Ovulatie Berekenen

Bereken je ovulatie en vruchtbare dagen en lees alles over zwanger worden en zwanger zijn

Home / Ik ben zwanger / Zwangerschapskwaaltjes / Ik heb last van zwangerschapsmisselijkheid (en overgeven)

Ik heb last van zwangerschapsmisselijkheid (en overgeven)

Zwangerschapsmisselijkheid is één van die onaangename zwangerschapskwaaltjes die je liever kwijt dan rijk bent. Je kunt je hierdoor erg ziek en ellendig voelen. Zwangerschapsmisselijkheid wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd. Ergens onterecht, want alhoewel het bij de meeste vrouwen ’s morgens het ergste is, kan het de hele dag voorkomen. Meer dan 70 procent van de zwangere vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van. Gelukkig kan zwangerschapsmisselijkheid geen kwaad voor je baby’tje.

Oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid

Niemand weet helemaal precies waarom vrouwen last hebben van misselijkheid al dan niet in combinatie met braken en overgeven tijdens de zwangerschap. Grote hormonale veranderingen, zoals een verhoging van het hormoon oestrogeen en het zwangerschapshormoon hCG in combinatie met een versterkte reuk zijn volgens medici hoogstwaarschijnlijk de grote boosdoeners. Ook psychologische factoren schijnen een rol te spelen.

Wanneer begint zwangerschapsmisselijkheid?

Sommige vrouwen voelen zich voor de aanstaande menstruatiedatum al wat misselijk. Bij hen is dat één van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij de meeste zwangere vrouwen begint zwangerschapsmisselijkheid tussen de 6e en 7e zwangerschapsweek.

Wanneer gaat het over?

Aan het begin van de derde maand, zo rond de dertien – veertien weken van de zwangerschap begint het gros zich weer wat beter te voelen. Helaas zijn er ook zwangere dames met minder geluk. Ze voelen zich van begin tot einde ellendig.

Wat te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de zwangerschapsmisselijkheid wat binnen te perken te houden.


Enkele tips

 • Zorg dat je altijd iets te eten op je nachtkastje hebt liggen. En beschuitje of cracker voor het opstaan helpt tegen de eerste misselijkheid.
 • Ontbijt niet te zwaar.
 • Vermijd de geuren die je tegenstaan.
 • Drink veel water, zeker als je veel moet overgeven. Dit helpt uitdroging voorkomen.
 • Drink kleine slokjes lauwe cola of zuig op een snoepje tijdens een misselijke bui.
 • Slik je zwangerschapsvitaminen? Deze liggen nogal zwaar op de maag. Probeer ze eens ’s avonds in te nemen voor het slapen gaan in plaats van ’s morgens bij het ontbijt.
 • Eet liever 6 kleine porties per dag dan 3 grote porties. Zorg dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag werkt misselijkheid in de hand.
 • Eet geen vet voedsel, want dat blijft langer in de maag en verergert misselijkheid.
 • Gember is een natuurlijk middel tegen maagklachten en misselijkheid. Je kunt het vers gebruiken, als thee of gemalen in capsules.
 • Eet geen vet voedsel, want dat blijft langer in de maag en verergert misselijkheid.
 • Veel zwangeren zweren bij een SeaBand, een armband dat werkt op basis van acupressuur. De SeaBand is officieel erkend als een Klasse 1 Medisch Hulpmiddel.

Medicijnen tegen zwangerschapsmisselijkheid

Als de bovenstaande tips tegen zwangerschapsmisselijkheid niet helpen en je dagelijkse activiteiten belemmerd worden, bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts. Misschien kan je wel een medicijn krijgen waardoor je je wat beter zal voelen. Medicijnen tegen zwangerschapsmisselijkheid zijn veilig, maar ze zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Extreme zwangerschapsmisselijkheid

Er zijn zwangere dames die helemaal niets binnen kunnen houden. Elk minuscuul hapje eten of slokje water komt er na een paar minuten even hard weer uit. Door het vele braken en overgeven ontstaat er gewichtsverlies en uitdrogingsverschijnselen. Extreme zwangerschapsmisselijkheid, in medisch jargon Hyperemesis gravidarum (HG), kan gevaarlijk zijn als er niet ingegrepen wordt. Zwangere vrouwen met een extreme vorm van misselijkheid worden meestal opgenomen in het ziekenhuis.

gratis cadeaus zwanger

Wanneer begon de zwangerschapsmisselijkheid bij jou? En was er iets wat hiertegen hielp? Laat het ons weten in de reacties!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *