Wanneer ben ik vruchtbaar ? Herken je vruchtbare dagen!

Wanneer ben ik vruchtbaar? Per menstruatiecyclus heb je maar een beperkt aantal dagen dat je vruchtbaar bent – een aantal dagen voor de eisprong tot en met een dag erna. Met een aantal handige hulpmiddeltjes kun je vrij eenvoudig te weten komen wanneer je vruchtbaar bent.

Wanneer vruchtbaar? Let op je lichaam!

Als je je afvraagt wanneer je vruchtbare dagen zijn, let dan eens op de duidelijke signalen van ons lichaam waar moeder natuur ons vrouwen mee gezegend heeft als de eisprong eraan komt.  Zo kan het cervixslijm (baarmoederhalsslijm) dat je gedurende de cyclus verliest je al heel wat onthullen. Naarmate de eisprong nadert, verandert de kleur en structuur van dit slijm – het wordt doorzichtig en rekbaar. Je kunt het vergelijken met rauw eiwit.  Ook verandert de stand van de baarmoedermond, stijgt je lichaamstemperatuur en kun je meer zin in sex hebben wanneer je vruchtbaar bent. Lees hier alles over deze  eisprong symptomen.

Vruchtbare dagen berekenen

De eisprong vind bij elke vrouw ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats, ongeacht de lengte van je menstruatiecyclus.  Om het je gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van onze ovulatie berekenen waarmee je kunt berekenen op welke datum je vruchtbare dagen en de ovulatie zal zijn. Deze manier is erg betrouwbaar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Heb je een onregelmatige cyclus dan is het resultaat van de calculator minder betrouwbaar.

Gebruik ovulatietesten

ovulatietesten bestellen
Een ovulatietest is dan wel niet de goedkoopste manier om je te vertellen wanneer je precies vruchtbaar bent, maar het is wel de meest effectieve en betrouwbare methode. Zeker als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt. De ovulatietest die je gewoon thuis uit kunt voeren, spoort een verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon (LH) in de urine op dat aanwezig is vlak voor de eisprong. Als je een positieve ovulatietest in je handen hebt, volgt de eisprong tussen de 24 en 48 uur.

Misschien wil je dit ook lezen...

22 Reacties

 1. Sh schreef:

  Hallo.
  Ik ben eind juni gestopt met mijn pil… Gisteren
  2 keer een positieve test gehad. ( getest met een minder merk en getest met predictor
  Van apotheek >> predictor was 1 dat je kon gebruiken 4 dagen voor dat je je menstruatie moet hebben)

  Zou het nu echt zo zijn..zo vlug al na het stoppen
  Met mijn pil??
  . Volgende week naar dokter.

 2. Truusje schreef:

  Beste
  Ik heb een vraagje , ik ben de 19e bevallen van mijn dochter.
  Wij hebben vorige week onveilig sex gehad . Ik moest na 1 week van de bevalling weer de pil slikken . Deze strip afgemaakt en 5 dagen gestopt . Nu slik ik de pil weer maar ben van plan door te slikken. Deed voorheen altijd 3mmd. Wanneer moet ik een zwangerschaptest doen en kan dat met doorslikken wel?
  Alvast bedankt.

 3. Wanie schreef:

  Hallo wie zou mij kunnen helpen
  Ik ben vanaf 2 oktober tot 7 oktober ongesteld geweest.
  Ik wil nu mijn vruchtbaar periode bereken. Maar ik snap niet op hoeveel dagen ik me Cyclus moet typen 28/23 /22 kan iemand mij hiermee helpen wanneer zou mijn vruchtbaar periode nu zijn ; ( Hoe breken jullie dat.

 4. jeffrey lemmens schreef:

  geachte mensen

  Ik ben Jeffrey Lemmens het is op te vragen mijn vriendin wil een kindje maar ze heelt schrik om er met mensen over te spreken het is om te vragen van waneer dat je zwanger kunt geraken na dat je de pil niet meer neemt

  groetjes Jeffrey Lemmens

 5. Claudia schreef:

  Hoi ik ben op 24 april voor laatst ongesteld.

  Maar ik ben al 6 maanden bezig om zwanger te worden maar lukte steeds niet.
  Ik wil zo graag snel Wangen worden.

  Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *