Dadels eten tijdens de zwangerschap: voor een makkelijke en snelle bevalling

Dadels zijn supergezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en zijn rijk aan voedingsvezels. En ze blijken ook een positief effect op de bevalling te hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat eten van dadels tijdens de laatste weken van de zwangerschap een snelle en makkelijke bevalling bevordert.

Waarom dadels gezond zijn

Dadels zijn een bron van vitamines en mineralen. Ze zijn rijk aan vitamine E, K, A, foliumzuur, calcium, magnesium, kalium, zink en ijzer en de verse variant zitten ook nog eens boordevol vitamine C. Dadels zijn een anti-oxidant en werken ontstekingsremmend door de polyphenolen en tanninen die erin zitten. Ze bevatten weinig calorieën, zijn vet-arm en leveren snel energie doordat ze rijk aan goede koolhydraten zijn. Tevens zijn dadels rijk aan voedingsvezels; 8 mg per 100 gr. Om een vergelijking te maken: in dadels zitten meer voedingsvezels dan in volkorenbrood!

Zet regelmatig dadels op het menu nu je zwanger bent of eet er een paar als tussendoortje.

Dadels zwangerschap: overmaat schaadt

Ondanks dat het eten van dadels tijdens de zwangerschap aangeraden is, moet je er natuurlijk niet teveel van eten. Het eten van een overmaat aan dadels verhoogt het suikerniveau in het bloed; het kan zwangerschapssuiker veroorzaken als je voedingsgewoontes op zich al niet goed zijn.

De effecten van dadels eten tijdens de laatste weken van de zwangerschap

De universiteit van Jordanië onderzocht de invloed van dadels eten tijdens de laatste weken van de zwangerschap op de bevalling. Daaruit blijkt dat het eten van zes dadels per dag tijdens de vier laatste weken van de zwangerschap een gunstige invloed heeft op de bevalling.

Onderzoeksresultaten

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het gerenommeerde, Amerikaanse blad Journal of Obstetrics & Gynecology. Dit was de conclusie:

Zwangere vrouwen die dadels aten tijdens de laatste weken van de zwangerschap

 • 96% beviel spontaan
 • Bij 83% bleven de vruchtvliezen gedurende de arbeid nog lang in tact
 • Ontsluitingsfase duurde gemiddeld 8,5 uur
 • Minder bloedverlies in vergelijking met andere groep zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen die geen dadels aten

 • 76% beviel spontaan
 • Bij 60% bleven de vruchtvliezen gedurende de arbeid nog lang in tact
 • Ontsluitingsfase duurde gemiddeld 15,1 uur
 • Meer bloedverlies in vergelijking met andere groep zwangere vrouwen

Als je graag dadels lust, zou je kunnen overwegen om er zes per dag te eten vanaf de laatste maand van je zwangerschap om zo de kans op een natuurlijke bevalling te verhogen en de ontsluitingsfase te verkorten. Baat het niet, dan schaadt het niet!

You may also like...

1 reactie

 1. Natasja schreef:

  Hey,
  Is het eten van dadels voor de 4 laatste weken van de zwangerschap dan afgeraden? Is er een risico op vroeggeboorte?

  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *