Symptomen miskraam: hoe kan ik een miskraam herkennen

Het risico dat een aanstaande mama een miskraam krijgt is groot. Ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt voor de twaalfde zwangerschapsweek en dit aantal is zeker aan de lage kant. Veel prille zwangerschappen eindigen al voordat de vrouw überhaupt weet dat ze zwanger is. Deze hele vroege miskraam wordt dan als menstruatie aangezien en daarom liggen de reële miskraam cijfers nog veel hoger. Hoe kun je nu een miskraam herkennen? Wat zijn de miskraam symptomen en voortekenen?

Wat is een miskraam

Een miskraam of spontane abortus is het verlies van een vruchtje dat niet-levensvatbaar is. Een miskraam tot de vierde zwangerschapsmaand wordt ook wel een vroege miskraam genoemd. Van een zeer vroege miskraam is meestal sprake bij het verlies van het vruchtje in de eerste weken van de zwangerschap.

Een van de eerste voortekenen is vaginaal bloedverlies. Bij bloedverlies is er sprake van een dreigende miskraam. In de helft van de gevallen leidt het werkelijk tot een miskraam. In de andere gevallen heeft bloedverlies tijdens de zwangerschap een onschuldige oorzaak.

Na de vierde maand van de zwangerschap maar voor de levensvatbare periode van 24 weken spreken we van een late miskraam. Zo’n late miskraam komt veel minder vaak voor dan een vroege miskraam.

Kans op een miskraam

Naar schatting krijgt een kwart van alle vrouwen ooit te maken met een miskraam. Jaarlijks zijn dat ongeveer 20.000 vrouwen.

Leeftijd
De kans op een miskraam is onder andere afhankelijk van de leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe minder kans is dat je zwangerschap abrupt eindigt in een miskraam.

  • Onder 35 jaar: 1 op 10
  • Tussen 35 en 40 jaar: 1 op 5
  • Tussen 40 en 45 jaar: 1 op 3
  • Vanaf 45 jaar: 1 op 2

Schadelijke stoffen
Ook roken verhoogt de kans op het krijgen van een miskraam. Net zoals alcoholgebruik, drugs en het gebruik van sommige medicijnen. Bekijk eens of je niet in aanraking komt met schadelijke stoffen op je werk, die via inademen of je huid het lichaam binnenkomen en via de bloedbaan bij je kindje terecht komen. Blootstelling aan zulke schadelijke stoffen is helemaal niet goed voor jou en je baby en het kan naast allerlei andere complicaties ook een miskraam veroorzaken. Van zodra je werkgever weet dat je zwanger bent, mag je alleen nog werkzaamheden doen waarbij er geen gevaar is voor jezelf en je baby.

Oorzaak van een miskraam

De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd te wijten aan een probleem met de aanleg. Het gaat dan meestal om een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde, het groeit niet verder en je lichaam stoot het vruchtje af.

Bij een zwangerschap zit er in je baarmoeder een vruchtzakje met daarin een embryo. Het embryo ontwikkelt zich tot een baby. Bij een miskraam is het vaak zo dat er alleen een vruchtzakje is ontstaan, maar zonder embryo. Soms is er wel een embryo, maar komt dit niet verder tot ontwikkeling door een foutje in de aanleg.

Een andere mogelijkheid is dat het embryo zich wel gewoon goed ontwikkelt maar dat het hartje er op een gegeven moment mee stopt. Als er geen hartactie meer is, is je kindje niet levensvatbaar meer. De miskraam komt in de meeste gevallen spontaan af.

In plaats van de natuur zijn gang te laten gaan, kiezen sommige vrouwen liever voor een curretage als ze tijdens een echo ontdekken dat het hartje van hun baby gestopt is met kloppen. Het idee om met een niet-levensvatbare vrucht in de buik rond te lopen en te moeten wachten op een spontane afstoting, vinden veel vrouwen een verschrikkelijk idee. De meeste vrouwen willen ook zo snel mogelijk opnieuw zwanger worden na een miskraam.

Een eerste miskraam is vaak domme pech. Er wordt verder ook niet onderzocht waarom het is misgegaan. Dat gebeurt vaak pas bij herhaalde miskramen. Onderzoek levert trouwens ook bijna nooit een echte verklaring op waarom het is misgegaan.

Symptomen miskraam

Wanneer er een miskraam op komst is, geeft je lichaam meestal een aantal alarmsignalen af. Dit zijn de miskraam symptomen. Je kunt een miskraam als volgt herkennen:

Bloedverlies

Bloedverlies is meestal het moment waarop de alarmbellen gaan rinkelen. Toch hoeft dit niet direct te betekenen dat het fout gaat. Soms gaat het om een onschuldig bloedvaatje dat gesprongen is tijdens de geslachtsgemeenschap, om een afwijking aan de baarmoedermond, bloedverlies dat van de placenta komt, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of bloedverlies om een andere onverklaarbare reden. Bespreek bloedverlies tijdens de zwangerschap altijd met de verloskundige of huisarts, zodat de oorzaak ervan achterhaald kan worden. Wanneer blijkt dat het bloedverlies te wijten valt aan een miskraam, dan komt deze meestal binnen een paar dagen op gang. Bij sommige vrouwen duurt het wat langer: pas een na week of zelfs enkele weken. Het bloedverlies neemt bij een miskraam toe in combinatie met menstruatiepijn, buikkrampen en/of pijn in de rug. Ook komen er stolsels en klonten mee.

Een afname van de zwangerschapsverschijnselen

Door de invloed van het hCG hormoon hebben veel vrouwen last van een of meerdere typische zwangerschapsverschijnselen zoals zere borsten, misselijkheid, vaker plassen en vermoeidheid. Deze verschijnselen kunnen minder worden als er een miskraam op komst is, omdat de concentratie van het zwangerschapshormoon daalt. Let wel: aan het einde van het eerste trimester worden deze eerste zwangerschapsverschijnselen wat minder en dat heeft niets met een miskraam te maken.

Weeën en vruchtwaterverlies

Bij een late miskraam kun je plotseling ineens veel bloed verliezen, weeën krijgen en de vruchtvliezen kunnen zelfs breken, waardoor je vruchtwater verliest. Ga in dit geval direct naar het ziekenhuis.

Een miskraam zonder symptomen?

Een miskraam zonder symptomen, is dat mogelijk? Helaas weten sommige aanstaande mama’s niet dat er iets flink mis is. Het is dus goed mogelijk om niets te merken van een miskraam. De typische symptomen van een miskraam, zoals bloedverlies en pijn blijven uit. Vaak wordt tijdens de eerste echografie pas duidelijk dat het hartje van het embryo niet klopt. Dit noemt men een missed abortion. Je kunt dan wachten tot de uitdrijving van het embryo (of foetus) spontaan op gang komt of de miskraam opwekken: je kunt kiezen voor medicijnen of voor een kleine medische ingreep, een curettage waarbij de baarmoeder met behulp van een dun slangetje leeggezogen wordt.

You may also like...

1 reactie

  1. Julie schreef:

    Wat als je HCG bij de eerste bloedafname 48 was en bij de tweede bloedafname 3 dagen later 50. Eindigt dit zonder twijfel in een miskraam? Uiteindelijk is het hormoon noch gedaald noch verhoogd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *