symptomen miskraam

Symptomen miskraam: hoe herken ik een miskraam

Het risico dat een aanstaande mama een miskraam krijgt is groot. Ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt voor de twaalfde zwangerschapsweek en dit aantal is zeker aan de lage kant. Veel prille zwangerschappen eindigen al voordat de vrouw überhaupt weet dat ze zwanger is. Deze hele vroege miskraam, oftewel missed abortion wordt dan als menstruatie aangezien en daarom liggen de reële miskraam cijfers veel hoger. Maar hoe kun je nu een miskraam herkennen? En wat zijn de miskraam symptomen?

Symptomen miskraam

Wanneer er een miskraam op komst is, geeft je lichaam meestal een aantal alarmsignalen af. Dit zijn de miskraam symptomen. Je kunt een miskraam als volgt herkennen:

Bloedverlies

Bloedverlies is meestal het moment waarop de alarmbellen gaan rinkelen. Toch hoeft dit niet direct te betekenen dat het fout gaat. Soms gaat het om een onschuldig bloedvaatje dat gesprongen is tijdens de geslachtsgemeenschap, om een afwijking aan de baarmoedermond, bloedverlies dat van de placenta komt, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of bloedverlies om een andere onverklaarbare reden. Bespreek bloedverlies tijdens de zwangerschap altijd met de verloskundige of huisarts, zodat de oorzaak ervan achterhaald kan worden. Wanneer blijkt dat het bloedverlies te wijten valt aan een miskraam, dan komt deze meestal binnen een paar dagen op gang. Bij sommige vrouwen duurt het wat langer: pas een na week of zelfs enkele weken. Het bloedverlies neemt bij een miskraam toe in combinatie met menstruatiepijn, buikkrampen en/of pijn in de rug. Ook komen er stolsels en klonten mee.

Een afname van de zwangerschapsverschijnselen

Onder invloed van het zwangerschapshormoon hCG hebben veel vrouwen last van een of meerdere typische zwangerschapsverschijnselen zoals zere borsten, misselijkheid, vaker plassen en vermoeidheid. Deze verschijnselen kunnen minder worden als er een miskraam op komst is, omdat de concentratie van het zwangerschapshormoon daalt. Let wel: aan het einde van het eerste trimester worden deze eerste zwangerschapsverschijnselen wat minder en dat heeft niets met een miskraam te maken.

Weeën en vruchtwaterverlies

Bij een late miskraam kun je plotseling ineens veel bloed verliezen, weeën krijgen en de vruchtvliezen kunnen zelfs breken, waardoor je vruchtwater verliest. Ga in dit geval direct naar het ziekenhuis.

Een miskraam zonder symptomen?

Een miskraam zonder symptomen, is dat mogelijk? Helaas weten sommige aanstaande mama’s niet dat er iets flink mis is. Het is dus goed mogelijk om niets te merken van een miskraam. De typische symptomen van een miskraam, zoals bloedverlies en pijn blijven uit. Vaak wordt tijdens de eerste echografie pas duidelijk dat het hartje van het embryo niet klopt. Dit noemt men een missed abortion. Je kunt dan wachten tot de uitdrijving van het embryo (of foetus) spontaan op gang komt of de miskraam opwekken: je kunt kiezen voor medicijnen of voor een kleine medische ingreep, een curettage waarbij de baarmoeder met behulp van een dun slangetje leeggezogen wordt.

5 reacties op “Symptomen miskraam: hoe herken ik een miskraam”

  1. Thanks for finally writing about > Symptomen miskraam:
    hoe herken je een miskraam < Loved it!

  2. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look of your web site is excellent,
    let alone the content!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *