eisprong

Eisprong – de meest gestelde vragen over de eisprong / ovulatie

De eisprong oftewel de ovulatie is de meest vruchtbare periode tijdens je menstruatiecyclus en is het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt in de eileider. Als de eicel is vrijgekomen, blijft deze nog ongeveer 24 uur in leven en tijdens dit moment vindt de conceptie plaats. Hieronder vindt je de meest gestelde vragen en antwoorden over de eisprong.

De eisprong oftewel ovulatie

Wanneer is de eisprong?

Normaal gesproken vind de eisprong zo’n 14 dagen voor de eerste dag van je menstruatie plaats. Er zijn verschillende manieren om de eisprong te berekenen (zie hieronder). Om handmatig de dag van je eisprong uit te rekenen, trek je het aantal dagen van de luteale fase af van de totale lengte van je cyclus. Bijvoorbeeld: Je menstruatiecyclus duurt gemiddeld 30 dagen en je luteale fase (zie volgende vraag) duurt 14 dagen. De eisprong vindt dan plaats op (30 – 14 = 16) dag 16 van je menstruatiecyclus.

Wat betekent de luteale fase?

De luteale fase is de periode waarin je baarmoeder zich klaarmaakt voor de eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Deze fase begint de dag na de ovulatie en eindigt op de laatste dag van de menstruatiecyclus, dus de dag voordat je ongesteld wordt. De duur van de luteale fase ligt ongeveer tussen de 10 à 16 dagen en is elke cyclus zowat even lang. De gemiddelde lengte van de luteale fase is bij een vrouw is 14 dagen. Natuurlijk kunnen de fasen in de menstruatiecyclus soms onregelmatig zijn bij sommige vrouwen of kunnen deze verstoord zijn door ziekte, stress of slechte voeding – dus alleen een berekening van de eisprong volstaat niet. Combineer dit in ieder geval met één of meerdere eisprong voorspellende methoden.

Wanneer zijn mijn vruchtbare dagen?

Je vruchtbare dagen – de periode dat geslachtsgemeenschap tot een bevruchting kan leiden – duurt ongeveer 7 dagen in totaal. Aangezien sperma ongeveer 5 dagen in je lichaam kan overleven, beginnen je vruchtbare dagen ongeveer een dag of 5-6 voor de eisprong en duren tot de dag erna. Je bent het meest vruchtbaar op de dag voor en de dag van de eisprong. Omdat de eicel maar ongeveer 24 uur leeft, moet de conceptie in dit tijdsbestek plaatsvinden.

Waardoor wordt de eisprong veroorzaakt?

Net voor de eisprong vind er een plotselinge verandering in de hormoonspiegel plaats: het luteïniserend hormoon stijgt enorm, waardoor we spreken van een LH piek. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de eisprong, want het zorgt ervoor dat het eitje rijpt en uiteindelijk loslaat van de eierstok. Ovulatietesten sporen de verhoogde concentratie van het luteïniserend hormoon op en laten je weten dat je ovulatie er aan komt.

Kan ik de eisprong voelen?

De eisprong kun je voelen, maar dit hoeft niet. Er zijn veel vrouwen die elke cyclus te kampen hebben met deze ovulatiepijn, maar er zijn nog meer vrouwen die hier helemaal niets van merken. Deze scherpe, stekende pijn links of rechts onder in de buik kun je net voor, tijdens of net na de ovulatie voelen en gewoonlijk houd deze pijn ongeveer een paar uur aan.

Hoe kan ik de eisprong voorspellen?

Het voorspellen van de eisprong is onontbeerlijk als je zwanger wilt worden. We sommen de vijf meest gebruikte methodes op: eisprong voorspellen met de ovulatie calculator, de temperatuurmethode, de cervixslijm methode, de baarmoedermond methode en ovulatietesten.

Ovulatie Calculator

Met de ovulatie calculator kun je het moment van de eisprong uitrekenen. Je vult de datum in van je laatste menstruatie en ook de lengte van je cyclus. De calculator berekent aan de hand van deze twee gegevens wanneer je de volgende eisprong verwacht. Deze methode is redelijk betrouwbaar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt.

Temperatuurmethode

De bedoeling van de temperatuurmethode is dat je elke morgen je basale lichaamstemperatuur opneemt en bijhoud. Op de dag voor de ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,5 graden. Deze temperatuursverhoging duurt tot de dag waarop je weer ongesteld wordt.

Cervixslijm methode

Door de veranderingen waar te nemen in je cervixslijm, kun je je vruchtbare dagen en de dag van je eisprong voorspellen. Voor de eisprong neemt de hoeveelheid cervixslijm toe en naarmate de eisprong dichterbij komt, wordt dit slijm doorzichtig en erg rekbaar.

Baarmoedermond methode

De baarmoedermond veranderd tijdens de cyclus onder invloed van het hormoon oestrogeen van positie en vorm. Tijdens de onvruchtbare periodes van de cyclus ligt deze laag in de schede, voelt hard aan en is gesloten. Tijdens de vruchtbare dagen ligt de baarmoedermond hoger, voelt zacht aan en is wat geopend. Zo kunnen de zaadcellen makkelijker hun weg voortzetten. Je moet elke dag even aan de baarmoedermond voelen om de veranderingen waar te nemen.

Ovulatietesten

Met behulp van ovulatietesten voorspel je met een grote precisie de meest vruchtbare dag van jouw cyclus. De ovulatietest spoort verhoogde concentraties van het hormoon op dat verantwoordelijk is voor de eisprong.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

4 reacties op “Eisprong – de meest gestelde vragen over de eisprong / ovulatie”

 1. ik ben onlangs zwanger geweest maar nu zit ik met een onregelmatige ciclus
  mijn eiersprong verspringt elke keer
  eerst moet ik 29 dagen wachten dan weer 34 dagen dan weer 26 dagen enzov
  maar mijn vraag is hoe kan ik er voor zorgen dat ik terug een regelmatige ciclus heb van 28/ 29 dagen ik moet zeggen dat dat al een jaar zo is dat is begonnen na mijn miskraam wat moet ik doen ik weet het niet ?

  1. Richtje

   Voor regelmatige cyclus is het een must dat je ook heel regelmatig , dwz heel vaak, het doet. Je lichaam zal zich daarop weer kunnen instellen. Dus.. zorg vooral dat je er plezier aan beleeft

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *