innesteling innestelingsbloeding

Alles over de innesteling en de innestelingsbloeding

Wanneer één van de spermatozoïden van je partner erin geslaagd is om jouw eicel te bevruchten, is het moment waarop je theoretisch gezien zwanger bent! Maar wist je dat in werkelijkheid de zwangerschap dan nog niet helemaal begonnen is? Je bent pas écht zwanger wanneer de bevruchte eicel een plaatsje heeft gevonden in de wand van de baarmoeder die zich ondertussen goed heeft voorbereid op de komst van de eicel; deze belangrijke etappe noemen we de innesteling.

Wanneer is de innesteling?

Niet lang na de bevruchting van de eicel in de eileider, begint deze zich te delen. Door middel van trilhaartjes die aan de wanden van de eileider vastzitten, verplaatsen de nieuw gevormde cellen zich zich door de eileider richting de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies wat de wand van de baarmoeder omkleed, is nu erg dik geworden, zodat er een optimale omgeving is om de nieuwe cellen een goed plekje te geven om verder te groeien. Eenmaal aangekomen in de baarmoeder, beginnen de cellen zich daar in te nestelen, zo’n 5 tot 8 dagen na de ovulatie.

Alles over de innesteling► Ondanks dat er een bevruchting tot stand is gekomen, is een innesteling niet altijd een vaststaand feit. Er kan in deze fase nog altijd iets mislopen, waardoor de bevruchtte eicel zich niet innestelt en afgestoten wordt; dit heet een vroege miskraam.

Symptomen innesteling

Behalve de innestelingsbloeding zijn er verder niet zo heel veel innestelingsymptomen. Toch zijn er vrouwen die de innesteling voelen. Deze vrouwen hebben het over krampjes ter hoogte van de baarmoeder. Een dip in de basale lichaamstemperatuur werd frequenter gemeld.

Innestelingsbloeding

Het kan wel eens gebeuren dat er tijdens de innesteling een klein bloedvaatje geraakt wordt. Daardoor kun je wat bloed verliezen. Dit bloedverlies wordt ook de innestelingsbloeding genoemd. Zo’n bloeding komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Het gebeurt dus vaker niet dan wel. Een innestelingsbloeding is één van de eerste zwangerschapsverschijnselen en wordt soms wel eens verward met een menstruatie, omdat deze bloeding vaak rond deze periode plaatsvind.

Hoeveel innestelingsbloed

Het is best lastig te vertellen hoeveel bloedverlies een innestelingsbloeding geeft, want bij de ene vrouw is dit wat meer als bij de andere. Je kunt het in ieder geval niet echt vergelijken met een menstruatie, want het duurt niet zo lang en het bloedverlies is een stuk minder; variërend van een paar druppels tot een enkele inlegkruisjes vol. Maar meer dan dat zal het niet zijn. De kleur van het bloed verschilt ook van vrouw tot vrouw. Sommigen verliezen wat helderrood bloed of oud, bruin bloed terwijl anderen enkel wat roze of paarsachtig slijm verliezen. Als er al een innestelingsbloeding optreedt, is de duur en de kleur dus bij iedereen verschillend.

Je bent zwanger

Wanneer de innesteling heeft plaatsgevonden, begint je lichaam met het aanmaken van het hormoon HCG oftewel het zwangerschapshormoon. Je bent nu dan ook echt zwanger, maar op dat moment weet je dat zelf nog niet. Je moet ongeveer nog een week geduld opbrengen om een zwangerschapstest te kunnen doen. Ben je wat minder geduldig van aard, dan kun je met een vroege zwangerschapstest al een aantal dagen eerder testen.

Ben jij al eens zwanger geweest en heb je een innestelingsbloeding gehad? Hoeveel bloedverlies had jij en hoe zag het eruit? Of denk je dat je een innestelingsbloeding hebt? Vertel er meer over in de reacties!

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

126 reacties op “Alles over de innesteling en de innestelingsbloeding”

  1. Pingback: Oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

  2. Samantha

    Je kan gewoon ongesteld worden tijdens je zwangerschap! Het is dan wel niet de normaalste manier, maar mijn tante wist na 7 maand (dus gewoon elke maand ongesteld) dat ze dus ook al 7 maand zwanger was.. & nee ze had geen buik en voelde ook niks. Heel gek maar het kan wel!

  3. sandy

    Hallo ik had normaal vorige week vrijdag ongesteld moeten worden ma vorige week woensdag heb ik een klein beetje bloed verloren eerst roze en daarna helderrood en toen bruin zondag was alles weg zou dit innesteling geweest zijn ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *