De baarmoedermond voelen – vruchtbare dagen bepalen

Als je bezig bent met zwanger worden, ben je hier waarschijnlijk erg bewust mee bezig. Misschien hou je elke dag trouw je temperatuur bij om het verloop van je cyclus onder de loep te nemen of check je je
cervixslijm op zijn rekbaarheid. Een manier die niet bij mag ontbreken bij de zoektocht naar de vruchtbare dagen is het bepalen van de stand van de baarmoedermond.

Verandering baarmoedermond tijdens cyclus

Gedurende je cyclus, verandert de baarmoedermond van vorm en positie onder invloed van het hormoon oestrogeen. Dit gebeurt in verschillende fases, welke we hieronder zullen bespreken:

Onvruchtbare periode

Tijdens de onvruchtbare periodes in je cyclus is de baarmoedermond gesloten en ligt erg laag. Als je het aanraakt, voelt het wat hard aan. Je kunt het wat vergelijken met het puntje van je neus.

Vruchtbare dagen

Wanneer je vruchtbare dagen naderen, gaat de baarmoedermond wat hoger in de vagina liggen en wordt ze wat zachter, net zoals je lippen. Op het moment dat je je eisprong hebt, is de baarmoedermond erg zacht en heeft een duidelijke opening. Zo kan het sperma gemakkelijk de baarmoeder binnendringen en op weg gaan naar zijn bestemming. Tijdens deze fase is het wel wat moeilijker om de baarmoedermond te voelen, omdat ze erg hoog in de vagina ligt.

Na de eisprong

Als de eisprong voorbij is, sluit de baarmoeder zich weer, zakt en wordt weer hard.

baarmoedermond voelen

Baarmoedermond voelen, hoe?

Om de positie van de baarmoedermond te checken, zet je jezelf in een gemakkelijke positie en je brengt één of twee vingers in je vagina. Je kunt bijvoorbeeld één been op de rand van het toilet zetten of door je knieën hurken. Hoe je het doet, maakt in feite niet uit. Het is maar net wat comfortabel is voor jou. Veel vrouwen maken er standaard een ritueel van als ze ’s morgens of ’s avonds de douche uit stappen.

Conclusie

Als je baarmoedermond erg hoog ligt en tevens zacht aanvoelt en je cervixslijm doorzichtig en rekbaar is en ook op rauw eiwit lijkt… dan weet je dat het nu het juiste moment is.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

19 reacties op “De baarmoedermond voelen – vruchtbare dagen bepalen”

  1. blue

    ik heb deze week gemeenschap gehadt en ik moest ook ongesteld worden maar ik heb niks gekregen alleen maar bruine afscheidingen en misselijkheid en opgezwollen buikje enik ben nog 15 jaar dat is veel te jong om een kindje te krijgen of niet weten jullie het ik niet ?

  2. Shantie2006

    Hallo, volgens mijn cyclus van de laatste drie maanden ben ik nu een week overtijd. Hoe lang zouden jullie wachten met een zwangerschapstest?

    Mvg,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *