Ruggenprik bij bevalling: de voordelen en nadelen van een epidurale verdoving

Een ruggenprik bij de bevalling, iedereen heeft daar wel een mening over klaar. Sommige vrouwen zijn voorstander, anderen bevallen liever zonder ruggenprik. Feit is dat een bevalling vanaf de weeën tot de werkelijke geboorte van je baby pijnlijk is. En de keuze is aan jou; wil je vrijwel pijnloos bevallen, dan kun je eventueel voor een ruggenprik kiezen tijdens je bevalling. Bevallen zonder pijn is een voordeel voor veel zwangere vrouwen. Maar aan een ruggenprik kleven ook nadelen. We zetten hier alles eens op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Een ruggenprik wordt ook wel een epidurale verdoving genoemd.

Ruggenprik tijdens bevalling

Wat is een ruggenprik

Een ruggenprik, ook wel epidurale verdoving of kortweg ‘epiduraal’ genoemd, is een lokale anesthesie die door een anesthesist geplaatst wordt.

Bij een ruggenprik krijg je een verdovend product ingespoten op de plaats waar de zenuwen uit het ruggenmerg komen, in de epidurale ruimte (vandaar de term epiduraal). Dit verdooft de onderkant van het lichaam en blokkeert de pijnprikkels van de baarmoeder en het bekken.

De weeën gaan gewoon door, maar de scherpe pijn voel je niet meer. De epidurale anesthesie wordt toegepast bij een vaginale bevalling. Voor een keizersnede wordt een spinale anesthesie gegeven.

Hoe wordt de ruggenprik of epidurale verdoving gezet?

De anesthesist van dienst verplaatst zich naar de verloskamer waar je gaat bevallen. Er zal je worden gevraagd om op je zij te gaan liggen of met een bolle rug op de rand van het bed te gaan zitten. Je rug wordt gedesinfecteerd en je krijgt een prikje dat de huid verdoofd. Vervolgens wordt er een naald met een klein slangetje (katheter) in de epidurale ruimte rond het ruggenmerg geplaatst. Het is erg belangrijk dat je tijdens deze handeling stil zit.

Als de katheter eenmaal op de juiste plaats zit, trekt de anesthesist de naald voorzichtig uit de epidurale ruimte en spuit het verdovingsmiddel in. Na ongeveer een kwartier merk je effect van de ruggenprik. Als het nodig moest zijn, kun je tijdens de rest van de bevalling extra verdovingsmiddel krijgen via de katheter.

Over het algemeen duurt het zetten van een ruggenprik maar een paar minuten. Na de ruggenprik krijg je van de verpleging een infuus aangelegd met extra vocht, want van een epidurale verdoving kan je bloeddruk dalen en dat extra vocht helpt dat te voorkomen. Je bloeddruk en hartslag worden steeds nauwlettend in de gaten gehouden.

Ruggenprik bij bevalling: de voordelen

Bevallen met een ruggenprik heeft een aantal voordelen ten opzichte van een bevalling zonder:

  • Je hebt geen pijn of in ieder geval weinig pijn tijdens de weeën en het persen.
  • Je kunt wat ontspannen en uitrusten terwijl onder invloed van de weeën die je niet of nauwelijks voelt de baarmoederhals ontsluit tot je volledige ontsluitng (10 cm) hebt.
  • De bevalling verloopt rustiger en serener.

Ruggenprik bij bevalling: de nadelen

Uiteraard kleven er ook een aantal nadelen aan een ruggenprik bij de bevalling:

  • Een ruggenprik kan de weeën remmen en de ontsluitingsfase verlengen. Door de remmende werking op de lichaamseigen endorfines, daalt de productie van prostaglandines en oxytocine welke voor stimulatie van de weeën zorgen Extra toediening van kunstmatige weeënopwekkers is daarom vaak nodig bij een ruggenprik.
  • Bevallen met een ruggenprik betekent minder bewegingsvrijheid hebben. Je ligt de rest van de bevalling op bed met een infuus, aan het CTG, een zuurstofmeter, bloeddrukmeter en blaaskatheter.
  • De persdrang kan door de epidurale wegvallen. Daardoor wordt het extra moeilijk om je kindje eruit te persen.
  • Misselijkheid en braken
  • Door een ruggenprik tijdens de bevalling heb je meer kans dat je kindje met een kunstverlossing ter wereld komt, bijvoorbeeld met de vacuümpomp of tang.
  • Omdat de verdovende medicijnen ook bij je baby’tje komen, kan hij of zij vlak na de bevalling een lagere hartslag hebben.
  • Na de bevalling kun je nog een tijdje last houden van lokale rugpijn

Wanneer je een ruggenprik overweegt

Als je graag wilt bevallen met een ruggenprik, bespreek dit dan met je verloskundige. Alhoewel deze vorm van pijnbestrijding sinds 2009 in elk Nederlands ziekenhuis voorhanden moet zijn als de bevallende vrouw er om vraagt, blijkt dat dit in de praktijk niet altijd het geval is, omdat er buiten de ‘kantooruren’ geen anesthesist aanwezig is. Je verloskundige kan dan nagaan wat het beleid is ten opzichte van de ruggenprik in het ziekenhuis van jouw keuze.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Vraag naar de mogelijkheden!

In België zijn de protocollen net even anders dan in Nederland; je kunt hier altijd een epidurale verdoving of ruggenprik bij de bevalling krijgen als je daar om vraagt.

Contra indicaties

Een epidurale verdoving kun je niet krijgen als je een bloedstollingsstoornis hebt, bepaalde afwijkingen of letsel van de ruggengraat, een infectie ter hoogte van de rug, bij bloedvergiftiting en als je allergisch bent voor bepaalde verdovingsvloeistoffen. Er zal gekeken worden of er andere mogelijkheden zijn qua pijnbestrijding.

Filmpje ruggenprik

In onderstaand filmpje zie je hoe een epidurale anesthesie of ruggenprik gezet word.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *