bevruchting conceptie

De bevruchting (conceptie) – wanneer een zaadcel de eicel ontmoet

De bevruchting ook wel conceptie genoemd, is de ontmoeting tussen de mannelijke zaadcel en de vrouwelijke eicel. Deze twee cellen smelten samen tot één nieuwe cel die gedurende de tijd verandert van embryo naar foetus en uiteindelijk naar baby.

Race tegen de klok

Bij elke ejaculatie die je partner heeft, komen er miljoenen zaadcellen in jouw vagina terecht, terwijl jij elke maand maar één keer een eisprong hebt, waarbij in de meeste gevallen maar één eicel vrijkomt. De bevruchting kan dan ook enkel maar tot stand komen tijdens dit moment. Er wordt geschat dat een zaadcel ongeveer 3 dagen in leven kan blijven en in de meest optimale condities wel een dag of 6, terwijl de eicel maar een maximale levensduur heeft van 12 – 24 uur.  In ieder geval wordt het een grote race tegen de klok. Wie het eerst de eicel bereikt en binnen weet te dringen, is de winnaar!

Op weg naar de eicel

De zaadcellen bewegen zich na de ejaculatie gestaag voort op zoek naar de eicel die ondertussen is vrijgekomen uit de eierstok en werd opgevangen door de eileider. Maar… dan moeten ze zich wel richting de juiste eileider voortbewegen!  Sommige zaadcellen gaan voor de rechter, anderen voor de linker. Ondanks dat hun hoeveelheid serieus geslonken is in vergelijking met de hoeveelheid net na de ejaculatie – ze sterven, raken de weg kwijt of hebben de vagina weer verlaten – zijn er nog genoeg over om eventueel een bevruchting tot stand te laten komen. De eerste bereikt de eicel ongeveer drie kwartier na de geslachtsgemeenschap.

Bevruchting oftewel conceptie

Op het moment dat één van de zaadcellen met zijn kop het pantser van de eicel doorboort en binnendringt, spreken we van een bevruchting. Zijn staart valt direct af en de eicel wordt op haar beurt ontoegankelijk voor de andere zaadcellen. De kern van de zaadcel en de eicel smelten samen, waarbij het erfelijk materiaal van jou en je partner ook samensmelt.

Zwanger

In de tussentijd begint deze nieuw gevormde cel zich te delen en zet zijn reis verder richting de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies wat de wand van de baarmoeder omkleed is nu erg dik geworden. De cellen zetten zich daar ongeveer 5 tot 8 dagen na de ovulatie in vast, wat de innesteling wordt genoemd. Vanaf dit moment ben je echt zwanger en begint je lichaam met het produceren van het zwangerschapshormoon hCG.  De eerste zwangerschapssymptomen kunnen nu langzamerhand de kop op gaan steken.

Een conceptie leidt niet altijd tot een zwangerschap. Soms gaat er iets fout tijdens de innesteling. De bevruchte eicel wordt dan afgestoten en het lijkt dan alsof je je menstruatie krijgt, terwijl je eigenlijk een vroege miskraam doormaakt.

9 reacties op “De bevruchting (conceptie) – wanneer een zaadcel de eicel ontmoet”

 1. Andrea

  Hallo Muts,

  8 weken van 21 sept af halen komt neer op 10 juli. Nou dat klopt toch met wanneer jij ongi bent geworden.

  Ik weet niet hoe je cyclus is? Regelmatig en met hoeveel dagen?

  Officieel ben jij pas (GROFWEG) 2 weken na je ongi zwanger geraakt, omdat dan pas je eisprong plaats heeft gevonden.

  Als jij op 2 juni met hem sex hebt gehad, dat is 5 weken en 3 dagen voordat jij ongesteld werd op 11 juli, dan kun jij nooit op 21 sept 8 weken zwanger zijn.

  Ik heb nu te weinig informatie om te „kijken” of het zou kunnen dat jij misschien al veel langer zwanger bent dan dat je denkt.

  Heb je al een echo gehad of iets?

  Groetjes en succes.

 2. Sanne

  Hallo ik heb een vraagje, de laatste menstruatie was 27 sep 2015 begonnen, nu zou ik dit weekend eigelijk ongesteld moeten worden maar tot de dag van vandaag nog nix. Ben ik dan overtijd? Wanneer zou ik dan het beste een test kunnen doen? Mvg sanne

 3. Jantiena

  ik ben nu 12 weken en 6 dagen zwanger vandaag echo gehad was aan de pil en toch zwanger geraakt op welke datum ben ik ongeveer zwanger geraakt. Weet niet precies wie de vader is. Relatie met vriend laatste weekend van juli verbroken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *