DES dochters

DES dochters

DES, diëthylstilbestrolVroeger – in de periode tussen 1947 en 1976 –  werd er in Nederland en België (en meer landen) regelmatig een middeltje voorgeschreven aan prille zwangere vrouwen die een dreiging hadden van een miskraam . Dit middel heette diëthylstilbestrol, een kunstmatig vrouwelijk hormoon oestrogeen, beter bekend als DES. Pas vele jaren later bleek dat dit middel helemaal niet deed waar het voor bedoeld was.

Van de markt

Diëthylstilbestrol werd in 1976 van de markt gehaald, toen men ontdekte dat het gebruik ervan een aantal vreselijke afwijkingen aan de geslachtsorganen van de meisjesbaby’s van de gebruiksters veroorzaakte. Op volwassen leeftijd kregen ze vaak te kampen met miskramen, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, spontane abortussen, onvruchtbaarheid, de verdubbeling van de kans op een premature baby, meer kans op baarmoederhals- en borstkanker.

Ben ik een DES dochter?

Als je 40 jaar of ouder bent en je zwanger wilt worden van je eerste kindje, vraag dan aan je moeder of ze tijdens haar zwangerschap het middel DES heeft gebruikt. Aanstaande moeders die als foetus in de baarmoeder werden blootgesteld aan dit middel moeten namelijk in elk stadium van de zwangerschap goed onderzocht worden. Op deze manier kan de behandelend arts zo snel mogelijk inspelen op eventuele problemen en complicaties.

Voor meer informatie en vragen kun je terecht op de website van het Des-Centrum: www.descentrum.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *