Curettage

Een curettage is een korte ingreep die in het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Het dient om een niet-levensvatbare vrucht uit de baarmoeder te verwijderen tijdens de zwangerschap, de restanten van een miskraam weg te halen of om een diagnose te kunnen stellen na bepaalde klachten, zoals abnormaal bloedverlies. Ook is het een veelgebruikte methode om een abortus uit te voeren. We bespreken in dit artikel de meest voorkomende redenen voor een curetage, wat er precies tijdens de ingreep gebeurt, wat de risico’s zijn en ook geven we enkele do’s en don’ts voor na de curettage.


Wat is een curettage

Een curettage is een kleine, gynaecologische ingreep die via dagbehandeling in het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Dat gebeurt meestal onder algehele verdoving (narcose) en soms onder plaatselijke verdoving. Normaal gesproken mag je dezelfde dag weer naar huis.

De gynaecoloog plaatst eerst via de vagina een speculum of eendenbek om goed zicht te hebben op de baarmoedermond. De opening van de baarmoedermond moet beetje bij beetje worden opgerekt met behulp van metalen staafjes. Als er voldoende opening is, wordt een soort dun, metalen lepeltje ingebracht waarmee er wat baarmoederslijmvlies van de wand van de baarmoeder wordt weggenomen. Het verwijderde slijmvlies wordt in het labo onderzocht.

Zuigcurettage
Bij een miskraam moeten er grotere resten weefsel verwijderd worden; er wordt geen gebruik gemaakt van een curette maar van een een dun slangetje waarmee de baamoeder leeggezogen wordt (zuigcurettage).

Zowel een zuigcurettage als een curettage met behulp van de curette duurt niet lang; zo’n 15 minuten in totaal. Je vindt er weinig ongemak van en na de ingreep ben je snel weer op de been.

Wanneer een curettage ?

Een curettage wordt vaak uitgevoerd bij een miskraam of om een diagnose te kunnen stellen na bepaalde klachten zoals extreem veel bloedverlies tijdens menstruaties. Ook is het een manier om een abortus of zwangerschapsafbreking uit te voeren.

Curettage na miskraam

Ongeveer één op de tien zwangere vrouwen krijgt een miskraam. Meestal gaat dat spontaan; het lichaam stoot het niet-levensvatbare vruchtje zelf af. Soms is men niet op de hoogte van het feit dat het vruchtje niet meer leeft en wordt het pas tijdens een echo duidelijk dat er geen hartactie meer is. Er is dan sprake van een missed abortion. In plaats van af te wachten tot de miskraam op gang komt, behoort een curettage ook tot de mogelijkheden. Dit kan tot de derde maand van de zwangerschap. Ook bij een spontane miskraam is een curettage soms nog nodig om de baarmoeder schoon te maken.

Waarom een curettage
De reden dat vrouwen voor een curettage kiezen na een miskraam is omdat ze het meestal erg zwaar vinden om een niet-levensvatbaar vruchtje in hun buik te hebben. Het geduld opbrengen tot de miskraam spontaan op gang komt is vaak een moeilijke opgave. Door een curettage hebben ze zelf de timing in de hand, kunnen ze de periode van de zwangerschap afsluiten en verder gaan met de verwerking van het verdriet. Veel vrouwen willen trouwens ook weer zo snel mogelijk opnieuw zwanger worden na een miskraam, ondanks de verdrietige periode na het verlies van hun kindje.


Abortus

Abortus is wettelijk toegestaan, maar wel onder hele strikte voorwaarden. Voldoe je aan die voorwaarden en ben je méér dan 7 weken zwanger en minder dan 14 weken dan gaat de abortus via zuigcurettage. De baarmoeder wordt leeggezogen met behulp van een smal slangetje. De behandeling is kort, binnen 15 minuten is het gedaan. Een abortus of zwangerschapsafbreking gebeurt meetal niet onder narcose maar onder plaatselijke verdoving.

Abnomale menstruaties of bloedingen

Er is sprake van een abnormale menstruatie als je zeer ongelmatig ongesteld bent en dat je te veel en te lang bloed verliest. Abnormale bloedingen zijn bloedingen tussen twee menstruaties in, bloedingen na het vrijen of tijdens de overgang (menopauze). Verschillende afwijkingen kunnen opgespoord worden door middel van een curettage.

Poliepen

Een poliep is een uitpuilende, goedaardige tumor. Zo’n poliep kan redelijk groot worden. Als de tumor gaat woekeren kan dat abnormale menstruaties veroorzaken. Eén of meerdere aanwezige poliepen kunnen tijdens een curettage losgemaakt en direct verwijderd worden.

Fibromen of vleesbomen

Firbromen, ook wel vleesbomen, myomen of fibromyomen genomed, zijn goedaardige gezwellen in de wand van de baarmoeder. Zo’n gewel kan de reden zijn van pijnijke en abnormale bloedingen.

Achtergebleven weefsel na bevalling

Het kan gebeuren dat er vlak na de bevalling een deel van de placenta of vruchtvliezen in de baarmoeder achterblijft. Een indicatie daarvoor is dat de kraamvrouw hevig blijft bloeden. Een curettage wordt vaak uitgevoerd als blijkt dat er nog resten van de nageboorte achtergebleven zijn.

Curettage verdoving

Een curettage zonder verdoving is pijnlijk. Om een curette of een slangetje via de baarmoedermond in de baarmoeder te plaatsen, moet de baarmoedermond iets openen. Zonder verdoving is dit een pijnlijke bedoeling. Daarom wordt een curettage bijna altijd via plaatselijke verdoving of een lichte narcose uitgevoerd. De gynaecoloog kan je alle informatie geven wat betreft de verdoving. Hij legt je de voordelen en de nadelen uit van een curettage onder narcose en natuurlijk ook van een plaaselijke verdoving. Tevens krijg je ook mee welke manier van verdoven gehanteert wordt in het ziekenhuis waar je geholpen gaat worden.

Narcose

Bij een narcose moet je de dag van de ingreep nuchter zijn. Vanaf middernacht mag je niets meer drinken, eten en ook niet roken. Met een volle maag heb je meer kans dat je moet gaan braken en daarbij kun je je verslikken.

Door de narcose merk je helemaal niets van de ingreep. Je wordt in een diepe, maar korte slaap gebracht en al snel na de curettage word je weer wakker.

Plaatselijke verdoving

De gynaecoloog verdooft via de vagina de baarmoedermond. Je krijgt een paar injecties met een verdovingsvloeistof. Vaak krijg je ook een kalmerend middel toegediend, waardoor je wat suf en slaperig bent tijdens de curettage. Een plaatselijke verdoving geeft nog wel een klein beetje pijn, maar het is over het algemeen zeer goed te verdragen.

Niet in elk ziekenhuis heb je de keuze voor een plaatselijke verdoving.

Risico’s curettage

Bij gezonde vrouwen is een curettage een ingreep met een zeer klein risico op verdere complicaties. Voor een volgende zwangerschap hoef je niet bang te zijn. Je kunt gewoon opnieuw zwanger worden na een curettage en ook voor de zwangerschap zelf is het zonder verdere gevolgen.

Verklevingen
In hele zeldzame gevallen ontstaan er verklevingen aan de binnenkant van de baarmoeder. Deze complicatie heet het Syndroom van Asherman. De verklevevingen moeten via een operatie verwijderd worden.

Perforatie
Heel soms komt er een perforatie van de baarmoeder voor. Het dunne slangetje of de curette gaat per ongeluk door de wand heen. Over het algemeen heeft dit helemaal geen nare gevolgen en consequenties. Toch is het bij een perforatie mogelijk dat de vrouw ter observatie in het ziekenhuis moet blijven.

Incomplete curettage
Een incomplete curettage is een complicatie waarbij niet de gehele miskraam werd weggenomen. Een klein deel van de miskraam blijft bij een incomplete curretage achter in de baarmoeder. Een symptoom is dat er aanhoudend bloedverlies is. Het kan wel zo zijn dat de rest van het weefsel toch nog spontaan naar buiten komt. Soms zijn daar medicijnen voor nodig of een tweede curettage.

Herstel na curettage

Na de operatieve ingreep mag je weer naar huis als alles goed gaat. In de eerste week doe je het beter nog even rustig aan. Je kunt je erg moe voelen en zeker als het een curettage na een miskraam of abortus betreft, komt daar ook nog eens een emotinele klap bovenop.

Licht huishoudelijk werk, fietsen en autorijden kun je meteen weer doen na de ingreep, maar de zwaardere taken en tillen kun je best een week aan iemand anders overlaten. Gaan sporten mag je ook pas weer na een week.

Neem contact op met je gynaecoloog als je last hebt van erger wordende buikpijn, koorts, hevige bloedingen of stinkende afscheiding

Bloedverlies

Het bloedverlies en bruine afscheiding na een curettage kan een aantal weken duren. Het is wel de bedoeling dat dit steeds minder wordt. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet je zeker even terug contact opnemen met je gynaecoloog. De vaginale afscheiding kan een beetje onaangenaam ruiken, maar van echt stinken is meestal geen sprake.

Pas op infectiegevaar

In verband met infectiegevaar gebruik je geen tampons om het bloedverlies mee op te vangen. Ook vrijen, in bad gaan en zwemmen wordt om deze reden afgeraden. Douchen kan natuurlijk wel gewoon.

Pijn na curettage

Na de ingreep kan je nog ongeveer een week wat last hebben van je buik. Voor de buikpijn mag je best pijnstillers nemen. Paracetamol (max 4 gr./dag) is hiervoor geschikt.

Op controle

Afhankelijk van de reden van de curettage krijg je een afpraak mee voor een controle. Tien tot veertien dagen later krijg je een echo om te zien of de baarmoeder schoon is.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *