Alles wat je moet weten over de zwangerschapstest

Hoe werkt een zwangerschapstest, wat voor soorten zwangerschapstesten bestaan er, wanneer kan ik een test doen en ben ik echt in verwachting als ik een positieve zwangerschapstest heb? Lees alles over de test die jouw leven op zijn kop kan zetten…

Zwangerschapshormoon hCG opsporen

Op het moment dat de door de zaadcel bevruchtte eicel zich gaat innestelen in de wand van de baarmoeder, begint je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan te maken. Elke twee tot drie dagen verdubbelt de hoeveelheid zwangerschapshormoon en dit gaat zo door tot dat je ongeveer 10 weken zwanger bent. De zwangerschapstest werkt op basis van dit HCG hormoon en zal positief zijn als het aanwezig is in het bloed of urine. Er zijn twee soorten testen die je kunt doen om te zien of je zwanger bent: de bloedtest en de urinetest. Het doel van deze twee testen is precies hetzelfde. Ze sporen allebei het zwangerschapshormoon op.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest

De test op basis van urine is 99% betrouwbaar. Als deze zwangerschapstest positief is, mag je er vanuit gaan dat dit echt zo is. Alhoewel het in het geval van vruchtbaarheidsbehandelingen met specifieke hormonen wel zo kan zijn, bestaat een verkeerd positief resultaat normaal niet. Een verkeerd negatief resultaat is wel mogelijk als je bijvoorbeeld te vroeg test. Er zit dan nog niet genoeg HCG in de urine en kan de test een verkeerde negatieve uitslag geven.

De betrouwbaarste zwangerschapstest is de bloedtest. De bloedtest is voor de volle 100% betrouwbaar. Als er HCG in het bloed aangetroffen wordt, ben je zwanger. Is dit hormoon niet aanwezig, ben je niet zwanger.

In onze shop vind je de beste zwangerschapstest aanbiedingen

Wanneer kan je testen

Als je beslist om een zwangerschapstest te doen, moet je dat wel op het juiste moment doen. Maar wanneer een zwangerschapstest doen? De bloedtest kun je al een week na de eisprong uitvoeren. De bloedafname voor deze test gebeurt in het ziekenhuis en daarom moet je een verwijsbrief hebben van de huisarts. Het resultaat heb je niet direct, want het afgenomen bloed wordt eerst nog onderzocht in het laboratorium van het ziekenhuis. Voor de urinetest moet je iets meer geduld hebben, ongeveer 10 dagen na de eisprong kun je testen met een vroege zwangerschapstest. Om een goed resultaat te hebben, is het belangrijk dat je ochtendurine gebruikt, want deze is het meest geconcentreerd.

Hoe doe je een zwangerschapstest (urinetest)

Afhankelijk van het soort en de merk van de urinetest, hou je de test een paar seconden in de urinestraal of vang je wat urine op in een bakje waar je de test inhoud. Er bestaan ook testen waarmee je met een pipet een paar druppels urine op de test moet laten vallen. Na enkele minuten reageert de test op de urine en verandert van kleur. Als je twee gekleurde streepjes ziet, betekent dit dat de zwangerschapstest positief is. Eén gekleurd streepje betekent negatief. Het kan ook een rondje zijn in plaats van een streepje. Dit verschilt weer per merk. Wanneer de teststreep lichter of vager is dan de controle streep ben je ook zwanger. Indien je een digitale zwangerschapstest gebruikt, hoef je geen lijntjes of rondjes te beoordelen. In het controlevenster komt er de tekst zwanger of niet zwanger te staan. Dit is wel heel makkelijk, maar je betaalt er wel voor. Een digitale zwangerschapstest kost al snel een paar euro’s meer dan een gewone zwangerschapstest.

Wil je misschien een zwangerschapstest kopen? Lees meer over de verschillende testen, hun gebruiksgemak en de prijs.
You may also like...

8 reacties

 1. Trijntje schreef:

  Ik heb 4 testers gekocht 2 predicctor 2 en 2 kruitvat merk 1van kruitvat merk zecht in de midag wel zwanger en 2 predictor zecht ook in de midag ook zwanger maar heel raar is met 1 kruitvat merk is in de ochtent urine van niet zwanger wat moet ik nou geloven

 2. Bibi schreef:

  Ik heb er 3 in de middag gedaan en posetief en in de ochtend was ook posetief.
  Ben ik dan zwanger?

 3. Djulez schreef:

  Tot welke week in de zwangerschap kan je testen met een zwangerschapstest?
  Vriendin van mij denkt zwanger te zijn, maar “voelt” al wat in haar buik. Ik voelde mijn kleintje met 20 weken. Dan zou ze ongeveer zo ver zijn, maar werkt de gewone test dan nog?

 4. Sharon schreef:

  Ik heb vorige week zaterdag m’n spiraal laten uithalen. Maandag heb ik lichtjes bruin verlies gehad en sedert dan niets meer. Ik loop wel ongemakkelijk rond en vandaag last van pijn in m’n buik en alles wat ik tegen kom in m’n mond steken. Dat kan toch niet dat ik al zwanger ben? I

 5. MEISKE86 schreef:

  hallo efkes een vraagje
  ik ben al 18 maand voor ons 2e kindje aan het proberen en nu na 8 maand contsant regelmatige cyclus plots week nalf over tijd al. ik testen gedaan niet zwanger dan naar dokter bloedtest bleek twijfelachtig hcg 18 wel laag maar kan late eisprong zijn, dag erna terug test gedaan en cb digitaal zei 1-2 weken dus goed! dag erna nog eens cb digitaal en nu al de testen terug negatief 🙁
  naar gynecoloog gegaan en daar was mooi dik slijmvlies te zien maar nog niet veel anders… nu ben ik bang aangezien de testen negatief uitslaan dat dit niet goed komt 🙁 iemand ervarring?

 6. Marlies schreef:

  Hallo Meiske86,
  Dat dikke slikvlies zegt niet alles over de zwangerschap. Een nicht van mij bijvoorbeeld had dat ook en die bleek na drie maand toch niet zwanger te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *