Bevruchting: de verschillende fases van de conceptie

De bevruchting, is het moment waarop een mannelijke zaadcel de vrouwelijke eicel binnendringt. Deze twee cellen smelten samen tot één nieuwe cel die gedurende de tijd verandert van embryo naar foetus en uiteindelijk uitgroeit tot een baby. De bevruchting van de eicel wordt ook wel de conceptie genoemd.


Een lange weg

Terwijl jij elke maand maar één eisprong hebt, waarbij meestal maar één eicel vrijkomt, komt er bij een ejaculatie ongeveer 20 miljoen zaadcellen vrij. Ze proberen zich een weg te banen door het aanwezige cervixslijm. Als je niet vruchtbaar bent, is het cervixslijm dik en taai. De zaadcellen kunnen er zich amper in voortbewegen en sterven. Enkele dagen voor de eisprong wordt het slijm gladder en doorzichtiger; dé perfecte omgeving . Het gladde, elastische slijm, wat overigens één van de eisprong symptomen is, helpt de zaadcellen met de verplaatsing door de baarmoederhals.

Van 20 miljoen naar enkele honderden

Eenmaal in de baarmoeder aangekomen, bewegen de zaadcellen zich gestaag voort op zoek naar de eicel die ondertussen is vrijgekomen uit de eierstok en werd opgevangen door de eileider. Maar… dan moeten ze zich wel richting de juiste eileider voortbewegen! Sommige zaadcellen gaan voor de rechter eileider, anderen voor de linker.

Ondanks dat hun hoeveelheid serieus geslonken is in vergelijking met de hoeveelheid net na de ejaculatie, omdat ze sterven, de weg kwijt raken of de vagina al verlaten hebben, zijn er zeker nog en honderdtal die de eicel kunnen bevruchten. De eerste zaadcel bereikt de eicel ongeveer een half uur na de geslachtsgemeenschap.

Levensduur zaadcellen en eicellen

Er wordt geschat dat een zaadcel ongeveer 3 dagen in leven kan blijven en in de meest optimale condities wel een dag of 6, terwijl de eicel maar een maximale levensduur heeft van 12 – 24 uur. Dit wil zeggen er al een bevruchting kan ontstaan door een vrijpartij van maximaal 3 tot 6 dagen voor de ovulatie.

Het moment van de bevruchting of conceptie van een eicel

Op het moment dat één van de zaadcellen met zijn kop het pantser van de eicel doorboort en binnendringt, spreken we van een bevruchting of conceptie. Zijn staart valt direct af en de eicel wordt op haar beurt ontoegankelijk voor de andere zaadcellen. De kern van de zaadcel en de eicel smelten samen, waarbij het erfelijk materiaal van jou en je partner ook samensmelt. In de tussentijd begint deze nieuw gevormde cel zich te delen en zet zijn reis verder richting de baarmoeder.

Celdeling: tussen de 30 en 50 uur na de bevruchting
Na de bevruchting zal de eerste cel van je baby zich delen. Door de verdeling worden twee cellen van dezelfde grootte gevormd, blastomeren genoemd. Deze twee cellen delen zich verder: 4,8,16, … De bevruchte eicel lijkt nu op een trosje bramen; de morula (Latijn voor braambes).

Migratie: tussen het 72e uur en de vierde dag na de bevruchting
De eicel begint aan zijn drie daagse reis naar richting de baarmoeder. Door de samentrekkingen en de bewegingen van de trilhaartjes die vastzitten aan de wand van de eileider, krijgt de eicel hulp om deze paar centimeter af te leggen. Tijdens de reis, gaat de celdeling verder en begint de bevruchte eicel in volume toe te nemen.

Aankomst in de baarmoeder
4 a 5 dagen na de bevruchting komen de cellen in de baarmoederholte aan dankzij de samentrekkingen en de bewegingen van de trilhaartjes van de eileiders die de cellen helpen om de verplaatsing van slechts een paar centimeter te maken.

Innesteling
Bij binnenkomst in de baarmoeder zweven de cellen vrij in de baarmoederholte. Ze ontwikkelen zich verder en zullen zich gaan innestelen in de met baarmoederslijmvlies bedekte wand van de baarmoeder. De innesteling is ongeveer 8 dagen na de bevruchting.

Bij sommige vrouwen ontstaat er tijdens of vlak na de innesteling wat licht bloedverlies. Deze bloeding heet een innestelingsbloeding en wordt vaak verward met een menstruatie.

Zwanger

Na een goede innesteling, ben je officieel zwanger. Alleen weet je dit nog niet. Het embryo begint nu met de productie van het zwangerschapshormoon hCG. De eerste zwangerschapsverschijnselen kunnen nu langzamerhand de kop op gaan steken.

Een conceptie leidt niet altijd tot een zwangerschap. Soms gaat er iets fout tijdens of met na de innesteling. De bevruchte eicel wordt dan afgestoten en het lijkt dan alsof je je menstruatie krijgt, terwijl je eigenlijk een vroege miskraam doormaakt.

Wanneer een zwangerschapstest doen?

Ongeveer 14 dagen na de bevruchting kun je een zwangerschapstest doen. Met een extra vroege zwangerschapstest kan dat een aantal dagen eerder, zo’n 10 dagen na de bevruchting of 4 dagen voor de dag dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden.


You may also like...

14 reacties

 1. angel schreef:

  vandaag is mijn eisprong dus me meest vruchtbare dag wij hopen dat het lukt om zwanger te worden dus het word afwachten tot ik weer ongi moet worden en kan testen

 2. Sabrina schreef:

  goededag
  mijn vraag is . ik heb de laatste 2 en een half maanden omgang gehad zonder condoom , maar krijg me menstruatie wel . en ik merk op dat ik de symptomen krijg van zwangerschap . en heb ook al 4 zwangerschapstest gedaan en het komt negatief . ik wil weten als het mogelijk is als ik zwanger ben ?

 3. laura schreef:

  Ik heb een vraag ik ben 2 weken geleden ongesteld geworden en heb afgelopen vrijdag sex gehad met mijn vriend zonder condoom en pil of dergelijke. We willen graag een 2e kleine 🙂 nu was mijn vraag hoe groot is de kans dat ik zwanger kan zijn? Het lijkt nu alsof ik lichte menstrutie pijn heb maar dit kan ook tussen mijn oren zitten.

  Ik hoor het graag 🙂

 4. Geertruid schreef:

  Hallo,
  Ik zit met een probleem. Ik heb op 3 juni seks gehad met mijn ex paar dagen daarna ongesteld geworden en rond 17 juni seks gehad met mij vriend. 2 weken daarna dacht ik weer ongesteld te zijn maar dat bleek inestellingbloed te zijn. Ik hebbtoen zwangerschapstest gedaan en bleek zwanger te zijn afgelopen maandag ben ik bij de verloslundige geweest voor de eerste echo en was de nu nog vastgestelde weken dat ik zwanger ben 8 weken en 1 dag precies er tussen in van de 2x dat ik seks heb gehad de embryo was 1,66 cm. Ik twijfel nu van wie ik zwanger ben. Terwel heel veel mensem zeggen van mij voormalige vriend. Mijn vraag aan jullie is wat denken jullie?

 5. muts schreef:

  Hallo,
  Ik zit met een probleem. Ik heb op 2 Juni sex gehad met een man. daarna 11 juli ongesteld geworden en daarna met mij toemallige vriend sex gehad. ik ben nu ruim 8 weken zwanger. Ik twijfel heel erg van wie. Mijn vraag is wat jullie denken.

 6. Andrea schreef:

  Hallo Muts,

  8 weken van 21 sept af halen komt neer op 10 juli. Nou dat klopt toch met wanneer jij ongi bent geworden.

  Ik weet niet hoe je cyclus is? Regelmatig en met hoeveel dagen?

  Officieel ben jij pas (GROFWEG) 2 weken na je ongi zwanger geraakt, omdat dan pas je eisprong plaats heeft gevonden.

  Als jij op 2 juni met hem sex hebt gehad, dat is 5 weken en 3 dagen voordat jij ongesteld werd op 11 juli, dan kun jij nooit op 21 sept 8 weken zwanger zijn.

  Ik heb nu te weinig informatie om te „kijken” of het zou kunnen dat jij misschien al veel langer zwanger bent dan dat je denkt.

  Heb je al een echo gehad of iets?

  Groetjes en succes.

 7. Sanne schreef:

  Hallo ik heb een vraagje, de laatste menstruatie was 27 sep 2015 begonnen, nu zou ik dit weekend eigelijk ongesteld moeten worden maar tot de dag van vandaag nog nix. Ben ik dan overtijd? Wanneer zou ik dan het beste een test kunnen doen? Mvg sanne

 8. Jantiena schreef:

  ik ben nu 12 weken en 6 dagen zwanger vandaag echo gehad was aan de pil en toch zwanger geraakt op welke datum ben ik ongeveer zwanger geraakt. Weet niet precies wie de vader is. Relatie met vriend laatste weekend van juli verbroken.

 9. Maria schreef:

  Hoi ik heb een vraag mijn eerste dag van menstruatie was 1 juli en mijn ovulatie was op 15 juli en ben zwanger geraakt maar ik heb sex gehad op 9 juli en op 13 juli van welke keer ben ik dan zwanger geraakt

 10. Gulges schreef:

  Dag lieve dames , ik heb een vraagje ik gebruikte de prikpil , en werd 1 jaar niet ongesteld en sinds 1 januari ben ik terug ongesteld . We zijn van plan voor het 1 ste kindje maar ik weet nie of ik wel terug normaal bevruchbaar ben kan iemand mij helpen ?

 11. Anita schreef:

  Hoi Gulges

  Ikan heb 3 jaar prikpil gebruikt en toen naar 3 jaar besloten om te stoppen met prikpil omdat wel een kinderwens hadden. Vanaf dat ik gestopt ben Tot zwangerschap duurde bij mij 6 maanden. Ben dus in september gestopt met prikpil en 6 maanden later was ik zwanger. En heb goede zwangerschap gehad van 38 weken van gezonde zoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *