bandenpijn

Bandenpijn

Bandenpijn is één van die vervelende zwangerschapskwaaltjes waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Maar wat is nu precies bandenpijn, hoe ontstaat het en wat kun je doen om de pijn tegen te gaan of een bestaande pijn te verzachten? Lees mee…

Bandenpijn, hoe ontstaat het?

De baarmoeder zit niet los in de buikholte, maar zit aan de linker- en rechterkant vast met een soort pezen; dit worden de ophangbanden van de baarmoeder genoemd. Deze ophangbanden komen onder spanning te staan door de groter wordende baarmoeder waardoor ze beetje bij beetje beginnen op te rekken. De spanning die je voelt, dat is bandenpijn. De pijn komt opzetten wanneer je van houding wisselt, een onverwachte beweging maakt of als je te actief geweest bent.

Wanneer ontstaat bandenpijn

Het merendeel van de zwangere vrouwen klaagt over bandenpijn vanaf de 20e week van de zwangerschap. Op dat moment is de baarmoeder zo dusdanig gegroeid dat de banden flink uitgerekt zijn. Toch zijn er ook vrouwen die al heel vroeg in de zwangerschap klagen over pijn ter hoogte van de baarmoeder. Deze pijn is uiteraard niet te verwarren met het typische menstruatie-achtige gevoel wat vaak optreed in het prille begin van de zwangerschap.

Wat voel je als je bandenpijn hebt

Bandenpijn voelt aan als een stekende, scherpe (spier)pijn links of rechts onder in de buik of rond de navel. De pijn straalt vaak uit naar de vagina, liezen en heel soms ook naar de rug. Het is een heel vervelend en pijnlijk gevoel waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt.

Tips om bandenpijn tegen te gaan

  • Neem een warm bad;
  • Leg een warme kruik of kersenpitkussen op de pijnlijke plaats;
  • Let op je houding tijdens het lopen of staan; vermijd om je rug hol te trekken;
  • Heb je vaak last van bandenpijn? Gebruik een ondersteundende buikband, dit helpt zeer goed.
  • Aan de zwangere dames: heb jij last van bandenpijn? Hoe ga je met de pijn om?

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *