Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Vruchtbaarheid / Wanneer ben ik vruchtbaar ? Vruchtbare periode berekenen en herkennen

Wanneer ben ik vruchtbaar ? Vruchtbare periode berekenen en herkennen
Wanneer ben ik vruchtbaar? En wanneer zijn mijn vruchtbare dagen en hoe kan ik deze herkennen? Wij leggen het je hieronder uit.

Een vrouw is elke menstruatiecyclus maar een beperkt aantal dagen vruchtbaar. Dit wil zeggen dat ze alleen tijdens die specifieke dagen zwanger kan worden. De vruchtbare dagen zijn de 4-5 dagen voor de eisprong, het moment van de eisprong zelf en 12 uur tot maximaal 24 uur erna.

Het is niet zo moeilijk om erachter te komen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn en wanneer je zwanger kunt raken. Dit kan op drie verschillende manieren.

In het kort: Wanneer is een vrouw het meest vruchtbaar? De vruchtbare dagen van een vrouw zijn ongeveer 4-5 dagen voor de ovulatie tot maximaal 24 uur erna. Jouw vruchtbare dagen kun je te weten komen door de ovulatie symptomen in de gaten te houden, door het gebruik van ovulatietesten of met behulp van de ovulatie calculator (deze laatste alleen als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt)

Wanneer vruchtbaar? Let goed op de signalen van je lichaam.

Als je je afvraagt wanneer jouw vruchtbare dagen zijn, let dan eens op de duidelijke signalen van het lichaam waar moeder natuur ons vrouwen mee gezegend heeft als de eisprong eraan komt. Onder invloed van verschillende hormonen, zoals progesteron, oestrogeen en het luteïniserend hormoon zullen er een aantal dagen voor de ovulatie een aantal lichamelijke veranderingen plaatsvinden.


Veranderingen in het lichaam

Baarmoederhalsslijm verandert

Je kunt aan je cervixslijm (ook wel baarmoederhalsslijm, witverlies, witte vloed of afscheiding genoemd) dat je gedurende de cyclus verliest, zien of je vruchtbaar bent. Dit slijm verandert als de vruchtbare dagen en de eisprong eraan komt. Het verandert van plakkerig en wit / gelig naar doorzichtig en rekbaar. Het vruchtbaar slijm kun je vergelijken met rauw eiwit of een snottebel. Dit specifieke slijm helpt de zaadcellen een handje; ze kunnen zich hier erg makkelijk door voort bewegen.

Stand van de baarmoedermond verandert

Wanneer je vruchtbaar bent, is de stand van de baarmoedermond anders dan dat je niet vruchtbaar bent. Tijdens de vruchtbare dagen ligt de baarmoedermond hoog in de vagina en voelt zacht aan. Je voelt duidelijk een kleine opening. Deze opening in de baarmoedermond geeft toegang tot de baarmoederhals, waar de zaadcellen door moeten gaan om de baarmoeder en vervolgens de eileiders te bereiken. Met een beetje oefening kun je aan de baarmoedermond voelen wanneer je vruchtbaar bent.

Het luteïniserend hormoon stijgt (LH piek)

Door het luteïniserend hormoon rijpt de eicel in de eierstok. Een dag of twee voor de eisprong wordt er ineens veel meer van dit hormoon aangemaakt. Door deze plotselinge stijging wordt de eisprong in gang gezet. De verhoogde waardes van het luteïniserend hormoon in het lichaam heet de LH piek. Deze LH piek kun je aantonen met een ovulatietest.

Een hoger libido

Veel vrouwen hebben onbewust meer zin om te vrijen als ze vruchtbaar zijn. Toch hoeft dit niet persé een teken te zijn van een naderende ovulatie, want er zijn altijd wel periodes wanneer je meer zin hebt of juist minder zin. Toch zou je het eens in de gaten kunnen houden of dit bij jou van toepassing is.

Al deze lichamelijke veranderingen tijdens de vruchtbare dagen noemen we de eisprong symptomen.

Vruchtbare dagen berekenen

De eisprong vind bij elke vrouw ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats, ongeacht de lengte van je menstruatiecyclus.  Om het je gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van onze ovulatie berekenen calculator waarmee je kunt berekenen op welke datum je vruchtbare dagen en de ovulatie zal zijn. Deze manier is erg betrouwbaar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Heb je een onregelmatige cyclus dan is het resultaat van de calculator minder betrouwbaar.

Wanneer vruchtbaar? Gebruik ovulatietesten!

ovulatietesten bestellen
Een ovulatietest is dan wel niet de goedkoopste manier om je te vertellen wanneer je precies vruchtbaar bent, maar het is wel de meest effectieve en betrouwbare methode. Zeker als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. De ovulatietest die je gewoon thuis uit kunt voeren, spoort een verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon (LH) in de urine op dat aanwezig is vlak voor de eisprong. Als je een positieve ovulatietest in je handen hebt, volgt de eisprong tussen de 24 en 48 uur.


 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

24 reacties

 1. Hallo

  Ik ben 31 juli gestopt met de pil na 1 jaar.
  En ben deze maand (augustus) nog niet ongestelt geworden. Ik zou 24 augustus ongestelt moeten worden.

  Zou het kunnen dat ik zwanger kan zijn?
  Heb wel wat symptomen ervan.

  Gr chantal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *