Colostrum, eerste melk uit je borsten tijdens de zwangerschap

Je borsten zijn flink gegroeid en ontwikkeld gedurende je zwangerschap. Tijdens de tweede helft van je zwangerschap kan er een substantie uit je borsten lekken. Dit kan spontaan gebeuren of als je in je tepels knijpt. Deze substantie wordt colostrum genoemd. Colostrum is een dikke, romige, gelige substantie en de eerste moedermelk die je baby binnenkrijgt na de geboorte en tijdens de eerste levensdagen. Het zit boordevol antistoffen; het beschermt hem tegen infecties.

Lekkende borsten

Dat je lekkende borsten hebt tijdens de zwangerschap is misschien wat gênant, maar verder helemaal niets om je zorgen over te maken. Je kunt eventueel wattenschijfjes in je bh leggen of als je grote hoeveelheden colostrum lekt, gebruik dan borstcompressen. Zo voorkom je zichtbare vlekken op je kleding. Vervang regelmatig de wattenschijfjes of borstcompressen om geen vervelende geurtjes tegen te gaan.

Veel of weinig colostrum

Het is altijd behoorlijk verbazingwekkend om te zien hoe sommige vrouwen enorme hoeveelheden colostrum produceren, terwijl anderen bijna niets aanmaken. Toch is er een enkele relatie tussen de hoeveelheid colostrum dat geproduceerd wordt tijdens de zwangerschap en de hoeveelheid moedermelk dat je aanmaakt na de geboorte van je baby.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *