Derde trimester zwangerschap

derde trimester zwangerschap foetus

Baby in de baarmoeder tijdens het derde trimester van de zwangerschap

Het derde trimester van de zwangerschap zijn de laatste drie maanden. Het is een periode van vele veranderingen. Zo wordt je buik steeds groter en ronder, want je baby krijgt een flinke groeispurt. In het derde trimester komen er ook allerlei kwaaltjes de kop opsteken. Nog heel eventjes volhouden, de bevalling komt langzamerhand in zicht!

Jij tijdens het derde trimester van de zwangerschap

Lichamelijke veranderingen

Je baby is wakker op momenten dat jij juist wilt slapen en soms kun je de slaap ook helemaal niet vatten. Je voelt je daarom erg moe. Ook het gewicht dat je met je meesleept zit daar voor iets tussen. En het is nog niet gedaan. Je gewicht blijft toenemen; in het derde trimester van de zwangerschap kom je nog zo’n 4 kilo bij.

Je borsten zijn ook flink gegroeid en er kan colostrum uit je borsten lekken. De hoeveelheid bloed neemt toe waardoor je bloedarmoede kunt krijgen. Je kunt jezelf hier tegen wapenen door extra ijzertabletjes in te nemen. Voor sommige vrouwen kan een te hoge bloeddruk voor problemen zorgen. Je baarmoeder groeit en groeit. Op 7 maanden is de hoogte van je baarmoeder ongeveer 28 centimeter; op 8 maanden 30 cm en op 9 maanden 33 centimeter.

Kwaaltjes

Een zwangerschap laat zijn sporen na op je lichaam. Het is dus normaal dat je in de loop van de maanden enkele nieuwe ongemakken en kwalen kunt hebben. De meest voorkomende kwalen tijdens het derde trimester van de zwangerschap zijn: brandend maagzuur, braxton hicks contracties, verstopping, aambeien, krampen in de benen, oedeem in de benen, voeten, handen en het gezicht, veel plassen, een wisselend humeur, slecht slapen, vreemde dromen, rugpijn, weinig adem hebben, spataderen op de benen of vaginale spataderen.

tip badgeBen je van plan om een pretecho te laten maken? Wacht daar niet te lang meer mee. Je kindje kan het mooist in beeld gebracht worden tot de 33 weken zwangerschap.

Je baby tijdens het derde trimester van de zwangerschap

Baby’s groeispurt

Baby groeit nog steeds door en hij komt in het derde trimester van de zwangerschap erg veel aan in gewicht. Van een krappe kilo in de zevende maand naar 3,5 kilo rond de uitgerekende datum.

Baby’s ontwikkeling

Je baby reageert op geluiden van buitenaf. Strelingen op je buik vindt hij fijn en hij zal er op reageren als hij wakker is. Het spijsverteringskanaal werkt nu. Hij drinkt veel vruchtwater en merkt de verschillende smaken op, afhankelijk van jouw voeding. Zijn longen rijpen beetje bij beetje om de eerste levenslucht in te kunnen ademen bij zijn geboorte. De hersens ontwikkelen zich in vol tempo. Zijn huidje wordt gladder. Je baby heeft regelmatig de hik. Heb je dit al eens gevoeld? Het lijken wel tikjes steeds op dezelfde plaats in je buik.

Weinig ruimte in de baarmoeder

De ruimte in de baarmoeder wordt steeds krapper. Je baby heeft tegen het eind van je zwangerschap nog maar zeer weinig ruimte om alle kanten op te draaien. Je zult dit merken aan zijn bewegingen; in plaats van dat je je buik alle kanten op gaat, zie je nu vaker een elleboog, hiel of knietje uit je buik steken.

Indalen

Normaal gesproken bereid je baby zich tegen de achtste maand voor op de bevalling. Hij doet dat door in de juiste positie (achterhoofdsligging) te gaan liggen, met het hoofdje naar beneden. Het hoofdje zakt steeds dieper in het bekken, tot het helemaal vast ligt en je baby geen kant meer uit kan. Dit noemt men indalen. Vaak zul je dan last krijgen van wat pijnlijke steken of krampen in je onderbuik en vagina. Dit zijn indalingsweeën. Je gynaecoloog of verloskundige kan je vertellen of je baby ingedaald is. En zelf kun je het ook wel merken: je buik zit ineens wat lager en je krijgt weer wat meer lucht.

Einde van de zwangerschap

Je baby is voldragen als je 37 weken zwanger bent en kan dan zonder problemen geboren worden. De meeste baby’s komen op de wereld tussen de 37 en 42 weken. De uitgerekende datum die de verloskundige of gynaecoloog je heeft meegedeeld is maar een indicatie. Nog geen 5% van alle zwangere vrouwen bevalt werkelijk op deze datum. Als je de 42 weken zwangerschap gepasseerd bent, moet je ingeleid worden in het ziekenhuis.

Derde trimester zwangerschap: voorbereiding op de bevalling

  • Ben je van plan om in het ziekenhuis te gaan bevallen? Oefen het ritje richting het ziekenhuis al eens van te voren, zodat je de weg kent en niet voor onvoorziene zaken komt te staan, zoals een wegomlegging. Dit scheelt een hoop zenuwen en stress.
  • Oefen van te voren hoe je het autostoeltje in de auto vast maakt. Op het moment dat je met je baby’tje wilt vertrekken, heb je natuurlijk geen zin in geklungel.
  • Zet je vluchtkoffer klaar voor als je naar het ziekenhuis vertrekt. Ook al ben je van plan om thuis te bevallen, zet deze toch maar gereed. Je weet immers nooit of je toch nog naar het ziekenhuis moet.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *