temperatuurmethode

De temperatuurmethode: eisprong vaststellen

Er zijn verschillende manieren waarop je je vruchtbare dagen en de eisprong  te weten kunt komen. Zo kun je bijvoorbeeld de ovulatie symptomen in de gaten houden. Dit zijn signalen die je lichaam afgeeft als je ovulatie eraan komt. Eén van deze symptomen  is dat je basale lichaamstemperatuur net na de eisprong wat verhoogd. En als je trouw elke morgen je temperatuur opneemt, kun je zien wanneer je een eisprong hebt gehad. Dit noemen we de temperatuurmethode.

Je temperatuur bijhouden

De bedoeling van de temperatuurmethode is dat je elke dag op hetzelfde tijdstip – dus ook in het weekend – rectaal de basale lichaamstemperatuur (temperatuur van het lichaam in staat van rust) opneemt. Gebruik hiervoor een digitale thermometer met twee cijfers achter de komma. In de praktijk wil dit dus zeggen dat je nog voor je opstaat of ook maar iets onderneemt je temperatuur opneemt. Leg de thermometer binnen handbereik, zodat je er niet eerst voor op moet staan. Bovenstaande punten zijn erg belangrijk, want als je deze instructies niet nauwgezet opvolgt, komt de betrouwbaarheid van de temperatuurmethode serieus in het gedrang.

Je begint met temperaturen op de eerste dag van je cyclus: de dag waarop je ongesteld wordt. Vanaf deze dag doe je dat iedere morgen opnieuw. Je temperatuur noteer je dagelijks op een cycluskaart. Van de gegevens tussen de eerste dag en de laatste dag van je cyclus maak je een temperatuurcurve oftewel een grafiek. Wanneer je weer ongesteld wordt, is dat de eerste dag van een nieuwe cyclus.

Gebruik onze cycluskaart (PDF) om je temperatuur en alle andere bijzonderheden tijdens je menstruatiecyclus bij te houden

Temperatuursverhoging

Op het moment van de ovulatie zakt de temperatuur bij de meeste vrouwen een beetje. Vervolgens zo’n 12 tot 24 uur na de ovulatie stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graad en kun je deze stijging waarnemen in de temperatuurcurve. En dan komen we direct bij het grote nadeel van de temperatuurmethode. Je ziet deze stijging pas als je eisprong al voorbij is. Op de eerste dag van de temperatuurstijging ben je misschien nog net vruchtbaar, maar op de tweede dag al niet meer. Doorgaans ben je te laat met vrijen als je een een stijging van de temperatuur waarneemt. Daarom gaan de temperatuurmethode en het controleren van het cervixslijm hand in hand. Door het verlies van het eiwit-achtige cervixslijm stel je de vruchtbare dagen vast en je lichaamstemperatuur bevestigt de eisprong.De verhoogde temperatuur houdt aan tot de dag voordat je weer ongesteld word. Op dag waarop je ongesteld wordt, zul je merken dat de temperatuur duidelijk gezakt is naar het naar het niveau van de periode voor de eisprong. Mocht je zwanger zijn, zakt de temperatuur helemaal niet, maar blijft dan verhoogd. Dit is één van de zwangerschapsverschijnselen. Is de temperatuur zo’n 15-16 dagen na de ovulatie nog steeds hoog, wordt het tijd voor een zwangerschapstest. Je bent dan hoogstwaarschijnlijk zwanger.

Schommelingen in temperatuur

Het is normaal dat je wat lichte schommelingen waarneemt, want de lichaamstemperatuur is sterk beïnvloedbaar. Een nachtje doorzakken met vrienden, ziek zijn, medicijnen of teveel alcohol in het bloed kan de temperatuur al doen stijgen. Noteer daarom altijd deze bijzonderheden op de cycluskaart. Zo kun je achteraf elke (lichte) schommeling  plaatsen en raak je niet in de war.

Voor wie is de temperatuurmethode bedoeld

Voor iedereen die een goed inzicht wil krijgen in het verloop van haar cyclus, is de temperatuurmethode geschikt.  Zeker vrouwen met een lange of onregelmatige menstruatiecyclus hebben baat bij de temperatuurmethode.  Op deze manier kunnen ze ontdekken of ze wel een eisprong hebben. Ook voor vrouwen die al wat langer bezig zijn met zwanger worden is deze methode aan te bevelen, want de gegevens die je verkrijgt, zijn erg welkom bij je huisarts of gynaecoloog wanneer een zwangerschap na een jaar nog steeds is uitgebleven. De artsen kunnen direct het één en ander afleiden uit jouw temperatuurcurve.

ツ Like onze facebookpagina voor leuke en handige informatie, tips, weetjes en meer…

 

8 reacties op “De temperatuurmethode: eisprong vaststellen”

 1. Hallo mijn naam is Rach
  ik en mij verloofde probeeren al 1 jaar zwanger teworden maar er is nog steedsgeen tekenen van zwanger worden ik heb 2 jaar lang de prikpil gehad ik weet niet of dat er iets mee heeft temaken
  ik ken mijn verloofde willen echt heel graag een kind
  kan iemand ons helpen of heeft iemand tips

  1. Beste Rach, uit de praktijk blijkt dat een bezoek aan een reflexzonetherapeute +gespecialiseerd in fertiliteit en zwangerschap kan helpen je/ jullie beter in balans te brengen. (Zorgt o.a. voor ontspanning, verbeteren van de doorbloeding en hormonale balans) Vaak wordt er dan ook voedings- en leefstijl advies gegeven.

  2. Ik zou naar gynaecoloog gaan. Want die neemt uitstrijkje echo en onderzoekt zijn zaadcellen. Daarbij moet je een maand je temratuur bijhouden(kun je alvast doen). Vaak dan zeven ze probeer het nog een half jaar een kon dan terug. Als je zelf nog een half jaar probeer en hun zeggen ook probeer nog een half jaar dan ben je een jaar verder.

 2. Tedsy

  Hallo Rach,

  Ik kan geen inschatting maken van wat er aan de hand zou kunnen zijn. Mijn advies is (als je je zorgen maakt) om een afspraak te maken bij de dokter en je bloed laten prikken op de waardes van: LH FSH en Oestradiol.
  5 a 7 dagen na de (vermoedelijke) eisprong kun je je bloed laten prikken op progesteron om te kijken of je al dan niet een (goede) eisprong hebt gehad (hiervoor hoef je overigens niet persee naar de gyn, dit kun je ook zelf aanvragen).

  Je verloofde kan een zaadanalyse uit laten voeren en vanuit daar kan de gynaecoloog indien nodig verder onderzoek doen of een behandelplan opstellen. Er is ook nog een grote kans dat er helemaal niets aan de hand is met jullie en dat het gewoon wat langer duurt, er zijn immers genoeg mensen die niet binnen een jaar zwanger zijn (o.a ik). Je kan er ook voor kiezen om het nogmaals een half jaar de tijd te geven voordat je naar de dokter gaat.

  1. Elke dag een verse fruitcocktail, geen koffie of drop helpen de zaadcellen in kwaliteit toe te nemen. De vrouw kan ook lijkt me best gezond eten en drinken….Zeker geen cafeïne of alcohol producten gebruiken. Na de sex even geen bad en even blijven liggen zodat de visjes hun weg kunnen vervolgen;-)

   En vooral plezier blijven hebben. Ook als je met ov testen werkt om je eisprong moment te bepalen. Advies daarin … vertel je man niet wanneer het zover is…vaak maakt het hem moeilijker te presteren. Vrij om de dag indien mogelijk. Samen genieten bevordert de kans…

   Wij lopen ook in de mm van zwanger worden. Succes allemaal.

   1. Rach

    Hallo allemaal dank jullie wel voor de hulp dankzij alle advies
    En de ovulatie bereking
    ben ik achter iets gekomen
    het was de blijste dag van me leven
    ik ben zwanger al bijna 3 maanden
    ik en me vriend zijn blij dat het ondanks allew toch is gelukt

 3. Inge

  Hallo,

  Ik heb een vraagje. Ik ben vorige week begonnen met temperaturen, naar mijn idee omdat ik ongesteld was geworden na eind februari een miskraam te hebben gehad. Mijn temperatuur is sinds die tijd 36.6 of 36.5 geweest. Nu was ik vrijdag voor een controle echo bij de Gynaecoloog en zij gaf aan dat ik geen menstruatie had gehad (het bloedverlies was nog van de miskraam) en dat ze kon zien dat ik net een eisprong had gehad. Dus ik verwachtte dit zaterdag of zondag terug te zijn aan mij temperatuur, maar dit is dus niet het geval. Heb je enig idee hoe dit kan, kan het zo zijn dat niet iedereen een temperatuurstijging heeft na een eisprong?

  Groetjes Inge

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *