Ovulatie Berekenen

Bereken je ovulatie en vruchtbare dagen en lees alles over zwanger worden en zwanger zijn

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Ovulatie symptomen – Alle kenmerken van een naderende eisprong

Ovulatie symptomen – Alle kenmerken van een naderende eisprong

Moeder natuur heeft het goed geregeld. Het aanbreken van de vruchtbare dagen en de ovulatie gaat gepaard met een aantal duidelijke kenmerken en signalen, de ovulatie symptomen of ook wel de eisprong kenmerken of eisprong symptomen genoemd. Deze kenmerken van een naderende eisprong vertellen je dat het beste moment om zwanger te worden is aangebroken.

Belangrijkste ovulatie symptomen of eisprong symptomen

 • Veranderingen aan de baarmoedermond

  Je zult je baarmoedermond vast wel al eens gevoeld hebben. Het ronde, gladde uitsteeksel (diep) in je vagina verandert tijdens de menstruatiecyclus van de positie en consistentie. Dit is één van de symptomen van de ovulatie die je zelf kunt leren ontdekken. Je kunt de baarmoedermond voelen met je vinger(s) en zo bepalen of je vruchtbaar bent.

  Oorspronkelijke positie

  Net na de menstruatie ligt de baarmoedermond vrij laag in de schede. Hij is gesloten en voelt hard aan. Je kunt er redelijk makkelijk bij met je vinger.

  Lees ook: ovulatie berekenen

  Tijdens vruchtbare dagen

  Eens de ovulatie nadert, verandert de stand van de baarmoedermond. Hij komt nu hoger in de vagina te liggen en voelt zacht aan. Er is een kleine opening ontstaan om de zaadcellen te “helpen” om de baarmoeder binnen te dringen. Na de eisprong sluit de baarmoedermond en begeeft zich weer in de oorspronkelijke positie.

 • Hoeveelheid afscheiding verandert

  Tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid en structuur van de afscheiding of witte vloed dat uit de vagina komt (cervixslijm). Net na de menstruatie is er meestal niet zoveel slijmverlies. Naarmate de eisprong nadert, verlies je meer slijm en je kunt daardoor wat nat aanvoelen vanonder. Je meest vruchtbare periode uit zich door het verlies van slijm dat op vloeibaar eiwit lijkt. Als je wat van deze afscheiding tussen je vingers neemt, kun je er een sliert van trekken. Na de eisprong verminderd de hoeveelheid en structuur van het slijm weer en word wit tot gelig en voelt kleverig of brokkelig aan, net zoals de periode na de menstruatie. De aanwezigheid van het draderige cervixslijm is één van de duidelijkste eisprong symptomen.

 • De lichaamstemperatuur stijgt

  Als je bekend bent met de temperatuurmethode om achteraf het moment van de eisprong te bepalen, zul je opmerken dat je basale lichaamstemperatuur met minimaal 0,2 graden gestegen is net na de eisprong.

 • Meer zin in seks

  Veel vrouwen merken op dat ze plotseling een verhoogd libido hebben zo rond de ovulatie periode. Dit kan samengaan met gevoelige of zelfs wat pijnlijke borsten. De stijging van de hormoonlevels is hoogstwaarschijnlijk de reden dat je meer zin in seks kunt hebben rond de eisprong.

 • Het luteïniserend hormoon (LH) neemt toe

  Het luteïniserend hormoon is verantwoordelijk voor het het rijpen van de eicel in de eierstok en uiteindelijk voor de ovulatie. Dit hormoon is altijd in het lichaam aanwezig. Zo’n twee dagen voor de ovulatie stijgt de concentratie van dit hormoon in het bloed en in de urine en is wel twintig keer hoger dan het normale niveau. Dit noem je de LH piek. Dit moment kun je opsporen met een ovulatietest.

 • ovulatietesten dipstick

 • Ovulatiepijn

  Ovulatiepijn is één van de duidelijkste ovulatie symptomen. Ongeveer 20% van de vrouwen die zwanger willen worden, voelen de ovulatie. Dit wordt ovulatiepijn genoemd of ook wel Mittelschmerz. Deze pijn kan omschreven worden als een scherpe pijn onder in de buik ter hoogte van de eierstokken, wat een paar uur tot een hele dag kan aanhouden. Ovulatiepijn kan samengaan met lage rugpijn ter hoogte van het stuitje of bekkenpijn.

 • Ovulatiebloeding

  Sommige vrouwen hebben zo nu en dan wat last van bloedverlies rond het moment van de eisprong. Dit bloedverlies oftewel een ovulatiebloeding, kenmerkt zich door zeer licht bloedverlies of wat bruin- of paarskleurige afscheiding. Een ovulatiebloeding gaat soms gepaard met ovulatiepijn.

 • Lees meer artikelen over zwanger worden

  Andere ovulatie symptomen of eisprong symptomen

 • Varenstructuur van speeksel

  Een van de minder bekende eisprong kenmerken isdat opgedroogd speeksel een varenstructuur heeft als je het onder de microscoop zou bekijken. Dit wordt de varentest of de speekseltest genoemd. De varentest is echter niet zo betrouwbaar.

Heb jij één of meerdere van deze bovenstaande symptomen van een eisprong? Deel jouw ovulatie symptomen met andere dames door hieronder een reactie achter te laten.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

79 reacties

 1. Ik ben op 28 oktober ongesteld geworden. Op 7 nov. Sex gehad maar niet in me klaargekomen en 8 nov. Ook. Nu sinds 10 nov veel buikkrampen. Kan ik zwanger zijn

  • Beste andrea.

   Als het niet de bedoeling is om zwanger te raken zou ik het altijd nog veilig doen en ook om geslachtsziekten te verkleinen.
   Ook al komt je vriend niet in je klaar kan het wel zijn dat in het voorvocht wat uit de penis komt ook zaadjes zitten waardoor je ook zwanger kunt raken..
   Dus kan je beter uit voorzorg een condoom gebruiken.

 2. ik was de 15e voor 3 dagen ongesteld
  heb gisternacht gevreeen ben ik vruchtbaar? is de kans groot dat het is gelukt? wij willen heel graag zwanger worden 🙂 liefs

  • Das op dag 7… Als je een korte cyclus hebt van bijvoorbeeld 24 dagen zou dinsdag een meest verwachtte bevruchting kunnen zijn. Als de cellen dan nog in leven zijn…

   • ja het hangt van je cyclus af als je een normale cuclus heb van 28 dagen valt de eisprong net in het midden. als je cyclus langer is dan moet je 14 dagen terug tellen van de dag dat je normaal je regels zou moeten krijgen.
    wat je eventueel kan doen is een app downloaden op je smartphone en die telt dan voor jou je vruchtbare periode uit als jij je maandstonden in geeft. bij mij heeft het geholpen om zwanger te worden!

 3. Heey allemaal..

  Ik ben eigelijk heel erg benieuwd hoelang het bij jullie geduurd heeft voor jullie zwanger waren of zijn na het stoppen met de pil of andere anticonceptie.

  • bij de eerste al 8 jaar aan de pil en dan dus na 4 maanden stoppen zwanger geraakt. bij de tweede na 2 maanden maar uit gedraaid op een miskraam en dam na 6 maanden terug zwanger.

 4. Hallo allemaal,

  wij proberen heel graag zwanger te worden, ik heb een onregelmatige cyclus wat ik heel vervelend vind.. ben al van alles aan het uitproberen van ovulatietesten tot de kenmerken van de eisprong.. we zijn inmiddels als bijna een jaar verder ben zo bang dat het ons niet gaat lukken:( iemand tips.

  Liefs sara

  • Je kan vitex agnus castus gebruiken om je cyclus regelmatig te krijgen. Mij is dat ook gelukt, na cyclussen van 5 tot 11 weken is het teruggebracht naar een regelmatige 5 weken. Daarna kun je makkelijker bepalen wanneer je een eisprong hebt

 5. Hee dames ,
  Wij willen heel graag zwanger worden en daarom ben ik ook begin mei gestopt met de pil en ben heb ook 6 mei me menstruatie gehad nu had ik 2 dagen geleden ongesteld moeten worden maar ik ben het niet. Kan het zijn dat ik zwanger ben ? Ik durf eerlijk gezegd nog geen test te doen omdat ik heel bang ben dat het tegen valt .

  • Als je stopt met de pil, krijg je eerst nog je gewone bloedverlies net zoals in je stopweek. Dus 6 mei was geen echte menstruatie. Je cyclus moet weer op gang komen na stoppen met de pil, dat kan lang duren (bij mij zelfs 9 maanden). Gebruik je ovulatietesten of iets anders? Dan weet je of je een eisprong hebt gehad en of je 2 weken daarna ongesteld wordt of niet 😉 Via sensitest kun je goedkope en betrouwbare testen kopen.
   Ik krijg meestal halverwege mijn cyclus een soort menstruatiepijn en dan begin ik met ovulatietesten totdat deze positief is, ook de andere lichamelijke symptomen hou ik in de gaten. Zo weet je wanneer je vruchtbaar bent.
   Ik hoop voor je dat je snel zwanger bent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *