Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Zwangerschapstesten informatie / Vanaf wanneer een zwangerschapstest doen?

Vanaf wanneer een zwangerschapstest doen?

Waneeer een zwangerschapstest doen? Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar? De dag na het vrijen? Op de dag dat je je menstruatie mist? ’s Morgens met de eerste ochtendurine? Of ’s middags of ’s avonds? We leggen het je uit.


Wanneer zwangerschapstest doen?

Moeilijk om te geloven, maar de meeste vrouwen zitten ernaast qua timing wat betreft het juiste moment van een zwangerschapstest doen. Uit een onderzoek blijkt dat ongeveer 6 op de 10 vrouwen niet goed weten wanneer ze een zwangerschapstest moeten doen. Velen denken dat ze betrouwbaar kunnen testen ruim vóór de menstruatiedatum en 2% denkt zelfs dat dat direct na een vrijpartij is. Weet jij precies wanneer je een zwangerschapstest moet doen?

Op welk moment in mijn cyclus kan ik een zwangerschapstest doen?

Zowat alle thuistesten op basis van urine zijn zo gemaakt dat je op de dag waarop je ongesteld moet worden een betrouwbaar resultaat krijgt.

Als je het een huisarts, verloskundige of gynaecoloog zou vragen, zullen ze altijd aanraden om pas ten minste 14 dagen na de onbeschermde vrijpartij een zwangerschapstest te doen. Dat is vanaf het moment dat je niet ongesteld wordt, vanaf het uitblijven van je menstruatie. Pas als je echt overtijd bent, heeft een zwangerschapstest een betrouwbaarheid van meer dan 99%.

Regelmatige menstruatiecyclus
Als je een vrij regelmatige menstruatiecyclus hebt, weet je meestal wel wanneer die dag is en anders kun je hem ook makkelijk berekenen als je weet wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden; zo’n 14 dagen na je ovulatie kun je een zwangerschapstest doen.

Onregelmatige menstruatiecylcus
Vanaf wanneer zwangerschapstest doen bij onregelmatige cyclus of als je niet weet wanneer je ovulatie was? Het wordt iets moeilijker om te bepalen wanneer je een zwangerschapstest kunt doen als je een onregelmatige cyclus hebt. Je weet vaak niet wanneer je ovuleert en je hebt ook geen idee wanneer je je menstruatie verwacht. Doe de test pas op de dag van je langst mogelijke cyclus in het geval van een onregelmatige cyclus. Dat voorkomt een ‘vals’ negatieve test: wanneer de zwangerschapstest aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl dit wel zo is. Je kunt wel al eens testen als je ondertussen een aantal zwangerschapsverschijnselen hebt. Weet je precies wanneer je eisprong is geweest omdat je bijvoorbeeld ovulatietesten hebt gebruikt of omdat je de eisprong hebt gevoeld? Tel dan precies twee weken op bij je ovulatiedatum.

Hoe werkt een zwangerschapstest

De zwangerschapstesten die te koop zijn in de winkel zijn gebaseerd op het aantonen van een vooraf bepaalde hoeveelheid hormoon dat wordt afgegeven door het vruchtje (embryo): het hcg hormoon. Hoewel het hCG zwangerschapshormoon al op de 8e dag na de bevruchting wordt uitgescheiden, vanaf het moment van de innesteling, is de hoeveelheid op dat moment meestal nog te klein om door een zwangerschapstest te worden opgespoord. Als je te vroeg test, bestaat het risico dat de zwangerschap niet voldoende van het hormoon detecteert en je een negatief resultaat geeft, terwijl je toch zwanger bent. De test is dan vals negatief. Daarom wordt er over het algemeen geadviseerd om te wachten met testen tot de dag dat je je menstruatie verwacht. Op die dag zit er meestal wel voldoende van het hcg hormoon in de urine en heeft een zwangerschapstest een hoge betrouwbaarheid.


Vroege zwangerschapstest
Sommige zwangerschapstesten zijn gevoeliger dan anderen. Deze gevoeligste, vroege testen kunnen lagere hCG waarden opsporen. Dit wil zeggen dat je met een vroege zwangerschapstest al eerder kunt testen dan met de gewone testen. Op z’n vroegst kun je 6 tot 4 dagen voor je menstruatie zo’n zwangerschapstest doen. Er kleeft wel een nadeel aan testen met een gevoelige test. Je kunt vals positief testen terwijl je iets later toch gewoon ‘ongesteld’ blijkt te worden. Veel zwangerschappen gaan tijdens of vlak na de innesteling mis. In feite is dit geen menstruatie maar een vroege miskraam. Dit had je niet geweten als je niet zo vroeg had getest.

Nu gaat een zwangerschap in de meeste gevallen wel gewoon goed na een positieve test, dus het is aan jou of je echt wilt wachten tot je overtijd bent of dat je met een vroege zwangerschapstest je kans waagt.

Op welk moment van de dag moet ik mijn zwangerschapstest doen?

Nadat je hebt bepaald wat voor jou de beste dag is waneer je een zwangerschapstest kunt doen (+/- 14 dagen na de vermoedelijke ovulatie), kies je het beste tijdstip van de dag. Er wordt vaak aanbevolen – vaak ook in de bijsluiter van de zwangerschapstest – dat je ’s morgens moet testen met ochtendurine. Dit komt omdat urine ’s morgens geconcentreerder is en meer van het hCG hormoon bevat.

Zwangerschapstesten kunnen ook op een ander moment van de dag gedaan worden, zeker als je van te voren niet al te veel gedronken hebt, waardoor het niveau van het hormoon in de urine verminderd zou kunnen zijn. Maar ’s morgens na het opstaan blijft het betrouwbaarste restulaat geven.

Wanneer zwangerschapstest doen na Pregnyl?

Pregnyl is een medicijn dat de eisprong stimuleert. Het medicijn bevat hCG. Omdat een zwangerschapstest reageert op hCG, moet de pregnyl eerst uit het lichaam zijn verdwenen voordat je kunt testen. Wanneer je een zwangerschapstest kunt doen na Pregnyl ligt aan de dosis dat je gekregen hebt. Voor 10.000 eenheden Pregnyl duurt het ongeveer 12 dagen voordat het uit het lichaam verdwenen is. Voor 5000 eh is dat na ongeveer 8-9 dagen. Test zeker pas 14 dagen na de injectie voor een betrouwbaar resultaat.

Wanneer testen met Predictor, Clearblue, Kruidvat, Action, Etos, … zwangerschapstest

Bekijk hier ons handig overzicht met de gevoeligheid van zwangerschapstesten. Hier zie je direct wanneer je met een bepaald merk zwangerschapstest kunt testen, zoals Predictor, Clearblue, Kruidvat, Action zwangerschapstest, Etos en meer.

Opnieuw testen na een negatieve zwangerschapstest

Heb je een negatieve zwangerschapstest en je denkt toch dat je zwanger bent omdat je menstruatie uitblijft? Dat kan. Soms zit er net nog te weinig hCG in de urine op het moment van het testen. De zwangerschapstest is dan negatief, terwijl je toch zwanger bent. Drie dagen na de negatieve test kun je nog eens opnieuw testen.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

39 reacties

  1. Hallo,

    Ik heb afgelopen Juli op vakantie voor het laatst seks gehad . Ik slik wel gewoon netjes elke dag de pil. Maar ik was op vakantie ziekjes en daarna echt 2 weken ziek in bed gelegen. Toen heb ik een keer de pil doorgeslikt want moest die week van 11 augustus ongesteld worden maar daar had ik geen zin in omdat ik toen jarig was. Maar ben nu al een paar weken misselijk, diarree, overgeven, hoofdpijn etc. De huisarts adviseerde mij om een zwangerschapstest te doen maar die was negatief. Maar toch heb ik het gevoel dat ik zwanger ben wat kan ik het beste doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *