Cervixslijm

Je vruchtbare dagen vaststellen: de cervixslijm methode

Tijdens de cyclus verandert het slijm dat uit de baarmoederhals komt van kleur en samenstelling en is heel specifiek tijdens de vruchtbare dagen. Dit baarmoederhalsslijm wordt cervixslijm genoemd. Met een beetje oefening kun je aan het cervixslijm zien wanneer je vruchtbaar bent. Als je dit elke dag even onderzoekt, zul je al gauw een patroon ontdekken en je vruchtbare dagen er zo uit kunnen halen. Makkelijk, goedkoop en effectief!

Veranderingen van het cervixslijm

Rond het moment van de eisprong maakt de eicel een grote hoeveelheid van het hormoon oestrogeen aan, welke verantwoordelijk is voor de veranderingen in het cervixslijm. Het cervixslijm wordt heel helder en dun. Het heeft wat weg van rauw eiwit. Dit is een optimale omgeving voor zaadcellen. Ze kunnen hierin met gemak meer dan 48 uur overleven. Als de eisprong heeft plaatsgevonden, daalt de hoeveelheid oestrogeen. Het cervixslijm verandert dusdanig dat het niet meer toegankelijk wordt voor zaadcellen. De verandering van het cervixslijm tijdens de cyclus verloopt vaak volgens volgend patroon:

veranderingen cervixslijm cyclus

Baarmoederhalsslijm vlak na de menstruatie

Het slijm is niet zichtbaar en geeft een droog gevoel. Naarmate de vruchtbare dagen naderen, wordt het langzaam zichtbaar en kun je een wat vochtiger gevoel hebben. Het slijm ziet er dan als volgt uit: troebel, wit, of gelig, dik, brokkelig, romig of kleverig en is niet rekbaar.

Baarmoederhalsslijm tijdens de vruchtbare dagen

Als de vruchtbare dagen aangebroken zijn, wordt het slijm glashelder, doorzichtig en erg elastisch. Het voelt nat en glibberig aan van onderen.

Baarmoederhalsslijm na de eisprong

Wanneer de eisprong voorbij is, vermindert het slijm en wordt troebel of klonterig en niet rekbaar. Naar de menstruatie toe is er geen slijm zichtbaar en kun je een droog gevoel hebben.

Cervixslijm tijdens vruchtbare dagen rekbaar en doorzichtig

Cervixslijm onderzoeken

Het is erg eenvoudig om het cervixslijm te onderzoeken. Je doet dat als volgt. Zet je ene been wat hoger dan de andere, bijvoorbeeld op de rand van het bad. Je brengt dan twee schone, droge vingers in je vagina en plaatst ze zo dicht mogelijk tegen de baarmoederhals. Vervolgens druk je er wat slijm uit. Terwijl je je vingers uit je vagina haalt, hou je ze bij elkaar. Als ze eruit zijn, trek je ze voorzichtig uit elkaar. Bekijk nu het slijm dat tussen je vingers zit. Ziet het er doorzichtig uit en is het rekbaar, dan ben je vruchtbaar. Je treft in dat geval een sliert aan tussen je vingers. Hoe rekbaarder het slijm is, hoe vruchtbaarder je bent. Als de rekbaarheid afneemt, kun je stellen dat je je eisprong hebt gehad.

► Controleer je cervixslijm niet als je net geslachtsgemeenschap hebt gehad of opgewonden bent. Dit geeft een onbetrouwbaar resultaat.

Het doorzichtige, rekbare cervixslijm is één van de vele ovulatie symptomen.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

51 reacties op “Je vruchtbare dagen vaststellen: de cervixslijm methode”

 1. Eerst vraag me.af wat doe je met een man van 30en vice versa!en wrm nu al sex? Ga maar naar doctor dalijk ben je zwanger. Lijk het wel. Je moet opleten naar je eigen en niet gaan je been openen je.bent ten eerst te jong ten twee als.je efht wil wat down moet je condom gebruijken . Misschien heef die man soa.of wat dan ook. Moet je niet down zulk ding en praat ff met je.ma . Die man moet achter de balies vind k

 2. Tamara

  Jeetje je bent veelste jong,ik kan met mijn hoofd er niet bij tenminste als je serieus bent. je bent 12 wat nog erg jong is en dan heb je sex en dan nog ook met een kerel van 30 was dit uit vrije wil of wat? Ik zou advies vragen aan je ha dat is een vertrouwenspersoon en heeft een geheim plicht.dit is nihil wat

 3. joyce

  anoniem, in nederland noemen wij dit pedofilie!
  ik zou als ik jou was aangifte doen.
  meid ik snap dat er moment komt dat je sex wilt, maar doe dit veilig met condoom en de pil! Laat ouderen mannen geen misbruik van je maken en zoek iemand rond je eigen leeftijd. 2 weken na die sex kan je een zwangerschapstest doen.

 4. annoniem

  Hoi ik ben 14 en nog niet ongesteld geweest maar dat slijm waar ze het over hebbe heb ik ook wel is het word een keer in de maand erg en dan weer niet ik maak me erg zorgen over me ongesteld heid ik ben namelijk 14 en nog niet ongesteld maar wel dat vieze witte spul weet iemand wat het is waar het goed voor is ? Of teminste antwoorde ?

 5. onbekendje

  Ik ging net naar de wc en trof dat aan in me onderbroek en het is inpreciepe wel rekbaar maar betekend dat dat ik nu dan in me vruchtbare dage ben en dat ik sex met my man moet hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *