wanneer baby voelen

Vanaf wanneer kan ik mijn baby voelen?

In het begin is een zwangerschap voor de meeste mama’s in spé nog erg onwerkelijk. Buitenom de verschillende ellendige zwangerschapskwaaltjes waar je door geteisterd wordt (of misschien niet als je heel veel geluk hebt), merk je verder nog weinig van je zwangerschap. Naast het ronder worden van de buik, is de baby voelen zeker hét moment waar alle aanstaande mama’s met smart op wachten. Maar de grote vraag is: wanneer kun je de baby voelen?

Wanneer baby voelen bij en eerste zwangerschap

Welke zwangere vrouw wacht nou niet met ongeduld op een teken van leven uit haar buik? Dit is toch wel dé bevestiging van de zwangerschap en een teken dat alles goed is daarbinnen. Toch moet je – als het je eerste zwangerschap is – redelijk wat geduld opbrengen voordat je de baby voelen kunt; het merendeel van de zwangere vrouwen voelt pas tussen de 18 en 20 weken zwangerschap de eerste ‘schopjes’.

Baby voelen bij een volgende zwangerschap

Je kunt de baby al rond de 15 weken voelen bewegen als je al eens eerder zwanger bent geweest. Je weet wat je moet verwachten en uiteraard ken je baby’s bewegingen en capriolen als geen ander. Er zijn zelfs vrouwen die hun baby al voelen rond de twaalfde zwangerschapsweek.

Baby voelen met een voorliggende placenta

Mocht je de baby nog niet voelen na de twintigste week, maak je dan geen zorgen. Het zou kunnen zijn dat je een voorliggende placenta hebt, waardoor de bewegingen van je kindje als het ware gedempt worden en je deze nog niet voelt. Rond de tweeëntwintigste week zul je zo langzamerhand wel beweging gaan voelen.

Vlindertjes, luchtbelletjes en plopjes

Eigenlijk ervaart elke zwangere vrouw haar baby’s eerste bewegingen weer anders. De ene zwangere vrouw heeft het gevoel dat er een vlindertje in haar buik fladdert of dat er iemand met een veertje langs de buikwand strijkt. Anderen spreken weer over knappende luchtbelletjes of plopjes. Wat je zal gaan voelen, valt natuurlijk moeilijk te omschrijven. Maar één ding is zeker: plotseling voel je iets en op dat moment realiseer je echt dat je leven voelt… En dat is een magisch moment.

Baby aan de buitenkant voelen

De geweldige en intieme momentjes tussen jou en je baby blijven de komende weekjes onopgemerkt voor je partner, want het is nog niet direct aan de buitenkant voel- en zichtbaar. Maar wanneer je partner eenmaal zijn hand op je buik heeft en er een schopje tegen aan voelt, wordt ook voor hem de zwangerschap echt werkelijkheid. Vanaf dan begint het échte genieten.

Aan de mama’s: vanaf wanneer kon jij je baby voelen? En wat voelde je toen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *