bevruchting conceptie

De bevruchting (conceptie) – wanneer een zaadcel de eicel ontmoet

De bevruchting ook wel conceptie genoemd, is de ontmoeting tussen de mannelijke zaadcel en de vrouwelijke eicel. Deze twee cellen smelten samen tot één nieuwe cel die gedurende de tijd verandert van embryo naar foetus en uiteindelijk naar baby.

Race tegen de klok

Bij elke ejaculatie die je partner heeft, komen er miljoenen zaadcellen in jouw vagina terecht, terwijl jij elke maand maar één keer een eisprong hebt, waarbij in de meeste gevallen maar één eicel vrijkomt. De bevruchting kan dan ook enkel maar tot stand komen tijdens dit moment. Er wordt geschat dat een zaadcel ongeveer 3 dagen in leven kan blijven en in de meest optimale condities wel een dag of 6, terwijl de eicel maar een maximale levensduur heeft van 12 – 24 uur.  In ieder geval wordt het een grote race tegen de klok. Wie het eerst de eicel bereikt en binnen weet te dringen, is de winnaar!

Op weg naar de eicel

De zaadcellen bewegen zich na de ejaculatie gestaag voort op zoek naar de eicel die ondertussen is vrijgekomen uit de eierstok en werd opgevangen door de eileider. Maar… dan moeten ze zich wel richting de juiste eileider voortbewegen!  Sommige zaadcellen gaan voor de rechter, anderen voor de linker. Ondanks dat hun hoeveelheid serieus geslonken is in vergelijking met de hoeveelheid net na de ejaculatie – ze sterven, raken de weg kwijt of hebben de vagina weer verlaten – zijn er nog genoeg over om eventueel een bevruchting tot stand te laten komen. De eerste bereikt de eicel ongeveer drie kwartier na de geslachtsgemeenschap.

Bevruchting oftewel conceptie

Op het moment dat één van de zaadcellen met zijn kop het pantser van de eicel doorboort en binnendringt, spreken we van een bevruchting. Zijn staart valt direct af en de eicel wordt op haar beurt ontoegankelijk voor de andere zaadcellen. De kern van de zaadcel en de eicel smelten samen, waarbij het erfelijk materiaal van jou en je partner ook samensmelt.

Zwanger

In de tussentijd begint deze nieuw gevormde cel zich te delen en zet zijn reis verder richting de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies wat de wand van de baarmoeder omkleed is nu erg dik geworden. De cellen zetten zich daar ongeveer 5 tot 8 dagen na de ovulatie in vast, wat de innesteling wordt genoemd. Vanaf dit moment ben je echt zwanger en begint je lichaam met het produceren van het zwangerschapshormoon hCG.  De eerste zwangerschapssymptomen kunnen nu langzamerhand de kop op gaan steken.

Een conceptie leidt niet altijd tot een zwangerschap. Soms gaat er iets fout tijdens de innesteling. De bevruchte eicel wordt dan afgestoten en het lijkt dan alsof je je menstruatie krijgt, terwijl je eigenlijk een vroege miskraam doormaakt.

9 reacties op “De bevruchting (conceptie) – wanneer een zaadcel de eicel ontmoet”

 1. angel

  vandaag is mijn eisprong dus me meest vruchtbare dag wij hopen dat het lukt om zwanger te worden dus het word afwachten tot ik weer ongi moet worden en kan testen

 2. goededag
  mijn vraag is . ik heb de laatste 2 en een half maanden omgang gehad zonder condoom , maar krijg me menstruatie wel . en ik merk op dat ik de symptomen krijg van zwangerschap . en heb ook al 4 zwangerschapstest gedaan en het komt negatief . ik wil weten als het mogelijk is als ik zwanger ben ?

 3. laura

  Ik heb een vraag ik ben 2 weken geleden ongesteld geworden en heb afgelopen vrijdag sex gehad met mijn vriend zonder condoom en pil of dergelijke. We willen graag een 2e kleine 🙂 nu was mijn vraag hoe groot is de kans dat ik zwanger kan zijn? Het lijkt nu alsof ik lichte menstrutie pijn heb maar dit kan ook tussen mijn oren zitten.

  Ik hoor het graag 🙂

 4. Geertruid

  Hallo,
  Ik zit met een probleem. Ik heb op 3 juni seks gehad met mijn ex paar dagen daarna ongesteld geworden en rond 17 juni seks gehad met mij vriend. 2 weken daarna dacht ik weer ongesteld te zijn maar dat bleek inestellingbloed te zijn. Ik hebbtoen zwangerschapstest gedaan en bleek zwanger te zijn afgelopen maandag ben ik bij de verloslundige geweest voor de eerste echo en was de nu nog vastgestelde weken dat ik zwanger ben 8 weken en 1 dag precies er tussen in van de 2x dat ik seks heb gehad de embryo was 1,66 cm. Ik twijfel nu van wie ik zwanger ben. Terwel heel veel mensem zeggen van mij voormalige vriend. Mijn vraag aan jullie is wat denken jullie?

  1. muts

   Hey,

   Ja ik denk/hoop voor je dat het je voormailige vriend is. ik zit namelijk met hetzelfde probleem als jou

 5. muts

  Hallo,
  Ik zit met een probleem. Ik heb op 2 Juni sex gehad met een man. daarna 11 juli ongesteld geworden en daarna met mij toemallige vriend sex gehad. ik ben nu ruim 8 weken zwanger. Ik twijfel heel erg van wie. Mijn vraag is wat jullie denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *