Alles over de innesteling en de innestelingsbloeding

innesteling innestelingsbloeding

Wanneer één van de spermatozoïden van je partner erin geslaagd is om jouw eicel te bevruchten, is het moment waarop je theoretisch gezien zwanger bent! Maar wist je dat in werkelijkheid de zwangerschap dan nog niet helemaal begonnen is? Je bent pas écht zwanger wanneer de bevruchte eicel een plaatsje heeft gevonden in de wand van de baarmoeder die zich ondertussen goed heeft voorbereid op de komst van de eicel; deze belangrijke etappe noemen we de innesteling.

Wanneer is de innesteling?

Niet lang na de bevruchting van de eicel in de eileider, begint deze zich te delen. Door middel van trilhaartjes die aan de wanden van de eileider vastzitten, verplaatsen de nieuw gevormde cellen zich zich door de eileider richting de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies wat de wand van de baarmoeder omkleed, is nu erg dik geworden, zodat er een optimale omgeving is om de nieuwe cellen een goed plekje te geven om verder te groeien. Eenmaal aangekomen in de baarmoeder, beginnen de cellen zich daar in te nestelen, zo’n 5 tot 8 dagen na de ovulatie.

Alles over de innesteling► Ondanks dat er een bevruchting tot stand is gekomen, is een innesteling niet altijd een vaststaand feit. Er kan in deze fase nog altijd iets mislopen, waardoor de bevruchtte eicel zich niet innestelt en afgestoten wordt; dit heet een vroege miskraam.

Symptomen innesteling

Behalve de innestelingsbloeding zijn er verder niet zo heel veel innestelingsymptomen. Toch zijn er vrouwen die de innesteling voelen. Deze vrouwen hebben het over krampjes ter hoogte van de baarmoeder. Een dip in de basale lichaamstemperatuur werd frequenter gemeld.

Innestelingsbloeding

Het kan wel eens gebeuren dat er tijdens de innesteling een klein bloedvaatje geraakt wordt. Daardoor kun je wat bloed verliezen. Dit bloedverlies wordt ook de innestelingsbloeding genoemd. Zo’n bloeding komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Het gebeurt dus vaker niet dan wel. Een innestelingsbloeding is één van de eerste zwangerschapsverschijnselen en wordt soms wel eens verward met een menstruatie, omdat deze bloeding vaak rond deze periode plaatsvind.

Hoeveel innestelingsbloed

Het is best lastig te vertellen hoeveel bloedverlies een innestelingsbloeding geeft, want bij de ene vrouw is dit wat meer als bij de andere. Je kunt het in ieder geval niet echt vergelijken met een menstruatie, want het duurt niet zo lang en het bloedverlies is een stuk minder; variërend van een paar druppels tot een enkele inlegkruisjes vol. Maar meer dan dat zal het niet zijn. De kleur van het bloed verschilt ook van vrouw tot vrouw. Sommigen verliezen wat helderrood bloed of oud, bruin bloed terwijl anderen enkel wat roze of paarsachtig slijm verliezen. Als er al een innestelingsbloeding optreedt, is de duur en de kleur dus bij iedereen verschillend.

Je bent zwanger

Wanneer de innesteling heeft plaatsgevonden, begint je lichaam met het aanmaken van het hormoon HCG oftewel het zwangerschapshormoon. Je bent nu dan ook echt zwanger, maar op dat moment weet je dat zelf nog niet. Je moet ongeveer nog een week geduld opbrengen om een zwangerschapstest te kunnen doen. Ben je wat minder geduldig van aard, dan kun je met een vroege zwangerschapstest al een aantal dagen eerder testen.

Ben jij al eens zwanger geweest en heb je een innestelingsbloeding gehad? Hoeveel bloedverlies had jij en hoe zag het eruit? Of denk je dat je een innestelingsbloeding hebt? Vertel er meer over in de reacties!

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

124 reacties

 1. geertje schreef:

  hallo
  ik had 7 8 en 9 april eisprong
  en dag ernaa was ik misselijk tot nuu toeen steeds plopjes in mn buik bewegingen en steeds hoge tempratuur vanaf de innesteling kan ik zwanger zijn mn ong datum is 24 april
  mvg geertje

 2. Ilayda schreef:

  Ja kan niet zwanger zijn wacht maar eerst een tijdje af tot je misschien wel ongesteld moet worden ik heb namelijk het zelfde als jou am ander zou ik naar de huisart gaan

 3. Angela schreef:

  Hallo

  Ik heb even een vraagje!

  3 weken geleden kwam ik achter dat ik 4x mijn pil was vergeten daar voor wel sex gehad met mijn vriend ik kwam er achter dat ik 4x mijn pil was vergeten wat ongesteld werd en ben dus de zelfde dag weer gewoon aan de pil gegaan! maar nu heb ik al bijna meer dan een week heel licht bloed op mijn papier alleen met afvegen! Kan ik toch zwanger zijn?

  Alvast bedankt voor een reactie!
  Gr.Angela

 4. Nil schreef:

  hallo,

  iemand die het weet?. Wij zijn al ong jaar bezig voor een kind. meestal heb ik een cyclus van ong 35 dgn. vorige maand april had ik een cylus van 31 dagen. en nu in maand mei ben ik al boven 37 dagen. testjes gedaan negatief:(. gisteren in de middag had ik een beetje bloed en daarna is gelijk opgehouden. En nu heb ik alleen bruine afscheiding gekregen op mijn inlegkruis..

 5. angela schreef:

  Hallo,

  Wie kan mij helpen? Wij zijn vanaf september 2011 bezig om een 2e kindje te krijgen. Nu heb ik een onregelmatige cyclus. Nu is/was mijn eisprong gisteren 9 mei en vandaag 10 mei. Nu heb ik afgelopen zaterdag gevreeen met mijn vriend, dinsdag en woensdag. Nu heb ik vandaag een heel klein beetje bloedverlies. Kan dit de innesteling zijn? Wie kan mij helpen? Ben nu erg onzeker of dit nu de innesteling of menstruatie is.

  Groetjes Angela

  • Nonma schreef:

   Hi,

   je kunt met je eisprong ook een beetje rood/bruinverlies hebben… je eisprong en een innesteling kunnen nooit samenvallen, dus als je 100% zeker weet dat je eisprong was op 9 en 10 mei, en je hebt op die dagen wat rood verlies gehad, kun je er van uitgaan dat dit gewoon je eisprong was… als je niet zeker bent of dat je eisprong was, en je ei kan ook een week eerder zijn geweest, dan zou het een innesteling kunnen zijn. Maar nooit allebei tegelijk…

   • sabina schreef:

    Hoi nonma,ik heb denk ik het zelfde heb ,of heb gehad ik had gisteren een lichte buikpijn aan de linkerkant van mijn buik,en ook de rechterkant van mijn buik en vandaag had ik zelfs een licht rood/ bruin slijm nu denk ik dat morgen mijn ovulatie cq,eisprong mijn laatste menstruatie was 16-05-2012 Wat denk jij ?groetjes sabina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *