Alles wat je moet weten over de zwangerschapstest

Hoe werkt een zwangerschapstest, wat voor soorten zwangerschapstesten bestaan er, wanneer kan ik een test doen en ben ik echt in verwachting als ik een positieve zwangerschapstest heb? Lees alles over de test die jouw leven op zijn kop kan zetten…

Zwangerschapshormoon hCG opsporen

Op het moment dat de door de zaadcel bevruchtte eicel zich gaat innestelen in de wand van de baarmoeder, begint je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan te maken. Elke twee tot drie dagen verdubbelt de hoeveelheid zwangerschapshormoon en dit gaat zo door tot dat je ongeveer 10 weken zwanger bent. De zwangerschapstest werkt op basis van dit HCG hormoon en zal positief zijn als het aanwezig is in het bloed of urine. Er zijn twee soorten testen die je kunt doen om te zien of je zwanger bent: de bloedtest en de urinetest. Het doel van deze twee testen is precies hetzelfde. Ze sporen allebei het zwangerschapshormoon op.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest

De test op basis van urine is 99% betrouwbaar. Als deze zwangerschapstest positief is, mag je er vanuit gaan dat dit echt zo is. Alhoewel het in het geval van vruchtbaarheidsbehandelingen met specifieke hormonen wel zo kan zijn, bestaat een verkeerd positief resultaat normaal niet. Een verkeerd negatief resultaat is wel mogelijk als je bijvoorbeeld te vroeg test. Er zit dan nog niet genoeg HCG in de urine en kan de test een verkeerde negatieve uitslag geven.

De betrouwbaarste zwangerschapstest is de bloedtest. De bloedtest is voor de volle 100% betrouwbaar. Als er HCG in het bloed aangetroffen wordt, ben je zwanger. Is dit hormoon niet aanwezig, ben je niet zwanger.

In onze shop vind je de beste zwangerschapstest aanbiedingen

Wanneer kan je testen

Als je beslist om een zwangerschapstest te doen, moet je dat wel op het juiste moment doen. Maar wanneer een zwangerschapstest doen? De bloedtest kun je al een week na de eisprong uitvoeren. De bloedafname voor deze test gebeurt in het ziekenhuis en daarom moet je een verwijsbrief hebben van de huisarts. Het resultaat heb je niet direct, want het afgenomen bloed wordt eerst nog onderzocht in het laboratorium van het ziekenhuis. Voor de urinetest moet je iets meer geduld hebben, ongeveer 10 dagen na de eisprong kun je testen met een vroege zwangerschapstest. Om een goed resultaat te hebben, is het belangrijk dat je ochtendurine gebruikt, want deze is het meest geconcentreerd.

Hoe doe je een zwangerschapstest (urinetest)

Afhankelijk van het soort en de merk van de urinetest, hou je de test een paar seconden in de urinestraal of vang je wat urine op in een bakje waar je de test inhoud. Er bestaan ook testen waarmee je met een pipet een paar druppels urine op de test moet laten vallen. Na enkele minuten reageert de test op de urine en verandert van kleur. Als je twee gekleurde streepjes ziet, betekent dit dat de zwangerschapstest positief is. Eén gekleurd streepje betekent negatief. Het kan ook een rondje zijn in plaats van een streepje. Dit verschilt weer per merk. Wanneer de teststreep lichter of vager is dan de controle streep ben je ook zwanger. Indien je een digitale zwangerschapstest gebruikt, hoef je geen lijntjes of rondjes te beoordelen. In het controlevenster komt er de tekst zwanger of niet zwanger te staan. Dit is wel heel makkelijk, maar je betaalt er wel voor. Een digitale zwangerschapstest kost al snel een paar euro’s meer dan een gewone zwangerschapstest.

Wil je misschien een zwangerschapstest kopen? Lees meer over de verschillende testen, hun gebruiksgemak en de prijs.