zwangerschapsverschijnselen symptomen zwangerschap zwangerschapssymptomen

Eerste zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap

De periode na je ovulatie is behoorlijk stresserend wanneer je bezig bent met zwanger worden. Ben ik nu zwanger of toch niet? Dat vraag je je waarschijnlijk steeds af. Wanneer de bevruchte eicel zich ingenesteld heeft in de wand van de baarmoeder, zo ongeveer acht tot tien dagen na de bevruchting, begint deze het zwangerschapshormoon hCG aan te maken. Je lichaam kan gaan reageren op de aanwezigheid van dit hormoon; de eerste zwangerschapsverschijnselen – ook wel de eerste symptomen zwangerschap genoemd – kunnen dan al zo langzamerhand opgemerkt worden (met de nadruk op KAN, want het kan gerust zo zijn dat je helemaal niets opmerkt).

Zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap. Zwanger of niet?

Hieronder staat een lijstje met deze eerste zwangerschapsverschijnselen. Sommige vrouwen ervaren een hele waslijst, terwijl bij anderen de alarmbellen pas gaan rinkelen als ze niet ongesteld zijn geworden. Wat denk je, ben je zwanger of niet?

Eerste symptomen zwangerschap

Veranderingen aan de borsten

Pijnlijke borsten

Onder invloed van het zwangerschapshormoon wordt de bloedtoevoer naar de borsten verhoogd en daar kun je erg gevoelige, gespannen, opgezwollen en/of pijnlijke borsten of stekende tepels aan overhouden. Deze verandering aan je borsten is over het algemeen één van de eerste en meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen. Eens je lichaam aan de toename van dit hormoon gewend is geraakt, zal dat vervelende gevoel minder worden. Sommige vrouwen hebben zo’n last gevoelige borsten, dat de minste aanraking of het dragen van een BH enorm veel pijn doet.

Verandering aan de tepelhof

Rond de tepelhof zitten kleine, witte bultjes; de kliertjes van Montgomery. Deze kliertjes zitten er niet voor niets, ze scheiden namelijk een soort olie af, waardoor de tepels soepel blijven en niet uitdrogen. Al pril in de zwangerschap kunnen deze bultjes in aantal toe nemen en wat groter worden dan normaal. De tepelhof zelf kan ook wat donkerder kleuren.

Blauwe aderen op de borsten

De blauwe aderen die over de huid van je borsten lopen kunnen plotseling veel duidelijker aanwezig zijn. Door de verhoogde bloedtoevoer zetten de aders wat uit en komen dichter aan het oppervlak van de huid te liggen, waardoor ze meer opvallen. Om deze reden kunnen de schaamlippen en vagina er ook ineens wat paarsig gaan uitzien.

Licht bloedverlies en/of krampjes

Een van de zwangerschapssymptomen die voor wat verwarring kan zorgen: licht bloedverlies en/of krampjes. Sommige vrouwen merken een paar dagen voordat ze ongesteld moeten worden wat licht bloedverlies op. Dit wordt vaak onterecht aangezien als het begin van een nieuwe cyclus. Dit lichte bloedverlies – licht paars of licht bruin gekleurd bloed of slijmverlies – heeft hier niets mee te maken. De verklaring hiervoor is een innestelingsbloeding, welke op kan treden wanneer de eicel een plekje zoekt in het baarmoederslijmvlies om daar uit te groeien tot een baby. Ook zijn krampjes en het ongesteldsheidsgevoel een teken van een zwangerschap en is te wijten aan een groeiende baarmoeder. Dat gevoel hoort bij een prille zwangerschap.

Ochtendmisselijkheid

Alhoewel ochtendmisselijkheid vaak pas begint zo rond de zesde week van de zwangerschap, willen we deze toch vermelden als één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Er zijn namelijk veel vrouwen die zich een aantal dagen voor de menstruatie weeïg of licht misselijk beginnen te voelen. Ondanks de naam ochtendmisselijkheid, kan deze vervelende kwaal je niet alleen ’s morgens teisteren, maar zelfs de hele dag. Je kunt zelfs continue het gevoel hebben dat je moet overgeven. Met een beetje geluk behoor jij tot de ca. 20% van de vrouwen die totaal geen last hebben van (ochtend)misselijkheid.

Vermoeidheid

Voel je je moe? Of nee… beter gezegd uitgeput? In het begin van een zwangerschap is dit helemaal normaal. Het lichaam van een zwangere vrouw krijgt het ineens zwaar te verduren, want zo’n klein wondertje dat in de buik groeit is van begin af aan een heuse energievreter. Probeer steeds wat te rusten wanneer de mogelijkheid zich aandient. Doe bijvoorbeeld een middagdutje of ga extra vroeg naar bed. Je zult zien dat de vermoeidheid als sneeuw voor de zon verdwijnt eens je het eerste trimester gepasseerd bent.

Vaker plassen

Door de combinatie van hormonen, een hoger bloedvolume en je nieren die extra hard werken, kun je het gevoel hebben dat je steeds moet gaan plassen. En eenmaal op het toilet, krijg je er nauwelijks wat uit. Veel zwangere dames zullen dit kunnen beamen! Hou wel in de gaten dat je geen pijn krijgt wanneer je plast, want dan kun je er bijna donder op zeggen dat je geteisterd word door een urineweginfectie. Veel plassen is een typische zwangerschapskwaal waar bijna alle zwangere vrouwen over klagen.

Verandering van geur en smaak

Het kan gebeuren dat je ineens een vreselijke afkeer hebt van koffie, omdat je het zo vind stinken. Je heerlijke boterham met chocoladepasta lust je plotseling niet meer, terwijl je hier anders nooit geen problemen mee hebt. Het kan natuurlijk ook andersom. Iets wat je eerst niet te eten vond, blijkt nu ineens super lekker. Rare vogels, die hormonen!

Vieze smaak in de mond

Sommige vrouwen ervaren een vieze smaak in de mond, zoals een metaal- of ijzersmaak. Deze smaak kan na het eten optreden of soms zelfs een hele dag aanwezig zijn.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Als je je tijdens de cyclus bezig hebt gehouden met de temperatuurmethode, zul je merken dat je lichaamstemperatuur niet omlaag gaat aan het einde van je cylcus zoals wel het geval is als je ongesteld word. Als je zwanger bent, blijft je basale lichaamstemperatuur namelijk hoog.

Een van de duidelijkste zwangerschapssymptomen: overtijd zijn

Een van de belangrijkste zwangerschapsverschijnselen of zwangerschapssymptomen is het feit dat je niet ongesteld bent geworden en dus overtijd bent. Het is nu dan ook tijd om een zwangerschapstest te doen om er achter te komen of je zwanger bent! Voor diegenen die hun nieuwsgierigheid echt niet in bedwang kunnen houden, zijn er extra vroege zwangerschapstesten op de markt. Deze testen detecteren een lagere hoeveelheid zwangerschapshormoon dan de reguliere testen en kun je – naar gelang de test – ongeveer een dag of vier, vijf voor de menstruatie al uitvoeren.

Onze tip:

sensitest zwangerschapstest

Wat denk je? Ben je zwanger of niet? Wij zijn benieuwd naar jouw zwangerschapssymptomen! Laat het ons hieronder weten in een reactie.

59 reacties op “Eerste zwangerschapsverschijnselen – symptomen zwangerschap”

 1. Wat te doen ?

  Heej,

  Ik ben helemaal in de war en ik hoop dat iemand mij kan helpen. Ik ben vorige maand na 12 dagen overtijd wat bloed verloren. Ik weet niet of ik alsnog mijn regels toen heb gekregen want dit voelde zo niet aan en het bloed was licht rood/roze van kleur en duurde 3 dagen. Nu weet ik niet wanneer ik mijn volgende regels zou moeten krijgen.. Als ik tel zoals anders zou dit gisteren (01/10) moeten geweest zijn. Maar nu ik 12 dagen te laat was weet ik niet wanneer ik ze zou moeten krijgen.

  Ik hoop dat iemand mij kan helpen hiermee. Ik ben nooit overtijd geweest en vind dit heel raar. Ook heb ik zeer gevoelige tepels en last van misselijkheid en vermoeidheid. De zwangerschapstest was echter negatief.

  Groetjes

 2. dolfijn

  Ik heb een vraagje
  Ik ben net een paar dagen niet meer ongesteld maar zins dien heb ik last van mijn onderbuik en heb licht blauwe borsten
  Wat moet ik doen! !!!

 3. Marlies

  Hallootjes,

  Ik probeer al een tijdje zwanger te worden en het lukt tot nu toe niet maar nu ben ik weer overtijd en heb ik last van een nare smaak in de mond en zere borsten maar ik durf geen test doen vanwege teleurstelling. Wat kan ik het beste doen.

  Groetjes

  1. Steffanie

   Als ik jou was toch testen.. Ik heb ook veel testen gedaan en ben nu 12 weken zwanger.. dus heb veel teleurstellingen gehad maar eindigde positief

 4. Irene

  Hallo allemaal!

  Ik heb onwijs sterk het vermoeden dat ik zwanger ben. Ik heb werkelijk ongeveer alle klachten, en sinds vandaag ook echt grotere tepels. Ik heb echter al een aantal test gedaan, en die zijn allemaal nog negatief… Inmiddels is mijn ovulatie al 2 weken geleden, en ik zou morgen ongesteld moeten worden. Ik ben als de dood dat de volgende test weer negatief is, wat denken jullie? Is een moedergevoel altijd juist? Ik durf er bijna niet op te hopen, omdat ik bang ben weer teleurgesteld te worden…

  1. Anoniem

   Ik heb 2 testen gedaan en de een geeft aan dat ik zwanger ben en de ander zegt dat ik niet zwanger ben.
   Ben ik nu wel of niet zwanger?
   Willen jullie me alsjeblieft helpen?

 5. Samantha

  Hoi ik heb een vraagje. Ik heb gisteren mij ovulatie gehad. Maar ik was al een week daar voor misselijk. En nu is dat zo goed als weg maar is de pijn in mijn borsten voor terug gekomen zoals steken in mij tepels en in me onderbuik bij me eierstokken. Ik ben onbeschermd al vanaf oktober want toen moest mij spiraal de uit. Al die tijd gewoon normaal menstruatie gehad. Maar dat ter zijden. Ik heb al een paar testen gedaan van kruitvat eigen merk maar die geven aan dat ik niet zwanger ben. En ik niet 1 Jan ongesteld. Ik weet dat ik dan pas kan testen. Maar wil zo graag zwanger zijn zodat ik niet kon wachten met testen. Maar met al deze symptomen weet ik het nu even niet meer. Ik ben al moeder van 2 kinderen maar toen had ik dit niet. Dan moet ook zeggen dat ik nu een andere partner heb. Dan die vorige 2 kan dat er mee te maken hebben dat er dan andere symptomen voor komen. Hoop dat jullie me op weg kunnen helpen ben ten einde raad. En dan moet ik nog 2 weken wachten om te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *