De baarmoedermond voelen – vruchtbare dagen bepalen

Als je bezig bent met zwanger worden, ben je hier waarschijnlijk erg bewust mee bezig. Misschien hou je elke dag trouw je temperatuur bij om het verloop van je cyclus onder de loep te nemen of check je je
cervixslijm op zijn rekbaarheid. Een manier die niet bij mag ontbreken bij de zoektocht naar de vruchtbare dagen is het bepalen van de stand van de baarmoedermond.

Verandering baarmoedermond tijdens cyclus

Gedurende je cyclus, verandert de baarmoedermond van vorm en positie onder invloed van het hormoon oestrogeen. Dit gebeurt in verschillende fases, welke we hieronder zullen bespreken:

Onvruchtbare periode

Tijdens de onvruchtbare periodes in je cyclus is de baarmoedermond gesloten en ligt erg laag. Als je het aanraakt, voelt het wat hard aan. Je kunt het wat vergelijken met het puntje van je neus.

Vruchtbare dagen

Wanneer je vruchtbare dagen naderen, gaat de baarmoedermond wat hoger in de vagina liggen en wordt ze wat zachter, net zoals je lippen. Op het moment dat je je eisprong hebt, is de baarmoedermond erg zacht en heeft een duidelijke opening. Zo kan het sperma gemakkelijk de baarmoeder binnendringen en op weg gaan naar zijn bestemming. Tijdens deze fase is het wel wat moeilijker om de baarmoedermond te voelen, omdat ze erg hoog in de vagina ligt.

Na de eisprong

Als de eisprong voorbij is, sluit de baarmoeder zich weer, zakt en wordt weer hard.

baarmoedermond voelen

Baarmoedermond voelen, hoe?

Om de positie van de baarmoedermond te checken, zet je jezelf in een gemakkelijke positie en je brengt één of twee vingers in je vagina. Je kunt bijvoorbeeld één been op de rand van het toilet zetten of door je knieën hurken. Hoe je het doet, maakt in feite niet uit. Het is maar net wat comfortabel is voor jou. Veel vrouwen maken er standaard een ritueel van als ze ’s morgens of ’s avonds de douche uit stappen.

Conclusie

Als je baarmoedermond erg hoog ligt en tevens zacht aanvoelt en je cervixslijm doorzichtig en rekbaar is en ook op rauw eiwit lijkt… dan weet je dat het nu het juiste moment is.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

18 reacties op “De baarmoedermond voelen – vruchtbare dagen bepalen”

 1. Laura

  Hoi, ik ben 18 en heb van 13 t/m 17 december mijn menstruatie gehad. Op 18 december heb ik onveilige seks gehad met mijn vriend. Mijn menstruatiecyclus duurt 5 weken en mijn ovulatie is dus op 3 januari. Ik heb gevoeld aan mijn baarmoeder maar ik heb geen idee wat ‘hard’ of ‘zacht’ is, omdat ik dit normaal gesproken niet doe. Ik heb geen idee of het dus “hard” of “zacht” is voor een baarmoedermond. Maar het voelde een klein beetje als het puntje van mijn neus. Hoe groot is de kans dat ik zwanger ben?
  Ik had gisteren volgens mij soms een beetje steken bij mijn eierstokken. Vandaag niet meer. Vandaag heb ik zonet een heel klein beetje pijn gehad aan mijn borsten. Nu niet meer. Maar het kan allemaal ook de stress zijn, omdat ik heel bang ben dat ik zwanger ben.
  Wie kan mij helpen?

  1. Fendi

   Beste Laura,

   De kans is bijna nihil dat je zwanger bent! Maak je niet druk. Sperma overleeft het maximaal een week en dat is heeeeeel ruim genomen. Succes en doe het voortaan veilig om niet in stress te zitten!

 2. Lala

  Hoi, Ik heb op 23 maart seks gehad met mijn vriend. Ik slik Seoul maar we deden het wel zonder condoom. Ik ben heel bang dat ik zwanger ben. Mijn baarmoeder ligt heel hoog en wat ik kan voelen voelt zacht aan. Ik moet volgende week ongesteld worden. Ik heb geen zere borsten maar wel buikpijn en wisselende ontlasting. Kunnen jullie mij helpen? Ben ik zwanger? Dat wil ik namelijk echt nog niet. X

 3. Lisa

  Hoi ik heb op 23 maart seks gehad met mijn vriend. We deden het zonder condoom mar ik slik wel de pil. Ik heb de dag daarna last gehad van dunne ontlasting en sindsdien is mijn ontlasting elke dag anders. Ook heb ik pijn in mijn buik en onderbuik. Mijn bmm ligt heel diep (kan er bijna niet bij) en wat ik kan voelen is hij zacht. Voor de rest heb ik eigenlijk nergens last van. Mijn strip eindigt over 2 dagen na t weekend moet ik ongesteld worden.Ik ben heel bang dat ik zwanger ben. Kan iemand mij helpen? X

 4. Sultan

  Hallo ik ben 17 en heb niet echt sex gehad ofzo nu is het dat ik een maand niet ongesteld ben geworden
  mijn vriend wou met zijn lul in me maar is niet helemaal er in geweest en is gelijk der weg gehaalt maar hij had voorvocht kan ik hier door zwannger raken ?

  1. yusamin

   Hoi sultan.
   Ja het is idd mobiel dat je zwanger kan raken van voorvocht.ik zou voor de zekerheid toch een zwangerschapstest doen nu je ook al 2 cyclus hebt overgeslagen.
   Ik hoop natuurlijk dat het loosalarm is.

  2. yusamin

   Hoi sultan.
   Ja het is idd mogelijk dat je zwanger kan raken van voorvocht.ik zou voor de zekerheid toch een zwangerschapstest doen nu je ook al 2 cyclus hebt overgeslagen.
   Ik hoop natuurlijk dat het loosalarm is. Je kan altijd bij me terecht om er over te praten.
   Liefs yusamin

 5. Bluefire

  Hallo goeie avond mensen ik heb een vraagje ik voel me dag en nacht misselijk en ook heb ik licht rodebloed verlies en ik heb deze week nog gemeenschap gehad toen ik ongesteld moest worden ik ben bang nu dat ik zwanger ben en ik ben nog maar 15 jaar dat is nog veel tejonge om een kindje tekrijgen of niet ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *