Ovulatie Berekenen

Zwanger worden; ovulatie berekenen, vruchtbaarheid verhogen en meer

Home / Zwanger worden / Wanneer kan je zwanger worden?

Wanneer kan je zwanger worden?

Wanneer kan je zwanger worden? Het is een vraag waar veel vrouwen het antwoord niet op weten. Hoe het precies zit, leggen we hieronder uit.


Wanneer kan je zwanger worden

Een vrouw is niet altijd vruchtbaar, ze kan maar een paar dagen per menstruatiecylcus zwanger worden.

De menstruatiecyclus is het aantal dagen tussen twee menstruaties in en begint op de eerste dag van de ongesteldheid en duurt tot de dag dat je weer opnieuw ongesteld wordt. Gemiddeld gezien duurt dit 28 dagen, vandaar dat er ook wel eens gesproken word over een maandelijkse periode, maar bij veel vrouwen duurt de cyclus wat langer of wat korter.

Ergens midden in de menstruatiecyclus, rond de veertiende dag bij vrouwen met een cyclus van 28 dagen, is er een eisprong of ovulatie. Op dit moment laat de eierstok een rijpe eicel los en wordt deze opgevangen door de eileider. Als er op dat moment een mannelijke zaadcel ronddwaalt, kan er een bevruchting plaatsvinden en kun je zwanger worden.

Wanneer kan je zwanger worden: tijdens de vruchtbare dagen, een aantal dagen voor de eisprong tot en met een dag erna.

Vruchtbare dagen
Zaadcellen kunnen ongeveer 3 – 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. In hele uitzonderlijke gevallen zelfs een week. Een eicel kan nog 12 – 24 uur na de eisprong bevrucht worden. In het kort betekent dit dat je zwanger kunt worden rondom de ovulatie: in de week voor de eisprong tot een dag erna. Dit worden ook wel de vruchtbare dagen genoemd.

Als je ruim voor de ovulatie vrijt, kun je niet zwanger raken omdat er dan geen levende zaadcellen in je lichaam aanwezig zijn. En vrij je meer dan 24 uur erna, dan is de eicel afgestorven (en zal je ongesteld worden) Je zal dan moeten wachten tot er een nieuwe eicel vrijkomt om weer zwanger te kunnen worden.

Wanneer is de ovulatie

Nu is het moment van de ovulatie of eisprong per vrouw verschillend. Wanneer de ovulatie plaatsvind, ligt aan de duur van jouw menstruatiecyclus of cycluslengte. Over het algemeen is de eisprong 14 dagen voor het begin van de menstruatie. Bij een cyclus van 28 dagen is dat op of rond dag 14, gerekend vanaf de dag waarop je ongesteld geworden bent. Bij een cyclus van 31 dagen is dat op dag 17. En zo verder.

Ovulatie berekenen
Wil je weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je zwanger kunt worden? Hier kun je je ovulatie ovulatie berekenen met de ovulatie calculator. Deze methode is alleen redelijk betrouwbaar als je een mooie, regelmatige menstruatiecyclus hebt die elke maand even lang duurt.

Eisprong symptomen en ovulatietesten
Verschilt de duur van jouw cylcus elke keer? Dan kun je beter de eisprong symptomen in de gaten houden. Dat zijn signalen die je lichaam afgeeft wanneer de ovulatie nadert. Je kunt ook ovulatietesten gebruiken om je vruchtbare dagen mee vast te stellen. Dat is de meest betrouwbare methode.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *