De zwangerschapstest: urinetest en bloedtest

Een zwangerschapstest gebruik je om aan te tonen of je zwanger bent. Er zijn twee verschillende zwangerschapstesten: de urinetest en de bloedtest. De zwangerschapstest op basis van urine is een test die je gewoon bij je thuis kunt uitvoeren. Voor de bloedtest moet je een verwijsbrief van je huisarts hebben voor een bloedonderzoek in een laboratorium. Hieronder lees je de uitleg over deze twee zwangerschapstesten.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Het doel van een zwangerschapstest is om na te gaan of er een kindje op komst is. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Om het verhaal over de werking van de zwangerschapstest goed te kunnen begrijpen, gaan we even terug naar het begin, naar de bevruchting van de eicel door de zaadcel.

Op het moment dat er een zaadcel de eicel binnen weet te dringen, begint er een proces van celdelingen: 2, 4, 8, 16 , … Deze nieuw gevormde cellen binnenin de eicel, verplaatsen zich door de eileider op weg naar de baarmoeder.

In de baarmoeder gaat de bevruchte eicel zich innestelen in het weefsel van de baarmoederwand. De eicel begint tijdens de innesteling met de productie van het hormoon choriongonadotrofine, beter bekend als het zwangerschapshormoon of hCG hormoon. Deze hormoonproductie heeft een belangrijke rol, want het zorgt ervoor dat de zwangerschap in stand blijft.

Elke twee tot drie dagen verdubbelt de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon tot je ongeveer tien weken zwanger bent.

Een zwangerschapstest spoort hCG in de urine of in het bloed op.

Zwangerschapstest urinetest en hCG bloedtest zwangerschap

Om na te gaan of je zwanger bent, zijn er twee soorten zwangerschapstesten: de urinetest en de bloedtest. Het doel van deze twee twee verschillende testen is precies hetzelfde, het aantonen van een bepaalde hoeveelheid hCG.

Zwangerschapstest op basis van urine

Een gewone zwangerschapstest kun je gebruiken vanaf de eerste dag van je gemiste menstruatie, op de dag dat je overtijd bent. Dit is twee weken na je eisprong of ovulatie. Met een extra vroege zwangerschapstest, ook wel een gevoelige zwangerschapstest of early genoemd, kun je 4 tot 6 dagen eerder testen.

Het verschil tussen deze twee testen is dat de vroege zwangerschapstest minder zwangerschapshormoon nodig heeft om positief te zijn. De test is gevoeliger en is in staat om vroeger een zwangerschap aan te tonen dan de gewone variant. Dit heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen.

Lees ook: wanneer zwangerschapstest doen

Urinetest doen en resultaat aflezen

Het beste is om ochtendurine te gebruiken als je een zwangerschapstest doet. Deze urine is erg geconcentreerd en bevat bij zwangerschap een grotere hoeveelheid hCG dan je plas van later op de dag.

Afhankelijk van het soort en het merk van de urinetest, is het de bedoeling dat je de test een paar seconden in de urinestraal houdt of wat urine opvangt in een schoon en droog bakje waar je de test in kunt houden. Er bestaan ook testen waarmee je met een pipet een paar druppels urine op de test moet laten vallen. Na enkele minuten ontstaat er een chemische reactie.

De test reageert op de urine en verandert van kleur. Als er een bepaalde hoeveelheid hCG in de urine is aangetroffen, zal de zwangerschapstest positief zijn.

De uitslag

Positief
Zie je twee gekleurde streepjes? Dit betekent dat het een positieve zwangerschapstest is. Je bent zwanger! Het kan ook een rondje zijn in plaats van een streepje. Of een plus. Dit verschilt per merk. Ook wanneer de teststreep lichter of vager is dan de controle streep ben je zwanger.

Negatief
Eén gekleurd streepje betekent dat het resultaat negatief is. Een negatieve zwangerschapstest wil niet persé zeggen dat je niet zwanger bent. Het is mogelijk dat er op het moment van het testen nog niet voldoende hCG in de urine aanwezig is. Of dat je urine erg verdund is geweest. Dit kan als je geen ochtendurine gebruikt of als je heel veel hebt gedronken voor het testen.

Wanneer je menstruatie uitblijft, kun je de test twee – drie dagen later nog eens herhalen, zodat het zwangerschapshormoon de kans krijgt om te verdubbelen. Als je zwanger bent, zou het enkele dagen later wél aantoonbaar moeten zijn.

Hoe betrouwbaar is een urine zwangerschapstest

De test op basis van urine is 99% betrouwbaar op de dag van je gemiste menstruatie, mits je hem uitvoert zoals omschreven in de gebruiksaanwijzing.

Als deze zwangerschapstest positief is, mag je er vanuit gaan dat je zwanger bent. Vals positieve resultaten komen nauwelijks voor, behalve bij vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij het hCG hormoon gebruikt werd. Mocht je na een positieve test toch ‘ongesteld’ worden, dan is er geen sprake van een menstruatie maar van een zeer vroege miskraam.

Een vals negatieve uitslag is wel mogelijk als je bijvoorbeeld te vroeg test. Er zit dan onvoldoende hCG in de urine. De test geeft dan een vals negatief resultaat.

Welke zwangerschapstest kopen?

Als je van plan bent om een zwangerschapstest te kopen, kijk dan eerst naar je budget. Daarna kies je één van de verschillende zwangerschapstesten die binnen jouw budget valt. Hieronder bespreken we de verschillende zwangerschapstesten die verkrijgbaar zijn; de dipstick, de cassette en de – al dan niet digitale – midstream. De werking van deze testen is identiek. Het zit hem vooral in het gebruiksgemak en de prijs.

Dipstick zwangerschapstest

Een dipstick zwangerschapstest is een dun strookje karton dat je in een schoon bekertje met urine houdt. Op het moment dat de test goed uitgevoerd werd, kleurt het controlestreepje C; een lijntje verschijnt. En als het zwangerschapshormoon Hcg in de urine gevonden werd, verschijnt er een streepje bij de T (van teststreep). Daarbij maakt de kleur van het streepje niet uit. Een licht streepje op de zwangerschapstest betekent namelijk ook dat je zwanger bent.

Ondanks dat de dipstick de goedkoopste in zijn soort is, werkt deze net zo goed als alle andere zwangerschapstesten. Wil je deze zwangerschapstest kopen? De dipstick is alleen online verkrijgbaar en kost ongeveer 3,59 EUR per drie stuks.

Koop hier de Sensitest Dipstick, 3 stuks voor € 3,59

Cassette zwangerschapstest

De cassette zwangerschapstest is een zwangerschapstest waarbij je eerst de urine opvangt in een schoon en droog bakje en dan met behulp van een pipet een aantal druppels urine opzuigt en op de test druppelt. Het resultaat verschijnt na enkele minuten.

Twee lijntjes bij een positieve zwangerschapstest en één lijntje bij een negatieve zwangerschapstest. Ben je van plan om een cassette zwangerschapstest te kopen? Deze soort testen zijn zowel online verkrijgbaar als in verschillende winkels, zoals het Kruidvat. De gemiddelde prijs van zo’n test varieert van 5 – 7,50 euro voor twee testen.

Koop hier de Testjezelf.nu vroege zwangerschapstest casette 3 stuks voor € 5,50

Midstream zwangerschapstest

De midstream zwangerschapstest is de klassieke zwangerschapstest, de minst gecompliceerde en tevens de duurste test. Deze test hou je in de urinestraal. Een paar minuten later is het resultaat bekend. Op sommige midstream testen verschijnt er een plusje in het testvenster en bij andere testen verschijnt er hier een streepje als je zwanger bent. Bij de digitale versie verschijnt het woord zwanger (of niet zwanger) op een schermpje.

Zowel de gewone midstream zwangerschapstest als de digitale versie zijn verkrijgbaar bij de apotheek, drogisterij en natuurlijk ook online. De prijzen van de midsteam testen verschillen enorm.

Koop hier de ClearBlue Digitale zwangerschapstest met conceptie indicator, 1 stuk voor € 10,38

Online zwangerschapstest kopen of niet?

Je zal het maar meemaken: je staat in de drogist met een zwangerschapstest in je handen en dan kom je ineens een bekende tegen. Dat is zo’n situatie die je liever zou willen vermijden. Laat dat nou net de reden zijn dat veel vrouwen tegenwoordig op internet hun slag slaan. Het grote voordeel van een online zwangerschapstest kopen is dat je anoniem blijft. Bovendien zijn de prijzen een pak gunstiger als in de winkel of apotheek. Zeker in België zijn over het algemeen de prijzen van zwangerschapstesten te hoog. Het nadeel van online shoppen is dat je met de verzendkosten zit. Veel bedrijven verzenden echter gratis als je een bepaald bedrag besteed.

hCG bloedtest zwangerschap

Ongeveer een 7 tot 9 dagen na de eisprong of ovulatie kan in het bloed worden gezien of je zwanger bent.

Voor een hCG bloedtest zwangerschap heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts voor een bloedafname in een laboratorium. Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van beta-hCG. De uitslag van het bloedonderzoek heb je meestal de andere dag of twee dagen later.

De referentiewaarde of de normaalwaarde is < 5 (minder dan 5 mIU/mL). Boven de 5 mIU hCG / mL bloed is er sprake van een zeer prille zwangerschap. Hoe meer er van dit hormoon in het bloed wordt aangetroffen, hoe verder de zwangerschap gevorderd is.

Lees ook: hCG waarden tabel

In België laat zowat elke vrouw na een positieve urinetest bloed trekken om de zwangerschap te bevestigen. Je zou kunnen spreken over een standaaard protocol. In Nederland heest deze cultuur niet en huisartsen staan meestal weigerachtig tegenover een bloedtest. Enkel in bepaalde gevallen zal een dokter meewerken aan een bloedonderzoek, bijvoorbeeld bij een miskraam kan er op deze manier worden nagegaan of het zwangerschapshormoon daalt en/of verdwenen is.

Betrouwbaarheid bloedtest zwangerschap

De uitslag van de bloedtest is voor de volle 100% betrouwbaar. Er is geen twijfel over mogelijk.
You may also like...

9 reacties

 1. Trijntje schreef:

  Ik heb 4 testers gekocht 2 predicctor 2 en 2 kruitvat merk 1van kruitvat merk zecht in de midag wel zwanger en 2 predictor zecht ook in de midag ook zwanger maar heel raar is met 1 kruitvat merk is in de ochtent urine van niet zwanger wat moet ik nou geloven

 2. Bibi schreef:

  Ik heb er 3 in de middag gedaan en posetief en in de ochtend was ook posetief.
  Ben ik dan zwanger?

 3. Djulez schreef:

  Tot welke week in de zwangerschap kan je testen met een zwangerschapstest?
  Vriendin van mij denkt zwanger te zijn, maar “voelt” al wat in haar buik. Ik voelde mijn kleintje met 20 weken. Dan zou ze ongeveer zo ver zijn, maar werkt de gewone test dan nog?

 4. Sharon schreef:

  Ik heb vorige week zaterdag m’n spiraal laten uithalen. Maandag heb ik lichtjes bruin verlies gehad en sedert dan niets meer. Ik loop wel ongemakkelijk rond en vandaag last van pijn in m’n buik en alles wat ik tegen kom in m’n mond steken. Dat kan toch niet dat ik al zwanger ben? I

 5. MEISKE86 schreef:

  hallo efkes een vraagje
  ik ben al 18 maand voor ons 2e kindje aan het proberen en nu na 8 maand contsant regelmatige cyclus plots week nalf over tijd al. ik testen gedaan niet zwanger dan naar dokter bloedtest bleek twijfelachtig hcg 18 wel laag maar kan late eisprong zijn, dag erna terug test gedaan en cb digitaal zei 1-2 weken dus goed! dag erna nog eens cb digitaal en nu al de testen terug negatief 🙁
  naar gynecoloog gegaan en daar was mooi dik slijmvlies te zien maar nog niet veel anders… nu ben ik bang aangezien de testen negatief uitslaan dat dit niet goed komt 🙁 iemand ervarring?

 6. Marlies schreef:

  Hallo Meiske86,
  Dat dikke slikvlies zegt niet alles over de zwangerschap. Een nicht van mij bijvoorbeeld had dat ook en die bleek na drie maand toch niet zwanger te zijn!

 7. Lisa schreef:

  Ik had een vraagje ik had 6 weken en 5 dagen sex gehad heb zelfs een spiraal in me arm dan hoor ik normaal niet zwanger te worden maar ik kreeg naa sex buikpijn werd misselijk week of 2 en kreeg rug pijn maar ik heb 23 mei sex gehad en 9 juli een bloed test gedaan bij de huisarts dat is dus 6 weken en 5 dagen bijna 7 weken na sex en bloed test gaf negatief niet zwanger zei de huisarts ze hebbe 0% hg gevonden in me bloed wou ook vragen of het dan 100% is dat bloed prikken en ben ik dan echt niet zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *