Cervixslijm

Je vruchtbare dagen vaststellen: de cervixslijm methode

Tijdens de cyclus verandert het slijm dat uit de baarmoederhals komt van kleur en samenstelling en is heel specifiek tijdens de vruchtbare dagen. Dit baarmoederhalsslijm wordt cervixslijm genoemd. Met een beetje oefening kun je aan het cervixslijm zien wanneer je vruchtbaar bent. Als je dit elke dag even onderzoekt, zul je al gauw een patroon ontdekken en je vruchtbare dagen er zo uit kunnen halen. Makkelijk, goedkoop en effectief!

Veranderingen van het cervixslijm

Rond het moment van de eisprong maakt de eicel een grote hoeveelheid van het hormoon oestrogeen aan, welke verantwoordelijk is voor de veranderingen in het cervixslijm. Het cervixslijm wordt heel helder en dun. Het heeft wat weg van rauw eiwit. Dit is een optimale omgeving voor zaadcellen. Ze kunnen hierin met gemak meer dan 48 uur overleven. Als de eisprong heeft plaatsgevonden, daalt de hoeveelheid oestrogeen. Het cervixslijm verandert dusdanig dat het niet meer toegankelijk wordt voor zaadcellen. De verandering van het cervixslijm tijdens de cyclus verloopt vaak volgens volgend patroon:

veranderingen cervixslijm cyclus

Baarmoederhalsslijm vlak na de menstruatie

Het slijm is niet zichtbaar en geeft een droog gevoel. Naarmate de vruchtbare dagen naderen, wordt het langzaam zichtbaar en kun je een wat vochtiger gevoel hebben. Het slijm ziet er dan als volgt uit: troebel, wit, of gelig, dik, brokkelig, romig of kleverig en is niet rekbaar.

Baarmoederhalsslijm tijdens de vruchtbare dagen

Als de vruchtbare dagen aangebroken zijn, wordt het slijm glashelder, doorzichtig en erg elastisch. Het voelt nat en glibberig aan van onderen.

Baarmoederhalsslijm na de eisprong

Wanneer de eisprong voorbij is, vermindert het slijm en wordt troebel of klonterig en niet rekbaar. Naar de menstruatie toe is er geen slijm zichtbaar en kun je een droog gevoel hebben.

Cervixslijm tijdens vruchtbare dagen rekbaar en doorzichtig

Cervixslijm onderzoeken

Het is erg eenvoudig om het cervixslijm te onderzoeken. Je doet dat als volgt. Zet je ene been wat hoger dan de andere, bijvoorbeeld op de rand van het bad. Je brengt dan twee schone, droge vingers in je vagina en plaatst ze zo dicht mogelijk tegen de baarmoederhals. Vervolgens druk je er wat slijm uit. Terwijl je je vingers uit je vagina haalt, hou je ze bij elkaar. Als ze eruit zijn, trek je ze voorzichtig uit elkaar. Bekijk nu het slijm dat tussen je vingers zit. Ziet het er doorzichtig uit en is het rekbaar, dan ben je vruchtbaar. Je treft in dat geval een sliert aan tussen je vingers. Hoe rekbaarder het slijm is, hoe vruchtbaarder je bent. Als de rekbaarheid afneemt, kun je stellen dat je je eisprong hebt gehad.

► Controleer je cervixslijm niet als je net geslachtsgemeenschap hebt gehad of opgewonden bent. Dit geeft een onbetrouwbaar resultaat.

Het doorzichtige, rekbare cervixslijm is één van de vele ovulatie symptomen.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

51 reacties op “Je vruchtbare dagen vaststellen: de cervixslijm methode”

 1. Justme

  Ga eerst je Barbie poppen en lego opruimen… zet je skelter en skeelers in de schuur ipv je bezig houden met praktijken die nog niet voor jou bestemd zijn -_-

  Of ben je de man van 30 die zich zorgen maakt over de evt. Gevolgen van zijn afschuwelijke actie.?!!!!

  Dan is mijn advies” zoek een dokter op praat over je ziekte en blijf levenslang in therapie. .. werkt dit niet? Gooi jezelf dan voor de trein !

 2. Shirley

  Die man was 30 en jij bent 12…. wat klopt hier niet en waarom wordt hier niet op gereageerd??? Ik weet niet wat die man van 30 van jou is…. maar ik zou hem aangeven bij de politie

  Groetjes

 3. anoniem

  Hey hoe moeilijk het ook lijkt ga hiermee naar je ouders. Die zullen met je naar de dokter gaan.
  Persoonlijk vind ik dat die man van 30 strafbaar is en eigenlijk moet je aangifte doen. Hij zou beter moeten weten en stel je voor dat hij dit met meer meiden gaat doen.
  Succes hopelijk ben je niet zwanger.

 4. Sonny

  Grappenmaker hierboven. Je verraadt jezelf door absurde leeftijden te noemen terwijl leeftijd niets met dit onderwerp te maken heeft. Wil je een reactie uitlokken? Grappig hoor, maar erg doorzichtig :).

 5. pita

  Sowieso moet je naar de huisarts. Misschien ook om aangifte te doen van verkrachting? Want je bent nog hartstikke minderjarig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *