Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap

Bloedend tandvlees komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Bloedend tandvlees kan vervelende gevolgen hebben. Het is belangrijk om ook tijdens de zwangerschap goed voor je gebit te blijven zorgen.

Waarom bloedend tandvlees tijdens het tanden poetsen of flossen?

Tandvleesbloedingen of gevoelig tandvlees is één van de zwangerschapskwaaltjes waar veel zwangere vrouwen last van blijken te hebben. De zwangerschapshormonen kunnen er voor zorgen dat het tandvlees opzwelt en ontsteekt. Vooral wanneer je je tanden poetst of tijdens het flossen kan het gaan bloeden.

Bloedend tandvlees verhelpen

Alhoewel je eerder zou kiezen om je tandvlees met rust te laten door even niet te flossen of te poetsen, moet je hier juist wel mee doorgaan. Doe het wel voorzichtig! Een goede mondhygiëne is absoluut noodzakelijk als je zwanger bent. Kies een tandpasta voor gevoelige tanden. Als tandenpoetsen pijn doet, kun je je tandvlees koelen met een ijsblokje. Door de kou verdooft het tandvlees een beetje. En vooral: vermijd voedingsmiddelen en dranken die boordevol suikers zitten, want ze veroorzaken gaatjes en beschadigen het tandvlees.

Naar de tandarts

Als je tandvlees blijft bloeden en pijn doet, maak dan gauw een afspraak met je tandarts. Je hebt wellicht een tandvleesontsteking. Wanneer je al een tijdje niet geweest bent, is dit het goede moment! Vergeet je tandarts zeker niet mee te delen dat je zwanger bent, want het maken van röntgenfoto’s is nu uit den boze. Een verdoving kan echter geen kwaad voor je baby. Neem zeker de tijd om vragen te stellen over de verzorging van je gebit nu je zwanger bent.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *