Ovulatie Berekenen

Bereken je ovulatie en vruchtbare dagen en lees alles over zwanger worden en zwanger zijn

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Ovulatie symptomen – Alle kenmerken van een naderende eisprong

Ovulatie symptomen – Alle kenmerken van een naderende eisprong

Moeder natuur heeft het goed geregeld. Het aanbreken van de vruchtbare dagen en de ovulatie gaat gepaard met een aantal duidelijke kenmerken en signalen, de ovulatie symptomen of ook wel de eisprong kenmerken of eisprong symptomen genoemd. Deze kenmerken van een naderende eisprong vertellen je dat het beste moment om zwanger te worden is aangebroken.

Belangrijkste ovulatie symptomen of eisprong symptomen

 • Veranderingen aan de baarmoedermond

  Je zult je baarmoedermond vast wel al eens gevoeld hebben. Het ronde, gladde uitsteeksel (diep) in je vagina verandert tijdens de menstruatiecyclus van de positie en consistentie. Dit is één van de symptomen van de ovulatie die je zelf kunt leren ontdekken. Je kunt de baarmoedermond voelen met je vinger(s) en zo bepalen of je vruchtbaar bent.

  Oorspronkelijke positie

  Net na de menstruatie ligt de baarmoedermond vrij laag in de schede. Hij is gesloten en voelt hard aan. Je kunt er redelijk makkelijk bij met je vinger.

  Lees ook: ovulatie berekenen

  Tijdens vruchtbare dagen

  Eens de ovulatie nadert, verandert de stand van de baarmoedermond. Hij komt nu hoger in de vagina te liggen en voelt zacht aan. Er is een kleine opening ontstaan om de zaadcellen te “helpen” om de baarmoeder binnen te dringen. Na de eisprong sluit de baarmoedermond en begeeft zich weer in de oorspronkelijke positie.

 • Hoeveelheid afscheiding verandert

  Tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid en structuur van de afscheiding of witte vloed dat uit de vagina komt (cervixslijm). Net na de menstruatie is er meestal niet zoveel slijmverlies. Naarmate de eisprong nadert, verlies je meer slijm en je kunt daardoor wat nat aanvoelen vanonder. Je meest vruchtbare periode uit zich door het verlies van slijm dat op vloeibaar eiwit lijkt. Als je wat van deze afscheiding tussen je vingers neemt, kun je er een sliert van trekken. Na de eisprong verminderd de hoeveelheid en structuur van het slijm weer en word wit tot gelig en voelt kleverig of brokkelig aan, net zoals de periode na de menstruatie. De aanwezigheid van het draderige cervixslijm is één van de duidelijkste eisprong symptomen.

 • De lichaamstemperatuur stijgt

  Als je bekend bent met de temperatuurmethode om achteraf het moment van de eisprong te bepalen, zul je opmerken dat je basale lichaamstemperatuur met minimaal 0,2 graden gestegen is net na de eisprong.

 • Meer zin in seks

  Veel vrouwen merken op dat ze plotseling een verhoogd libido hebben zo rond de ovulatie periode. Dit kan samengaan met gevoelige of zelfs wat pijnlijke borsten. De stijging van de hormoonlevels is hoogstwaarschijnlijk de reden dat je meer zin in seks kunt hebben rond de eisprong.

 • Het luteïniserend hormoon (LH) neemt toe

  Het luteïniserend hormoon is verantwoordelijk voor het het rijpen van de eicel in de eierstok en uiteindelijk voor de ovulatie. Dit hormoon is altijd in het lichaam aanwezig. Zo’n twee dagen voor de ovulatie stijgt de concentratie van dit hormoon in het bloed en in de urine en is wel twintig keer hoger dan het normale niveau. Dit noem je de LH piek. Dit moment kun je opsporen met een ovulatietest.

 • ovulatietesten dipstick

 • Ovulatiepijn

  Ovulatiepijn is één van de duidelijkste ovulatie symptomen. Ongeveer 20% van de vrouwen die zwanger willen worden, voelen de ovulatie. Dit wordt ovulatiepijn genoemd of ook wel Mittelschmerz. Deze pijn kan omschreven worden als een scherpe pijn onder in de buik ter hoogte van de eierstokken, wat een paar uur tot een hele dag kan aanhouden. Ovulatiepijn kan samengaan met lage rugpijn ter hoogte van het stuitje of bekkenpijn.

 • Ovulatiebloeding

  Sommige vrouwen hebben zo nu en dan wat last van bloedverlies rond het moment van de eisprong. Dit bloedverlies oftewel een ovulatiebloeding, kenmerkt zich door zeer licht bloedverlies of wat bruin- of paarskleurige afscheiding. Een ovulatiebloeding gaat soms gepaard met ovulatiepijn.

 • Lees meer artikelen over zwanger worden

  Andere ovulatie symptomen of eisprong symptomen

 • Varenstructuur van speeksel

  Een van de minder bekende eisprong kenmerken isdat opgedroogd speeksel een varenstructuur heeft als je het onder de microscoop zou bekijken. Dit wordt de varentest of de speekseltest genoemd. De varentest is echter niet zo betrouwbaar.

Heb jij één of meerdere van deze bovenstaande symptomen van een eisprong? Deel jouw ovulatie symptomen met andere dames door hieronder een reactie achter te laten.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

79 reacties

 1. hoi

  vandaag uitgerekend zou ik mijn eisprong moeten hebben.. heb erg buikpijn krampen en last van afscheiding.. me geslachtsdeel is ook erg opgezet… zou dat dan echt de eisprong zijn vandaag ???

  heb een cyclus van 32 dagen en was 23 mei 5 dagen regels

 2. hey, het kan lang duren maar ik stopte met de pil (die ik al 10 jaar slikte) en was voor mijn eerste menstruatie moest komen al zwanger.. dus ook dat is mogelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *