Je vruchtbare dagen vaststellen: de cervixslijm methode

Cervixslijm

Tijdens de cyclus verandert het slijm dat uit de baarmoederhals komt van kleur en samenstelling en is heel specifiek tijdens de vruchtbare dagen. Dit baarmoederhalsslijm wordt cervixslijm genoemd. Met een beetje oefening kun je aan het cervixslijm zien wanneer je vruchtbaar bent. Als je dit elke dag even onderzoekt, zul je al gauw een patroon ontdekken en je vruchtbare dagen er zo uit kunnen halen. Makkelijk, goedkoop en effectief!

Veranderingen van het cervixslijm

Rond het moment van de eisprong maakt de eicel een grote hoeveelheid van het hormoon oestrogeen aan, welke verantwoordelijk is voor de veranderingen in het cervixslijm. Het cervixslijm wordt heel helder en dun. Het heeft wat weg van rauw eiwit. Dit is een optimale omgeving voor zaadcellen. Ze kunnen hierin met gemak meer dan 48 uur overleven. Als de eisprong heeft plaatsgevonden, daalt de hoeveelheid oestrogeen. Het cervixslijm verandert dusdanig dat het niet meer toegankelijk wordt voor zaadcellen. De verandering van het cervixslijm tijdens de cyclus verloopt vaak volgens volgend patroon:

veranderingen cervixslijm cyclus

Baarmoederhalsslijm vlak na de menstruatie

Het slijm is niet zichtbaar en geeft een droog gevoel. Naarmate de vruchtbare dagen naderen, wordt het langzaam zichtbaar en kun je een wat vochtiger gevoel hebben. Het slijm ziet er dan als volgt uit: troebel, wit, of gelig, dik, brokkelig, romig of kleverig en is niet rekbaar.

Baarmoederhalsslijm tijdens de vruchtbare dagen

Als de vruchtbare dagen aangebroken zijn, wordt het slijm glashelder, doorzichtig en erg elastisch. Het voelt nat en glibberig aan van onderen.

Baarmoederhalsslijm na de eisprong

Wanneer de eisprong voorbij is, vermindert het slijm en wordt troebel of klonterig en niet rekbaar. Naar de menstruatie toe is er geen slijm zichtbaar en kun je een droog gevoel hebben.

Cervixslijm tijdens vruchtbare dagen rekbaar en doorzichtig

Cervixslijm onderzoeken

Het is erg eenvoudig om het cervixslijm te onderzoeken. Je doet dat als volgt. Zet je ene been wat hoger dan de andere, bijvoorbeeld op de rand van het bad. Je brengt dan twee schone, droge vingers in je vagina en plaatst ze zo dicht mogelijk tegen de baarmoederhals. Vervolgens druk je er wat slijm uit. Terwijl je je vingers uit je vagina haalt, hou je ze bij elkaar. Als ze eruit zijn, trek je ze voorzichtig uit elkaar. Bekijk nu het slijm dat tussen je vingers zit. Ziet het er doorzichtig uit en is het rekbaar, dan ben je vruchtbaar. Je treft in dat geval een sliert aan tussen je vingers. Hoe rekbaarder het slijm is, hoe vruchtbaarder je bent. Als de rekbaarheid afneemt, kun je stellen dat je je eisprong hebt gehad.

► Controleer je cervixslijm niet als je net geslachtsgemeenschap hebt gehad of opgewonden bent. Dit geeft een onbetrouwbaar resultaat.

Het doorzichtige, rekbare cervixslijm is één van de vele ovulatie symptomen.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

51 reacties

 1. Virginie schreef:

  kan je je ei hebben voor het slijm? mijn temperaturen tonen dip en verschil van 0.4 graden dag nadien, 2 dagen voordat slijm begon

  HELP

  • priscilla schreef:

   hey kreeg je een antwoord op deze vraag?Ik heb hetzelfde 2 dagen geleden had mijn temp de daling en echt een flinke daling van 0.5 en sinds vandaag heb ik pas het slijm verlies.Ik vroeg mij dus ook af of het na de eisprong kon zijn of dat ik echt nu eisprong heb

 2. Angilla schreef:

  Ik had vanaf dag 12 slijm dat heeft ongeveer 3 dagen aangehouden. Wanneer is dan ongeveer de ovulatie geweest?

 3. Sanne schreef:

  na het vingeren heb ik meer slijm dan normaal en het is heel rekbaar het lijkt wel een beetje op opgeklopt eiwit het is dik en wit ben ik vruchtbaar?

 4. melanie schreef:

  Ik dacht symptonen te hebben afgelopen dagen en op het moment dat ik een ovulatie test deed om te bevestigen dat het klaar was om te kijken of die testen echt klopte en ze gaven veeel duidelijker de strepen aan als voor heen? Is me ovulatie nu of toen ik de symptonen had?

 5. saskia schreef:

  Werkte bij mij super. Alleeen als je in je wc papiertje kijkt zie je t ook. Was toen meteen zwanger. Helaas miskraam maar deze methode doen we wel weer proberen ja.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *