Ovulatie Berekenen

Bereken je ovulatie en vruchtbare dagen en lees alles over zwanger worden en zwanger zijn

Home / Zwanger worden / Zwangerschapstesten informatie / Wanneer is het beste moment om een zwangerschapstest te doen?

Wanneer is het beste moment om een zwangerschapstest te doen?

Geduld hebben is lastig als je bezig bent met zwanger worden. De periode na de ovulatie frustreert zelfs de meest geduldige vrouw op aarde. Wanneer je eindelijk een zwangerschapstest kunt doen, hangt onder andere af van wanneer je eisprong of ovulatie geweest is en het soort zwangerschapstest dat je wilt doen.

Wanneer zwangerschapstest doen

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Zowat alle thuistesten op basis van urine zijn zo gemaakt dat je rond de dag waarop je ongesteld moet worden een betrouwbaar resultaat krijgt. Als je een vrij regelmatige cyclus hebt, weet je meestal wel wanneer die dag is: zo’n 14 dagen na je ovulatie. In het geval van een zwangerschap zal de zwangerschapstest positief zijn als er voldoende van het hormoon hCG in de urine zit. Een zwangerschapstest reageert op dit hormoon. HCG, ook wel het zwangerschapshormoon genoemd, wordt pas aangemaakt als er een innesteling heeft plaatsgevonden. Elke dag een beetje meer tot er voldoende in de urine zit om de zwangerschapstest positief te doen uitslaan. Om deze reden heeft het geen enkele zin om al een paar dagen na de seks een zwangerschapstest te doen.

Tip: Wanneer je een zwangerschapstest doet, gebruik dan de ochtendurine van net na het wakker worden. Deze urine bevat, als je zwanger bent, meer hCG dan de urine van de rest van de dag.

Vanaf wanneer zwangerschapstest doen bij onregelmatige cyclus?

Het wordt iets moeilijker om te bepalen wanneer je een zwangerschapstest kunt doen als je een onregelmatige cyclus hebt. Je weet vaak niet wanneer je ovuleert en je hebt ook geen idee wanneer je je menstruatie verwacht. Doe de test pas op de dag van je langst mogelijke cyclus in het geval van een onregelmatige cyclus. Dat voorkomt een ‘vals’ negatieve test: wanneer de zwangerschapstest aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl dit wel zo is. Je kunt wel al eens testen als je ondertussen een aantal zwangerschapsverschijnselen hebt. Weet je precies wanneer je eisprong is geweest omdat je bijvoorbeeld ovulatietesten hebt gebruikt of omdat je de eisprong hebt gevoeld? Tel dan precies twee weken op bij je ovulatiedatum.

Wanneer op z’n vroegst een zwangerschapstest doen?

Sommige zwangerschapstesten zijn gevoeliger dan anderen. De gevoeligste testen kunnen lagere hCG waarden opsporen. Dit wil zeggen dat je met een vroege zwangerschapstest al eerder kunt testen dan met de gewone testen. Op z’n vroegst kun je 6 tot 4 dagen voor je menstruatie zo’n zwangerschapstest doen. Er kleeft wel een nadeel aan testen met een gevoelige test. Je kunt vals positief testen terwijl je iets later toch gewoon ‘ongesteld’ blijkt te worden. Veel zwangerschappen gaan tijdens of vlak na de innesteling mis. In feite is dit geen menstruatie maar een vroege miskraam. Dit had je niet geweten als je niet zo vroeg had getest.

Wanneer zwangerschapstest doen na Pregnyl?

Pregnyl is een medicijn dat de eisprong stimuleert. Het medicijn bevat hCG. Omdat een zwangerschapstest reageert op hCG, moet de pregnyl eerst uit het lichaam zijn verdwenen voordat je kunt testen. Wanneer je een zwangerschapstest kunt doen na Pregnyl ligt aan de dosis dat je gekregen hebt. Voor 10.000 eenheden Pregnyl duurt het ongeveer 12 dagen voordat het uit het lichaam verdwenen is. Voor 5000 eh is dat na ongeveer 8-9 dagen. Test zeker pas 14 dagen na de injectie voor een betrouwbaar resultaat.

Wanneer testen met Predictor, Clearblue, Kruidvat, Action, Etos, … zwangerschapstest

Bekijk hier ons handig overzicht met de gevoeligheid van zwangerschapstesten. Hier zie je direct wanneer je met een bepaald merk zwangerschapstest kunt testen, zoals Predictor, Clearblue, Kruidvat, Action, Etos en meer.

Opnieuw testen na een negatieve zwangerschapstest

Heb je een negatieve zwangerschapstest en je denkt toch dat je zwanger bent? Dat kan. Soms zit er net nog te weinig hCG in de urine. De zwangerschapstest is dan negatief, terwijl je toch zwanger bent. Drie dagen na de negatieve test kun je nog eens opnieuw testen.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

38 reacties

 1. Hallo,

  Ik heb mijn regels de 22ste juli gekregen, nu heb normal gisteren of vandaag men regels maar heb men regels nog niet?? Maar heb vandaag ook een zwangerschapstest gedaan maar is ook negatief??

 2. Hallo Ik ben thiska 20 jaar en heb en vraagje ik moest

  2september ongestelt worden nu dat is gebeurd maar pas 2september op 3
  Dat was licht roze en donderdag morgen dus 4september was het donkerbruin dus bruinbloed is het nu innestelings bloed of wat moet er nu uit maken heb ook simtomen van en zwangerschap maar heb schrik dat het tussen mijn oren is kan iemand mij helpen

 3. Hallo

  Ik ben 26 jaar en heb een dochter van 15 maanden. Ik ben gestopt met de pil (zouden graag voor tweede kindje gaan) op 25.10.2014 en kreeg dag nadien meteen regels (normaal), deze hebben zo’n 4 dagen geduurd. Op 27.11.2014 kreeg ik terug mijn regels, zo’n 12 dagen lang. Klopt het dan dat ik een cyclus heb gehad van 33 dagen? Nu ben ik nog steeds aan het wachten op mijn regels, dag 34 vandaag. Natuurlijk hoop dat ze niet komen 🙂 Volgens Sensitest e.a. mag ik vanaf vandaag testen, maar is dat niet wat snel? Want idd, mss is mijn cyclus totaal nog niet genormaliseerd.

  Groetjes

 4. Hallo,
  Mijn laatste menstruatie was 14 februari 2015.
  Ik heb 27 februari gemeenschap gehad met mij man.
  Ik zou vandaag ongestelt moeten worden maar dat is niet het geval.
  Wanneer is het beste om een test te doen.

 5. Hallo , ik heb overlaatst seks gehad maar dit zonder condoom. Mijn vriend is niet klaargekomen in mij , maar toch vrees ik voor zijn voorvocht .ik zou dus graag voor de zekerheid een zwangerschapstest doen , mijn vraag was dus na hoeveel dagen zou ik een zwangerschapstest kunnen doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *