slijm en je kunt daardoor wat nat aanvoelen vanonder.

Slijm tijdens meest vruchtbare periode

Je meest vruchtbare periode uit zich door het verlies van slijm dat op vloeibaar eiwit lijkt. Als je wat van deze afscheiding tussen je vingers neemt, kun je er een sliert van trekken. Na de eisprong verminderd de hoeveelheid en structuur van het slijm weer en word wit tot gelig en voelt kleverig of brokkelig aan, net zoals de periode na de menstruatie. De aanwezigheid van de draderige afscheiding is voor de meeste vrouwen één van de duidelijkste eisprong klachten.

De basale lichaamstemperatuur stijgt

Bij de meeste vrouwen is de basale lichaamstemperatuur redelijk gelijk vanaf de menstruatie tot vlak voor de eisprong. Naarmate je dichter bij de ovulatie komt, kan je een lichte daling hebben, maar dit zal worden gevolgd door een stijging van 0,2 tot 0,5 graden vlak na de eisprong. De temperatuurstijging is het teken dat de ovulatie geweest is. Door je basale lichaamstemperatuur gedurende enkele maanden nauwkeurig te volgen, kunt je ongeveer voorspellen op welke dag in jouw cyclus de eisprong ongeveer plaats zal vinden. Dit noem je de temperatuurmethode.

Het luteïniserend hormoon (LH) neemt toe

Het luteïniserend hormoon is verantwoordelijk voor het het rijpen van de eicel in de eierstok en uiteindelijk voor de ovulatie. Dit hormoon is altijd in het lichaam aanwezig. Zo’n twee dagen voor de ovulatie stijgt de concentratie van dit hormoon in het bloed en in de urine en is wel twintig keer hoger dan het normale niveau. Dit noem je de LH piek. Dit moment kun je opsporen met een ovulatietest. Het gebruik van ovulatietesten is de meest betrouwbare manier om erachter te komen wanneer je vruchtbaar bent.

ovulatietesten dipstick

Andere eisprong klachten en symptomen

Als aanvulling op de bovenstaande belangrijkste symptomen zijn er nog andere klachten en signalen die vrouwen zouden kunnen ervaren tijdens de vruchtbare dagen. In tegenstelling tot de verandering van de afscheiding, de stand van de baarmoedermond en de verandering van de basale lichaamstemperatuur, hebben veel minder vrouwen van de onderstaande eisprong klachten en symptomen.

Meer zin in seks

Heb je ooit al eens gemerkt dat je zin in seks op bepaalde momenten wat meer is? Als je je cyclus volgt, ontdek je waarschijnlijk dat je libido het hoogst is vlak voordat je ovuleert. Doordat het hormonen oestrogeen en het luteïniserend hormoon verhoogt tijdens je vruchtbare dagen, heb jij wellicht wat meer zin om te vrijen. Twee studies lijken te bevestigen dat een hoger libido rond de eisprong een hormonenkwestie is.

Tijdens een studie werden vrouwen gevraagd om gedurende drie maanden elke dag een urinemonster in te leveren en bij te houden wanneer ze seks hadden. De onderzoekers waren op zoek naar veranderingen in het LH hormoon. Uit de testresultaten bleek dat de meeste vrouwen geneigd waren om te vrijen wanneer de LH-niveaus het hoogst waren. Van alle dagen in de cyclus was de dag van de LH piek de dag waarop de meeste vrouwen geslachtsgemeenschap hadden. Toevallig is dat de meest vruchtbare dag van de menstruatiecyclus.

Uit een ander onderzoek bleek dat het libido steeg wanneer het hormoon oestrogeen piekte. Oestrogeen piekt vlak voor de eisprong.

Ovulatiepijn

Ongeveer twee op de tien vrouwen die geen anticonceptie gebruiken, hebben last van een scherpe of zeurende pijn links of rechts onder in de buik ter hoogte van de eierstokken. Dit isovulatiepijnof Mittelschmerz. Ovulatiepijn houdt meestal enkele uren aan en bij sommige vrouwen zelfs een hele dag. Het kan samengaan met bekkenpijn of lage rugpijn ter hoogte van het stuitje.

Dat een eisprong pijn kan doen, zullen veel vrouwen die hun eisprong voelen bevestigen. Het is belangrijk om te weten dat een zeer pijnlijke ovulatie niet normaal is. Wanneer het zo veel zeer doet dat het bijna niet uit te houden is, kan het een teken zijn dat je cysten op de eierstokken hebt wat bij PCOS voorkomt, verklevingen van eerdere buikoperaties of een ander probleem hebt. Het zou direct onderzocht moeten worden, zeker als je bezig bent met zwanger worden, omdat zeer heftige pijn een symptoom kan zijn van een medisch probleem dat vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt.

Ovulatiebloeding

Sommige vrouwen verliezen een paar druppeltjes bloed rond het moment van de eisprong. Bij anderen is het wat bruine afscheiding of een paarskleurige verkleuring in het slijm. Dit zeer lichte bloedverlies is een ovulatiebloeding. Een ovulatiebloeding gaat soms samen met ovulatiepijn.

Lees meer artikelen over zwanger worden

Varenstructuur van speeksel

Een van de minder bekende eisprong kenmerken is dat opgedroogd speeksel een varenstructuur zou moeten hebben als je het onder de microscoop bekijkt. Dit wordt de varentest of de speekseltest genoemd. De varentest is helemaal niet zo betrouwbaar.

Nog meer symptomen…

De volgende lichamelijke klachten worden ook nog door sommige vrouwen gemeld vlak voor de eisprong: een gevoelige baarmoedermond of een gevoelige baarmoeder, gevoelige tepels, wat ‘last van de hormonen’, pijnlijke borsten en/of gezwollen borsten, puistjes, rugpijn, opgezette buik of opgeblazen gevoel.

De symptomen van een ovulatie variëren natuurlijk van vrouw tot vrouw. Het is perfect mogelijk dat jij nergens last van hebt. Heb jij wel één of meerdere van deze bovenstaande klachten of symptomen tijdens je vruchtbare dagen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!


 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

83 reacties

 1. hoi

  vandaag uitgerekend zou ik mijn eisprong moeten hebben.. heb erg buikpijn krampen en last van afscheiding.. me geslachtsdeel is ook erg opgezet… zou dat dan echt de eisprong zijn vandaag ???

  heb een cyclus van 32 dagen en was 23 mei 5 dagen regels

 2. hey, het kan lang duren maar ik stopte met de pil (die ik al 10 jaar slikte) en was voor mijn eerste menstruatie moest komen al zwanger.. dus ook dat is mogelijk!

 3. Goedenavond dames,

  Ik had deze week op 6 juni mijn ovuluatie. Nu heb ik sinds die dag echt flinke buikkrampen in mijn onderbuik net boven de vagina.
  Voelt bijna als ongesteldheidkrampen.
  Ook heb ik gevoelige borsten, en hoofdpijn. En ben s morgens misselijk.

  Wat denken jullie?

  • Dat weet je nooit zeker maar als je voelt dat het anders is èn je niet ziek bent zou het natuurlijk kunnen. Zeker als je ei datum klopt. Succes met wachten…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *