baarkruk

Bevallen op een baarkruk

De meeste zwangere vrouwen bevallen in een liggende houding, maar dit is niet de enige houding waarop je je kindje op de wereld kunt zetten. Wist je dat je dit ook zittend kunt doen met behulp van de baarkruk? Bevallen op een baarkruk heeft legio voordelen en maar weinig nadelen.

De baarkruk

In grootmoeders tijd bevielen de meeste vrouwen verticaal op een stoel met een gat er in. Tegenwoordig wordt er om praktische redenen vaak gekozen voor een liggende bevalling, maar als je zittend bevallen zelf prettiger vind, dan mag je dat – indien mogelijk – zo doen. Natuurlijk is de baarkruk van nu een stuk moderner als zijn voorganger, maar het principe van verticaal bevallen blijft hetzelfde.

Hoe bevalt dat op een baarkruk?

Op het moment dat de bevalling zo ver gevorderd is dat je persweeen krijgt, is het tijd om op de baarkruk te gaan zitten. De bedoeling is dat je wat achterover hangt met je benen open en je voeten op de grond. Je partner zit achter je op een stoel en bied je de ondersteuning die je nodig hebt. Na elke perswee kun je eventueel even naar achteren leunen op wat op adem te komen. De verloskundige zit voor de baarkruk om de geboorte te begeleiden.

baarkruk

Voordelen van de baarkruk

Door te bevallen in een verticale positie helpt de zwaartekracht je baby naar beneden te drukken. De persweeën zijn meestal sterker in deze houding. Dit helpt om je baby wat sneller geboren te worden. Uit onderzoek blijkt dat de uitdrijving van een baby korter duurt bij vrouwen die verticaal bevallen dan bij vrouwen die liggend op hun rug of zij bevallen. Er hoeft minder vaak ingeknipt te worden en de baby’s komen minder vaak ter wereld met behulp van en kunstverlossing. Nog een voordeel is dat je je baby zelf kunt aanpakken.

Nadelen van de baarkruk

De baarkruk heeft weinig nadelen. Het enige nadeel is dat de hoeveelheid bloedverlies wat groter is ten opzichte van een horizontale bevalling. Daarom moet je snel na de bevalling op bed gaan liggen om het bloedverlies te beperken. En dat is op zich niet erg, want na zo’n topprestatie is het heel fijn om even uit te rusten met je kleintje dicht tegen je aan.

Jouw keuze

De meeste verloskundigen nemen een baarkruk mee als ze een bevalling begeleiden. Lijkt het jou wel wat om op een baarkruk te bevallen, bespreek dit dan van te voren met je verloskundige. Tijdens de bevalling zal ze je vertellen of dit mogelijk is. Beval je in het ziekenhuis? Ook daar is een baarkruk aanwezig. Als de bevalling verder zonder complicaties verloopt en je geen pijnbestrijding hebt gekregen waarbij het een vereiste is dat je op bed moet blijven liggen, mag je daar ook gebruik maken van de baarkruk. Luister goed naar je lichaam en kies voor de houding die jij het fijnst vindt. Zit je op de baarkruk en het blijkt dat je dit toch niet fijn vind? Dan mag je gewoon van houding veranderen. Je verloskundige zal je hier uitstekend in begeleiden.

Baarkruk tijdens bevalling op medische indicatie

Moet je onder het toezicht van een gynaecoloog bevallen omdat het jouw bevalling een medische indicatie is, vertel dan van te voren wat je wensen zijn zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Sommige gynaecologen staan om praktische redenen wat sceptisch tegenover een verticale bevalling. Tijdens dit gesprek wordt meteen duidelijk of je gebruik kunt maken van de baarkruk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *