Eisprong of ovulatie: de meest vruchtbare dag

De eisprong is het moment waarop een rijpe eicel losgelaten wordt door de eierstok en opgevangen wordt door de eileider. Er rijzen heel wat vragen over de eisprong. Bijvoorbeeld: Wanneer is de eisprong? Hoe kun je de eisprong berekenen? Wat zijn de eisprong symptomen? Hieronder vind je het antwoord op al jouw vragen over de ovulatie.

Wat is eisprong of ovulatie?

De eisprong is het moment in de menstruatiecyclus waarop er een rijpe eicel uit de eierstok vrijkomt. Een eisprong is nodig als je zwanger wilt worden. De ovulatie wordt getriggerd door een plotselinge verandering in de hormoonspiegels: het luteïniserend hormoon stijgt plotseling waardoor er gesproken wordt over een LH piek. Het luteïniserend hormoon is verantwoordelijk voor de eisprong, want het zorgt ervoor dat het eitje rijpt en uiteindelijk loslaat van de eierstok.

Wanneer is de eisprong?

Men gaat er vanuit dat de dag van de eisprong bij elke vrouw ongeveer 14 dagen voor de menstruatie valt. Het maakt daarbij niet uit hoe lang de menstruatiecyclus is. Toch is dit slechts een gemiddelde. De ovulatie is zo’n 10 tot 16 dagen voor de eerste dag van de menstruatie. Dat wil zeggen dat (bijna) elke vrouw 10 tot 16 dagen na de ovulatie ongesteld wordt.

Hoe lang duurt een eisprong?

Er werd altijd gedacht dat de eisprong een soort van explosie was, maar dat klopt niet. Een eisprong duurt ongeveer 15 minuten vanaf het moment dat follikel barst en de eicel helemaal vrijkomt. Tijdens een gynaecologische operatie, de verwijdering van een baarmoeder, mocht de gyneacoloog per toeval de eisprong live aanschouwen en wist dit bijzondere moment ook op foto vast te leggen.

Misverstand

Het is een groot misverstand dat de ovulatie altijd op de 14e dag van de cyclus valt, zoals vrouwen onderling elkaar soms vertellen. Dit gaat alleen op bij een cyclus van 28 dagen. En dan nog is het slechts een gemiddelde, want zoals hierboven beschreven staat, valt de ovulatie meestal tussen de 10 en 16 dagen voor de menstruatie. Veel vrouwen hebben helemaal geen regelmatige cyclus van precies 28 dagen en dus ook geen ovulatie op die 14e dag. Mocht je een kortere cyclus hebben of een langere, dan zit je er helemaal naast.

Hou bij het zwanger worden altijd rekening met het feit dat de eisprong niet altijd stipt twee weken voor je menstruatie valt. Het zou heel vervelend zijn moest je hem missen.

Vruchtbaar

Je vruchtbare dagen zijn de dagen dat geslachtsgemeenschap tot een bevruchting kan leiden. Deze vruchtbare dagen duren ongeveer 4 dagen in totaal; 3 dagen voor de eisprong en een dag erna. Zaadcellen kunnen gemiddeld 2 tot 3 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Uitzonderlijk zelfs tot 7 dagen. Een eicel is ongeveer 12 – 24 uur na de ovulatie vruchtbaar. Daarom kun je zwanger worden als je een aantal dagen voor en net na de eisprong vrijt.

Eisprong voelen

Er zijn vrouwen die hun eisprong voelen. Ovulatiepijn is een scherpe, stekende pijn links of rechts onder in de buik. Dit is net voor, tijdens of net na je ovulatie merkbaar. Over het algemeen houdt de pijn een paar uurtjes aan. Soms gaat ovulatiepijn gepaard met een ovulatiebloeding; wat licht bloedverlies, bruinverlies of roze afscheiding.

Eisprong herkennen en berekenen op 6 manieren

Het is handig dat je weet wanneer je de vruchtbare dagen en je ovulatie verwacht als je zwanger wilt worden. Dit kun je op verschillende manieren te weten komen. Je kunt de eisprong uitrekenen met behulp van de ovulatie calculator, zelf de dag van de ovulatie uitrekenen (of je gebruikt een applicatie via je telefoon. Hou wel rekening met het feit dat deze manieren alleen een indicatie geven van je ovulatiedatum. Het is geen exacte wetenschap. Door de Billings ovulatiemethode toe te passen in combinatie met de baarmoedermond methode kun je ook te weten komen wanneer je vruchtbaar bent.

De ovulatiedatum uitrekenen of laten berekenen door de ovulatie calculator doe je beter niet als je een onregelmatige cyclus hebt. Waag je er niet aan als je zwanger wilt worden. Gelukkig kunnen vrouwen die onregelmatig ongesteld zijn er op een andere manier achter komen wanneer de eisprong ongeveer is, bijvoorbeeld door de ovulatie symptomen in de gaten de houden of door ovulatietesten te gebruiken.

1. Ovulatie calculator

De handigste manier om je eisprong te berekenen is met behulp van de ovulatie calculator. Dat is een rekentool die aan de hand van je eerste dag van je laatste menstruatie en de lengte van je cyclus een berekening maakt. De uitkomst geeft je een indicatie van de vruchtbare dagen en de ovulatie.

Eisprong berekenen met de ovulatie calculator

2. Zelf uitrekenen

Natuurlijk kun je ook zelf je eisprong berekenen. Daar hoef je geen rekenwonder voor te zijn. Dit doe je door 14 dagen van de lengte van je cyclus af te trekken. Bijvoorbeeld: je menstruatiecyclus duurt gemiddeld 30 dagen. De eisprong valt dan ongeveer op (30 – 14 = 16) dag 16 van je menstruatiecyclus.

Als je de lengte van jouw luteale fase weet (aantal dagen tussen de eisprong en menstruatie) kun je nog beter voorspellen wanneer jouw meest vruchtbare dag is en je de meeste kans hebt om zwanger te raken.

 • Luteale fase belangrijk bij eisprong berekenen

  De luteale fase is de periode waarin je baarmoeder zich klaarmaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Deze fase begint de dag na de ovulatie en eindigt op de laatste dag van de menstruatiecyclus, de dag voordat je ongesteld wordt. Je kunt nog beter uitrekenen wanneer de ovulatie komt als je weet hoe lang jouw luteale fase duurt.

 • Luteale fase uitrekenen

  De lengte van de luteale fase ligt bij de meeste vrouwen ongeveer tussen de 10 à 16 dagen en is elke cyclus zowat even lang. De gemiddelde lengte van de luteale fase is bij een vrouw is 14 dagen. Daar komen die bekende 14 dagen vandaan, want een vrouw krijgt haar menstruatie ongeveer 14 dagen na de ovulatie.

 • Eisprong berekenen aan de hand van de luteale fase

  Je kunt als volgt de eisprong berekenen: cycluslengte – luteale fase = vermoedelijke dag van de ovulatie. Deze berekening is een pak nauwkeuriger dan de berekening met de ovulatiecalculator. De ovulatie calculator gaat er standaard vanuit dat de luteale fase bij iedereen gelijk is, namelijk 14 dagen, terwijl dit niet meer dan een gemiddelde is.

3. Temperatuurmethode

De bedoeling van de temperatuurmethode is dat je elke morgen je basale lichaamstemperatuur opneemt en bijhoud. Een dag na de ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,5 graden. Deze temperatuursverhoging duurt tot de dag waarop je weer ongesteld wordt.

4. Cervixslijm methode toepassen

Door de veranderingen waar te nemen in je cervixslijm, kun je je vruchtbare dagen en de dag van je eisprong voorspellen. Voor de eisprong neemt de hoeveelheid cervixslijm toe en naarmate de eisprong dichterbij komt, wordt dit slijm doorzichtig en erg rekbaar.

5. Baarmoedermond methode toepassen

De baarmoedermond veranderd tijdens de cyclus onder invloed van het hormoon oestrogeen van positie en vorm. Tijdens de onvruchtbare periodes van de cyclus ligt deze laag in de schede, voelt hard aan en is gesloten. Tijdens de vruchtbare dagen ligt de baarmoedermond hoger, voelt zacht aan en is wat geopend. Zo kunnen de zaadcellen makkelijker hun weg voortzetten. Je moet elke dag even aan de baarmoedermond voelen om de veranderingen waar te nemen.

6. Ovulatietesten gebruiken

Met behulp van ovulatietesten voorspel je met een grote precisie de meest vruchtbare dag van je cyclus. De ovulatietest spoort in de urine verhoogde concentraties van het hormoon op dat verantwoordelijk is voor de eisprong.

Kun je zwanger raken na de eisprong?

Vrouwen die graag een baby willen, worden geadviseerd om voor de ovulatie te vrijen. Zo is er een groere kans op een bevruchting, want de zaadcellen wachten als het ware op de vrijkomende eicel. Maar dit betekent in geen enkel geval dat je niet zwanger kunt worden pas na de ovulatie vrijt. Aangezien de eicel pas tussen de twaalf en vierentwintig uur sterft, is de kans aanwezig dat één van je partners zaadcellen de eicel alsnog kan bevruchten van een vrijpartij vlak na de eisprong. Hou er wel rekening mee dat naarmate de uren na de eisprong verstrijken je zwangerschapskansen enorm afnemen.

You may also like...

7 reacties

 1. linda lara schreef:

  ik ben onlangs zwanger geweest maar nu zit ik met een onregelmatige ciclus
  mijn eiersprong verspringt elke keer
  eerst moet ik 29 dagen wachten dan weer 34 dagen dan weer 26 dagen enzov
  maar mijn vraag is hoe kan ik er voor zorgen dat ik terug een regelmatige ciclus heb van 28/ 29 dagen ik moet zeggen dat dat al een jaar zo is dat is begonnen na mijn miskraam wat moet ik doen ik weet het niet ?

  • Richtje schreef:

   Voor regelmatige cyclus is het een must dat je ook heel regelmatig , dwz heel vaak, het doet. Je lichaam zal zich daarop weer kunnen instellen. Dus.. zorg vooral dat je er plezier aan beleeft

 2. Avalanche schreef:

  Goedemorgen, ik heb een vraag over mijn vruchtbaarheid. Wij zijn samen al erg lang bezig om zwanger te worden maar het lukt niet. Mijn cyclus loopt dan ook erg uiteen van 23 tot 29 dagen. De laatste maanden gebruik ik ClearBlue ovulatie testen. Nu is het zo dat ik de afgelopen 3 dagen een erg rare uitslag kreeg. Eergisteren was de uitslag een 0; lage vruchtbaarheid. Gisteren opnieuw getest en toen was de uitslag ineens piekvruchtbaarheid. Terwijl er volgens de ovulatietesten eigenlijk 2 dagen ”hoge vruchtbaarheid” aan vooraf moeten gaan. Erg raar, maar oke. Wij seks gehad. Vervolgens test ik vandaag krijg ik weer een 0; lage vruchtbaarheid? Ik snap er helemaal niets meer van. Wij raken een beetje gefrustreerd en teleurgesteld, het duurt allemaal wel erg lang. Heeft u enig idee hoe dit kan? Ik leef erg gezond, rook en drink niet en daarbij gebruik ik al heel lang foliumzuur. Wel gebruik ik epilepsie medicijnen maar dit is lamotrigine in de laatste dosis (150 miligram) om het risico zoveel mogelijk te verkleinen. Ik hoor graag of dit vaker voorkomt en of er iets is wat we kunnen doen om de situatie te helpen. Alvast bedankt.

 3. An schreef:

  Hoi ik heb een klein vraagje ik ben eind mei gestopt met de pil, gewoon de laatste van de strip genome, menstruatie gehad en daarna niet meer gestart. 2weken later kreeg ik ineens een 4 tal dage licht bloedverlies.. is dit normaal of zijn er nog die dit ook hadden?

 4. elisa schreef:

  Hallo , Ik heb al 2 weekjes last van mijn buik links onder en ik vroeg me af wat dit kan zijn , Lijn eileiders zijn ook een beetje opgezwollen ! Kan iemand me helpen ? Ik ben 15 jaar

 5. i schreef:

  je kan nooit 3 dagen voor je mestruatie zwanger raken.

 6. Elisa schreef:

  er staat dat de temperatuur een dag VOOR de ovulatie een beetje stijgt. Ik denk dat dat een typefout is want overal online staat verder dat dit net NA de ovulatie gebeurt. Verder vind ik deze info wel goed, en bevestigt het mijn vermoedens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *