vitamines vruchtbaarheid man

De juiste voeding geeft zijn vruchtbaarheid een boost

Nu je graag een baby wilt, zou je eigenlijk je eetgewoontes eens onder de loep moeten nemen. Het eten van gezond en vitaminerijk voedsel heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. En gezond eten is uiteraard ook een must wanneer je eenmaal zwanger bent. Als jij eenmaal bewuster eet, zou je partner dat ook kunnen doen, want voor de man is het net zo belangrijk dat hij voldoende vitaminen binnenkrijgt. Een gebrek aan bepaalde vitaminen heeft invloed op zijn zwemmers en kan misschien zelfs wel één van de oorzaken zijn waarom zwanger worden maar niet lukt. Sommige vitamines en mineralen staan in voor de productie en ontwikkeling van de spermatozoïden. Welke dat zijn en in welke voedingsmiddelen deze voorkomen, bespreken we hieronder.

In ongeveer 30 % van de gevallen heeft de man een probleem met zijn vruchtbaarheid, waardoor zwanger worden niet lukt. Een gebrek aan essentiele vitamines kan daarvan een oorzaak zijn.

Vitamine C

Vitamine C bevordert de beweeglijkheid van de zaadcellen en verminderd tevens het aantal abnormale zaadcellen. Een groot glas verse sinaasappelsap van 200 ml bevat ongeveer 109 mg Vitamine C en dit is al ruim boven de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 70 mg. Vitamine C zit niet alleen in sinaasappels, maar ook in ander (citrus)fruit, paprika’s, tomaten, bieslook en aardappelen. Wie rookt, heeft extra behoefte aan vitamine C. Dat komt omdat roken de vitamine C in het lichaam afbreekt. Rokers verhogen beter de dagelijkse inname; minimaal 125 mg.

Zink

Zink is nodig bij de ontwikkeling van het buitenste membraam en de staart van de spermatozoïden. Zonder zink kunnen ze zich niet voldoende ontwikkelen en zijn ze niet krachtig en beweeglijk genoeg om de reis door de baarmoeder te maken. Het sperma kan ook gaan samenklonteren door een tekort aan zink; ze kunnen zich dan niet voortbewegen. Een te lage zink waarde kan ook de reden zijn van chromosonale defecten aan de zaadcellen, wat een miskraam als gevolg kan hebben. Om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 11 miligram te komen zijn oesters, kalfslever, yoghurt, kalkoen, groene bonen, scampi’s, havermout, amandelen, pompoen- en zonnebloempitten, pure chocolade, rood vlees, kaas en eieren goede bronnen van zink.

Foliumzuur

Studies wijzen uit dat mannen met lage foliumzuur waarden – hetzelfde foliumzuur, oftewel vitamine B11, welke vrouwen nodig hebben om het risico op een open ruggentje of hazenlip bij de baby te verminderen – problemen ondervinden met de spermaproductie. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 400-500  microgram foliumzuur kan gehaald worden uit ontbijtgranen, groene groenten, advocados, kikkererwten, brood, vlees en zuivel.

Een nederlandse studie uitgevoerd bij vruchtbare en verminderd vruchtbare mannen heeft uitgewezen dat de verminderd vruchtbare mannen die zowel extra zink en foliumzuur innamen, een verhoging van 74% van hun aantal zaadcellen telden. Ook de groep vruchtbare mannen hadden baat bij de inname van zink en foliumzuur.

Selenium

Selenium speelt een essentiele rol bij de vorming van gezond sperma. Een gebrek aan selenium is één van de veroorzakers van schade aan het DNA van de zaadcellen.  Selenium is ook nodig voor de testosteron (mannelijk geslachtshormoon) productie. Voor mannen met een kinderwens is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid selenium ongeveer 10 mg. Selenium is onder andere te vinden in paranoten, (orgaan)vlees, granen, uien, spruitjes, broccoli, fruit en vis. De opname ervan verbetert in combinatie met vitamines van de B-groep. Let op: als het lichaam te veel selenium binnen krijgt, kan dat nefaste gevolgen hebben voor de algehele gezondheid.

Vitamine E

Verschillende studies hebben uitgewezen dat vitamine E in combinatie met selenium de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert en zelfs het aantal zou kunnen verhogen. Dit geldt voornamelijk voor mannen die al te weinig zaadcellen hebben. Vitamine E is aanwezig in mais- en zonnebloemolie, vette vissoorten, amandelen en noten. 15 milligram per dag volstaat om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen.

Voedingssupplementen

Zoals je ziet, is voor hem erg belangrijk om voedingswaren rijk aan deze vitamines te nuttigen om zijn vruchtbaarheid een boost te geven. Om zeker te zijn van voldoende inname, zou hij een voedingssupplement zoals een multivitamine kunnen innemen. Zeker als jullie al wat langer bezig zijn met zwanger worden, is dit geen gek idee.

★ Onze tip: Axium Multivitaminen Extra Man, speciaal samengesteld voor de man. Deze multivitamine bevat sowieso alle elementen die hierboven besproken zijn.

En tenslotte, één of meerdere van deze sperma killers zou ook wel eens de reden zou kunnen zijn waarom een zwangerschap uitblijft.

3 reacties op “De juiste voeding geeft zijn vruchtbaarheid een boost”

  1. Ey ik ben mies van 23 jaar ik ben al 1j en 7maand gtrouw en bij mij lukt ni om zwager te word ik krijg 2keer in 1 maand mijn regels

  2. Olaf

    Ik mis trouwens de Arginine in het verhaal. Zelf maak ik gebruik nu van de Maaltijdshake eiwitrijk van Kruidvat als ook de Erwten proteïne van de Tuinen.
    Gisteren heb ik ook Amino 1500-pillen gekocht bij de Tuinen. Daarnaast eet ik ook divers fruit iedere dag, vlees en vis, soms noten. Dit kan weliswaar wel variëren. Daarnaast drink ik ook veel water door de dag heen.
    Hebben jullie nog tips anders om mijn hoeveelheid sperma te vergroten/verhogen? Daarnaast zou ik ook mijn lustgevoel willen verhogen. Hebben jullie hiervoor nog tips?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *